Foto: Erik Johansen / NTB

Rekordmange nye smittetilfeller

Over ett tusen nye smittetilfeller siste døgn. Antall korona-pasienter på sykehus øker.

Til tross for at en omlegging av testsystemet gjør at det registreres færre korona-tilfeller enn før, er det registrert rekordmange nye smittetilfeller i Nordland det siste døgnet:

Tallene fra Msis viser 1.030 koronasmittede i fylket tirsdag, fordelt på 38 av fylkets 41 kommuner. Dette er både høyeste antallet smittetilfeller i fylket og det høyeste antallet kommuner med smittetilfeller, i løpet av ett døgn. 

På Nord-Helgeland er det registrert nye smittetilfeller i fem av seks kommuner siste døgn:

115 i Rana, 13 i Hemnes, 3 i Nesna, 2 i Rødøy og 2 i Lurøy. Træna er sammen med Værøy og Røst de eneste kommuene der det ikke er rapport om nye smittetilfeller siste døgn. 

Det siste døgnet har FHI registrert 17.749 koronasmittede i Norge. 9. februar 2022 ble det registrert 26.109 smittede i Norge, som er høyeste døgntall hittil med det nye testsystemet.

Den 24. januar 2022 gjorde FHI store endringer i testsystemet, slik at færre koronasmittede blir registrert i MSIS. På grunn av dette er ikke tall etter 25. januar sammenlignbare med tallene før.

Omleggingen innebærer at flere ikke lenger trenger å ta PCR-test etter å ha testet positivt på selvtest, og dermed blir smitten heller ikke registrert hos FHI. Folk oppfordres imidlertid til å registrere positive tester hos sin kommune.

Dette innebærer at smittetallene i realiteten speiler hvor mange som tar selvtest, og hvor mange av dem som tester positivt som deretter registrerer gjennom kommunenes registreringssystemer. 

FHI bruker nå i større grad andre måter å overvåke pandemien på enn smittetall. Hovedgrepet er å følge med på sykehusinnleggelser. Tirsdag var 534 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 25 flere enn dagen før.

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
I Nord-Norge var det innlagt 42 koronapasienter tirsdag. Fem av disse var innlagt ved Helgelandssykehuset. Dette er en økning på to pasienter fra dagen før.

Sykefravær er en annen indikator på smittenivået. I går gikk Nordland fylkeskommune ut og varslet at buss- og båtsamband kan bli innstilt på kort varsel, som følge av koronarelatert sykefravær blant sjåfører og mannskap. Tidligere i dag kunne skolesjef i Rana kommune, Pål Stian Sjåvik, fortelle at høyt sykefravær skaper utfordringer i skolene i Rana

I alt har 1.169.037 personer nå testet positivt for korona i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet. Til sammen er 1.549 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall.

 

 

 

Saken fortsetter under annonsen.