Foto: Roger Marthinsen

Planla Nesna-feiring i morra – kan starte allerede i kveld

Det er planlagt jubelmarkering på Nesna i morra, når Støre-regjeringens statsbudsjett legges frem. De kan imidlertid starte feiringa i kveld.

Det er Aftenposten som i kveld melder at Støre-regjeringen gjenoppretter høyskole på Nesna.

– Sp og Ap sammen er krystallklare på at vi skal gjenopprette og ha en høy utdanningsinstitusjonen på Nesna. Vi skal ha gode utdanningstilbud i hele landet. Dette skal bli et fellesprosjekt for regjeringen, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til avisa.

Både Ap og Sp, sammen med blant andre SV, lovet før valget at det skal gjenopprettes høyere utdanning på Nesna. Nå fremgår det av Hurdal-plattformen, som vil bli offentliggjort i morgen men som Aftenposten har fått tilgang til deler av, at en reetablering av en fullverdig høyere utdanningsinstitusjon på Nesna skal gjennomføres.

I teksten står det at man skal gjenopprette grunnskole- og barnehagelærerutdanning, og at det videre skal utredes hvilke andre studie- og utdanningstilbud som kan lokaliseres til Campus Nesna. Det heter videre at regjeringen vil legge til rette for at Nesna kan bli et senter for desentralisert- og distriktsrettet utdanning og forskning. Dette er en prosess som skal starte kommende vinteren.

I kapittelet som omhandler Nesna i Hurdals-plattformen heter det også at man skal ivareta både de ansatte som er tilknyttet Nord universitet avdeling Nesna, samt studenter som påbegynte utdanning  institusjonen før nedleggingsvedtaket.

Trygve Slagsvold Vedum er en av politikerne som lenge har frontet kampen for Nesna. Da han nylig besøkte Nesna i forbindelse med en konferanse, uttalte han at Nesna kanskje var det stedet han hadde tilbragt mest tid i valgkampen.På spørsmål fra Aftenposten om den nye regjeringen skal reetablere en fullverdig utdanningsinstitusjon, svarer Vedum at Nesna ikke bare skal være et studiesenter med noen kurs.

– Den skal være fullverdig. Målet er at Nesna skal bli et senter for desentralisert og distriktsrettet forskning, sier Vedum.

Bjørnar Skjæran, som trolig utnevnes til fiskeri- og havminister på torsdag, har også stått i front for gjenreising av høyere utdanning på Nesna.

– Både vi og Sp har vært krystallklare på dette. Nå er vi enige om å gjenopprette en høyere utdanningsinstitusjon på Nesna, sier Skjæran, som sier at man har som ambisjon å opprette andre studier enn bare lærerurtdanning, og etablere Nesna som et senter for desentralisert- og distriktsrettet utdanning og forskning.

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
– Dette viser at Ap og Sp kan finne gode løsninger sammen. I løpet av 14 dager i Hurdal har vi snakket oss sammen om flere saker, og det borger godt, sier Skjæran.

– Nord universitet og Campus Helgeland har ambisjon om å utvikle Mo i Rana som studieby. Kommer satsingen på Nesna på noen måte i konflikt med dette?

– Med den utviklingen Rana-regionen står overfor i årene som kommer så vil det være behov for  mange andre utdanningstilbud enn lærerutdanning. Rana-samfunnet komme til å vokse og det vil være behov for å utdanne flere innenfor en rekke områder, mener Skjæran. 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.