1. november åpnet Sissel Åvitsland, Kamilla Fagerland og Grete Lian dørene til et mer modernisert brutkvarehus midt i Lagneset.

Etter fire ganger har de endelig truffet blink

Askeladden Ressurssenter er for mange et kjent navn. Bruktvarehuset ble etablert for nesten 25 år siden, og har rukket å bli en godt forankret lokal bedrift med viktige samfunnsoppdrag.


Så mye mer enn ett bruktvarehus

Askeladden har akkurat åpnet dørene til sin flunkende nye butikk, midt i handelssenteret i Langneset. Dørene åpner opp til en spennende og unik butikk som rommer 900 kvm med skatter og finurlige gjenstander. Tar du turen til Askeladden er det nesten en garanti for at du blir inspirert eller at du finner noe fint som blir med deg hjem.

Lokasjonen midt på E12 gjør at de kan forvente folk fra hele Helgeland, og kanskje også folk fra hele Norge og andre steder i verden. 

-Det har vært en stor glede å ta over disse lokalene, og sette vårt preg på dem. Tilbakemeldingene har rent inn, og de har bare vært positive. Vi er jo en god gjeng som har vært med siden starten, og gjennom tiden har vi flyttet fire ganger. Vi er veldig heldige som har truffet så godt med dette lokalet, og vi ser frem til å utvikle det enda mer, forteller den stolte daglige lederen, Grete Lian.

Har etablert eget bruktvaremottak

En smartere planløsning har ført til at de har fått flere muligheter til å utvide tilbudet sitt. Nå har de også fått etablert et bruktvaremottak, med Kamilla i spissen. Det gjør at levering av møbler og større ting går mer effektivt for seg. Her ønsker de seg spesielt innlevering av hvitevarer.

Askeladden Ressursenter får inn alt mulig fra klær og servise til sykler og sofaer. Nå har de åpnet et eget bruktvaremottak som gjør at det blir enklere for kundene å avlevere tingene sine.

-I dag ser vi en positiv utvikling i det at folk ikke kaster tingene sine. Det har absolutt vært et skifte. Vi opplever at Rana-samfunnet er flinke til å gi bort eller selge tingene sine, noe som er veldig bra. Nå har vi gjort det enklere for folk å gjøre nettopp det. Vi tar imot det meste, og vi kommer også og henter ting hvis det skulle være behov for det, forteller hun.

Et resultat av flinke folk og hardt arbeid

Bedriften har hatt lang levetid, og har utviklet seg i en positiv retning år etter år. Mange tror at Askeladden får støtte og midler fra kommunen, men det er ikke saken. Realiteten er at hardt arbeid og flinke folk er det som har gjort at bedriften har klart å holde koken.

-Vi har jo flere viktige samfunnsoppdrag, og vi har vært en miljøforkjemper i over tjue år. Hvert år går 150 tonn med brukte og fremdeles brukbare gjenstander ut av dørene våre. Det bidrar til å redusere den økende mengden avfall som produseres. I tillegg er vi en arbeidstreningsbedrift som tar inn mennesker i randsonen som får utvikling og læring gjennom allsidige aktiviteter hos oss.

En viktig bidragsyter for samfunnet

Askeladden Ressurssenter er med andre ord mye mer enn bare én butikk. Med viktige samfunnsoppdrag på agendaen, bidrar de til å forbedre folkehelsen, få folk ut i arbeid og redusere folks forbruk. Sist, men ikke minst, skaper de også en møteplass gjennom sin kafe Kaffen og Kruse, og de setter Rana på kartet med sin unike butikk.

-Det å skape arbeidsplasser og et tilbud til befolkningen ser vi på som samfunnsnyttig. At vi har klart å drifte selskapet uten tilskudd er egentlig et godt eksempel på bærekraft. Hos oss er alle velkommen, og vi legger til rette for arbeidstrening, frivillige verv og utplassering. Rundt 80% av de som jobber hos oss har kommet gjennom utplassering via NAV, og har nå funnet noe de trives med her hos oss. Til våren åpner kafeen vår igjen, og det blir fint å få besøk av flere folk som tar turen innom, kanskje til og med for første gang, avslutter Grete Lian.