Foto: Roger Marthinsen

Rana Arbeiderparti og Rana Høyre går i forhandlinger - SV er ute


Etter innledende sonderinger har Rana Arbeiderparti og Rana Høyre blitt enige om å gå videre til forhandlinger med sikte på å bli enige om en politisk plattform for styringen av Rana kommune i perioden 2023-2027. Rana SV har etter sonderingene valgt å forlate forhandlingene.

– Vi har etter gode sonderinger med flere parter kommet frem til at vi ønsker å forhandle med Rana Arbeiderparti om en felles plattform for den neste fire årene. Vi har gjennom sonderingene avdekket at vi vil få gode gjennomslag for Høyre-politikk, samtidig som vi kan videreføre et stabilt styre med trygg økonomisk styring av kommunen, sier Anita Sollie (H) i en pressemelding fra partiene.

– Vi er opptatt av forutsigbarhet og trygg økonomisk styring som basis for å utvikle Rana-samfunnet videre. Vi har hele tiden ønsket å fortsette med partiene vi har samarbeidet med i dag. Vi er glade for at Rana Høyre ønsker å forhandle videre og beklager at SV, som vi gjerne ville hatt med videre, har valgt å forlate forhandlingene. sier Geir Waage (Ap).

 Leder for Rana SV Ingrid Lorentzen Kildal. Foto: Silje-Tamara Rojas

Rana SV forlater forhandlingene, men vil være et konstruktivt parti i opposisjon. Leder for Rana, SV Ingrid Lorentzen Kildal, forklarer:

– SV har vært avgjørende for den politiske utviklingen de siste åtte årene i Rana og har fått gjennomslag for mange SV-saker, som en del av posisjonen. Vi er fornøyde med sonderingene, og er glade for at AP og H har funnet grunnlag for å gå videre med forhandlinger. Vi er også glade for at de har hatt et ønske om å ha oss med. Vi ser imidlertid at sammensetningen er endret fra sist, og vi er ikke lenger nødvendig for å få flertall. Vi har derfor et behov for å være noe mer fristilt i neste periode. Når det er sagt, så betyr dette ikke at vi inngår i noen form for blokk, og Rana SV vil alltid støtte kloke valg. 

Rana Ap og Rana Høyre har ingen øvrige kommentarer.

– Vi registrerer at Høyre har valgt å gå videre i dialog med Arbeiderpartiet. Selv om dette ikke var utfallet vi ønsket, forholder vi oss til det, sier Karl-Hans Rønning, forhandlingsleder for Senterpartiet, Industri- og næringspartiet, Fremskrittspartiet og Venstre i en pressemelding fra de fire partiene.

 

****

***