Rana sender sykepleiere til korona-rammet sykehus

Skrevet av Roger Marthinsen
16.10.2020 21:20 - OPPDATERT 17.10.2020 07:02

To intensivsykepleiere fra Helgelandssykehuset Rana flys i kveld til korona-rammede Hammerfest sykehus. Flere står klare til å dra nordover. – Jeg er imponert over dugnadsånden, sier Helse Nords direktør.

Helse Nord sender i kveld et ambulansefly for å hente to intensivsykepleiere i Mo i Rana, som skal hjelpe korona-rammede Hammerfest sykehus, der 10 ansatte er covid-19-smittet og rundt 60 ansatte er i karantene.   

– Vi sender intensivsykepleiere som skal hjelpe Hammerfest sykehus ut av en fortvilet situasjon på grunn av mange ansatte i karentene, sier Espen Bergli, intensivsykepleier ved Helgelandssykehuset Rana.

– Helgelandssykehuset Rana sender opp de to intensivsykepleiene i kveld, og fire andre har tilbudt sine tjenester over helga til et sykehus i nød, sier Bergli. 

Hammerfest sykehus har avlyst alle planlagte behandlinger i nærmeste fremtid. Øyeblikkelig hjelp-pasienter får fortsatt hjelp ved sykehuset.

Smittesporingspersonell tester nå alle nærkontakter til ansatte som  er smittet. I tillegg testes alle ansatte som jobber i samme avdelinger som smittede ved sykehuset. 
 
Fredag kveld var fem nye tester bekreftet positive, og det totale antallet smittede er nå ti. Samtlige av de smittede er ansatte ved sykehuset, og blir ivaretatt. Ingen ansatte er innlagt.

– Testingen pågår fortsatt, og det vil derfor gå en stund før alle prøvesvarene er klare, sier klinikksjef Jonas Valle Paulsen.

Det vil gjennomføres smittesporing rundt hvert enkelt tilfelle, og tallet på ansatte i karantene er fredag kveld rundt 60.

Finnmarkssykehuset har et nært samarbeid med Hammerfest kommune, fylkeslegen, Helse Nord og foretakene i regionen i situasjonen som har oppstått. 

– Vi er i en krevende situasjon, men vi opplever stor velvilje og god støtte, både lokalt og regionalt. Vi har fått tilsendt nødvendig testutstyr fra UNN, og de øvrige foretakene i Helse Nord har bidratt med personell slik at vi kan opprettholde beredskapen. Jeg vil takke både ansatte og alle andre for god hjelp og innsats, sier tidligere enhetsdirektør for de prehospitale tjenestene i Helgelandssykehuset og nå administrerende direktør i Finnmarkssykehuset HF, Siri Tau Ursin. 

[annonse]
Helse Nord-direktør Cecilie Daae roser de ansatte i helseforetakene som nå stiller opp for sykehuset – og befolkningen – i Hammerfest. 

– Situasjonen for Hammerfest sykehus er krevende med så mange smittede ansatte og ansatte i karantene, at det går ut over driften. Nå stiller hele regionen opp, slik strategien vår er i vårt beredskapsarbeid for å håndtere koronapandemien, sier administrerende direktør i Helse Nord, Cecilie Daae.

Fredag kveld kom to intensivsykepleiere fra Helgelandssykehuset Mo i Rana til  Hammerfest. Flere andre vil framover også bistå. I første omgang er det laget en bemanningsplan fram til søndag 25. oktober. Totalt inngår fem intensivsykepleiere fra Mo i Rana, en anestesisykepleier fra Mosjøen og en overlege fra Sandnessjøen. Videre bistår tre leger fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), en lege fra Nordlandssykehuset, og to intensivsykepleier og tre leger leid inn fra bemanningsbyrå.

– Det er svært gledelig at så mange bidrar til å hjelpe sine kollegaer i Finnmarkssykehuset. Dette er et eksempel på et godt regionalt samarbeid, med god regional koordinering. Alle helseforetakene har ønsket å hjelpe, sier Daae.

Helse Nord IKT har økt sin beredskap i helga for å sikre at personellet som kommer til Hammerfest for å bistå får de nødvendige tilganger til pasientjournalsystemer og andre IKT-systemer for å kunne gjøre sin jobb.

– Personellet som jobber i Hammerfest nå, står på og jobber lange dager for å kunne gi nødvendig pasienttilbud til befolkningen. En stor takk til dem og alle andre som nå bidrar. Dette er dugnad og lagspill i stort i regionen, og det viser viktigheten av at vi ser hele foretaksgruppen under ett som ett lag. Jeg er imponert over den dugnadsånden vi viser, sier Daae.

--------------

LES OGSÅ:

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.