Illustrasjonsfoto: Jil Yngland / NTB

Rekordmange smittetilfeller siste døgn

Både i Rana og Nordland er det bekreftet rekordmange koronatilfeller det siste døgnet. Det som bekymrer nå er faren for en kraftig økning i sykefravær.

Msis sine tall viser at det det siste døgnet er registrert 65 nye koronatilfeller i Rana, det siste døgnet. Dette er det høyeste antallet som er registrert i løpet av ett døgn,  kommunen.

Rana kommunes egne daglige tall er noe annerledes enn tallene som daglig rapporteres fra Msis. Mens Msis har 65 for siste døgn, har Rana kommune 54.

– Det er høyere tall i MSIS på grunn av forsinkelser i prøvesvarene, grunnet forsinket levering som følge av uværet. Sammenlagt over en uke vil imidlertid tallene fra MSIS være lik våre. Vi registrerer rundt 50 tilfeller om dagen. 53 på søndag og 54 i går, sier rådgiver i avdeling for legetjenester og samfunnsmedisin i Rana, Lars Petter Konradsen. 

I forrige uke ble det registrert 290 nye koronatilfeller i Rana. Det totale antallet siden pandemiens utbrudd er 1.122. Rundt 30 prosent av det totale antallet har kommet bare i løpet av de siste par ukene. 

I de øvrige kommunene på Nord-Helgeland ble det registrert bare ett tilfelle i går; i Nesna.

I Nordland er det det siste døgnet registrert 350 nye tilfeller, fordelt på 18 kommuner. Dette er ny døgnrekord for Nordland. Ett Bodø har alene 172 av tilfellene. 

Et høyt antall smittetilfeller har i seg selv ikke vært det myndigheter har bekymret seg over – trykket mot sykehusene er forholdsvis lavt og sykdomsforløpet med omikron er langt mildere enn for delta-varianten av korona-viruset. Imidlertid bekymrer det at antallet syke vil gjenspeile sykefraværet på arbeidsplasser, og dette kan nå bli svært høyt. 

– Sykefraværet kan bli svært høyt den nærmeste tiden. Det er usikkerhet knyttet til hvor mye smitte samfunnet kan tåle, før sykefravær går utover samfunnskritiske funksjoner, sa kommuneoverlege i Rana, Frode Berg, i går. Han antydet da at Rana fortsatt er mange uker unna å nå toppen av smittebølgen.

– Vi merker jo selv at sykefravær, sånn som smittebildet og alvorsgraden av sykdom er i dag, er skjørt og kan by på utfordringer. Ved smitte hos oss, og andre arbeidsplasser, vil bekymringen være at smitten skal spre seg samtidig til hele arbeidsplassen. For eksempel vil et et smitteutbrudd blant ansatte i barnehager og småskoler ha ringvirkninger ved at foreldre må være hjemme med barna, i stedet for å sende dem i barnehagen, sier Lars Petter Konradsen. 

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
Samtidig som smittetallene øker over hele landet – det er antydet at smittetoppen i Norge vil nås rundt månedskiftet og at denne vil komme i vår region et noen uker etter dette – signaliserer Helsedirektoratet at det snart kan bli slutt på ordningen med karantene selv om man har vært nærkontakt med noen som er smittet. Det kan nemlig komme flere endringer i smittesporingsstrategien Tisk om omtrent 14 dager, kommer fram i et brev fra Helsedirektoratet til kommunene.

– Endringene vil innebære betydelig økt bruk av tester – primært selvtester, heter det i brevet.

Kommunene får også vite at regjeringen ønsker at testing i stor grad skal erstatte karantene for alle nærkontakter, også husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.

For husstandsmedlemmer og tilsvarende nære gjelder fremdeles karantenekravet som ble innført i midten av desember 2021. Dette går ut på at alle nærkontakter som er husstandsmedlem eller tilsvarende nær til en smittet person, som hovedregel skal i smittekarantene i 10 døgn.

Til TV 2 forteller helsedirektør Bjørn Guldvog at dette kan bety slutte for karantene, og at dette ikke ligger langt fram i tid.

– Kanskje to-tre uker, sier helsedirektøren til kanalen.

I forkant av de eventuelle endringene ber Helsedirektoratet om at kommunene og statsforvalterne bygger opp lagerkapasiteten for selvtester, slik at kommunen kan lagre et antall  tilsvarende minst to ganger innbyggertallet i kommunen. I tillegg bes man om å opprette informasjon om og logistikk for utlevering av selvtester.

Kommunene blir bedt om å rapportere tilbake til statsforvalterne når dette er gjort. Helsedirektoratet ber kommunene om å ha dette klart senest onsdag 26. januar, fremkommer det av brevet som er sendt ut.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.