– Som aksjonær vil kommunen også være forpliktet til å ivareta selskapets interesse. I slikt samrøre vil kommunens objektive rolle overfor egen befolkning ha liten troverdighet,skriver Erling Solvang Foto: Roger Marthinsen

"Rana kommune må nå offentliggjøre alle dokumenter i saken om aksjekjøp Freyr"

Skrevet av Erling Solvang, Folkeaksjonen Spar Sjonfjellet
13.05.2020 07:48 - OPPDATERT 13.05.2020 07:59

Taushetsplikten er brutt av gruppelederne i Elin Dahlseng Eide (Ap), Jarl Stian Johansson (Høyre), Maria S. Rausandaksel (SV), Olav Nyjordet (MDG) og Allan Johansen (Frp), i en felles pressemelding like etter det lukkede kommunestyremotet.

Det er etter at et flertall i kommunestyret vedtok at Rana kommune skal gå videre i prosessen med å investere 10 mill. kr i Freyr AS, gruppelederne kommer med en uttalelse, der man fremhever at dette er en strategisk og forretningsmessig investering for utvikling av kommunen som er viktig.

Rana kommune må nå offentliggjøre alle dokumenter i saken om aksjekjøp Freyr AS. Det gjelder også rapporten fra et eksternt konsulentselskap kommunen har engasjert til å gjennomføre en selskapsvurdering. 

Vi ser nå fram til å høre hva Rødt, Venstre og Sp sier om saken og behandlingen i det lukkede kommunestyremøte.

Etter kommunens vedtak om aksjekjøp i Freyr AS trenger vi en åpen og offentlig debatt.

Rana kommune har oppgaver som planmyndighet og skal ivareta innbyggernes interesser i forhold til selskapet Freyr AS, som vil etablere en batterifabrikk på Mo. Som aksjonær vil kommunen også være forpliktet til å ivareta selskapets interesse. I slikt samrøre vil kommunens objektive rolle overfor egen befolkning ha liten troverdighet. 

Alle vet at Freyr AS ikke bare jobber for å starte opp en batterifabrikk her i byen, som de fleste er positive til. Men Freyr planlegger også et unødvendig og naturødeleggende vindturbinanlegg på Sjonfjellet, som er omstridt. Både Nesna og Rana kommuner gikk mot vindkraftindustri på Sjonfjellet i 2014.

----------

LES MER:

[annonse]

Les mer om:

Rana kommune freyr
Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.