FOTEN TIL ALT ONDT: Foten består av en lang rekke små bein som skal samarbeide. Feil skotøy kan føre til at du ender opp med en rekke udefinerbare smerter. – Vårt mål er å hjelpe folk til å få en langt bedre hverdag, både på jobben og i fritiden, sier Arve og Sigrid Beate Strøm hos Podiatriklinikken.

De vet hvor skoen trykker

Skrevet for Podiatriklinikken
28.02.2019 20:00 - OPPDATERT 28.02.2019 22:13

Sliter du med smerter i føtter, legg, kne, hofte eller rygg? Da kan løsningen være snublende nær.

Vet du hvor langt du går i løpet av en vanlig arbeidsdag? Ikke? Da er du ikke alene, men faktum er at det ofte dreier seg om mellom 6.000 og 9.000 steg, og noen går mye mer. Og hva betyr så det?
 
– Fottøyet blir helt avgjørende for hvordan kroppen din takler denne belastningen, sier Sigrid Beate Strøm.

Saken fortsetter under bildet.

OFFENSIV BEDRIFT: – Vårt ønske med Podiatriklinikken er at vi skal kunne tilby hjelp til folk som sliter med smerter som de ikke helt finner ut av, sier Arve og Sigrid Beate Strøm.
 SOLID ERFARING
Hun har jobbet som fotterapeut siden 1987 og sammen med ektemannen Arve Strøm driver hun Podiatriklinikken på Mo.
 
Så lurer du selvfølgelig på hva i all verden er podiatri? Og det er her ny forskning og vitenskap kommer deg til unnsetning. For Sigrid Beate og Arve har begge studert nettopp dette, nemlig hvordan biomekanisk terapi kan hjelpe deg.
 
– Det høres vanskelig ut, men er egentlig helt naturlig, sier Arve.

Saken fortsetter under bildet.

HÅNDFAST HJELP: På Podiatriklinikken tilbyr Arve og Sigrid Beate et bredt tilbud av tiltak, alt fra fysisk terapi til kunnskapsrike råd om hvilke sko som er det beste for nettopp deg.
 FEIL SKO = SMERTER
For til sjuende og sist handler det om hvilke type sko du velger å gå i. Og valget kan få store konsekvenser. Omfattende studier viser at mange sko tvinger både tær og fotblad i feil retning. Noe som gir umiddelbare problemer – og smerter.
 
– Vår jobb er å kartlegge ditt bevegelsesmønster, både på jobb og på fritiden, sier Sigrid Beate.
 
HVORDAN GÅR DU?
Det betyr å finne ut hvordan du går, hvilket arbeid du har og hva slags arbeidssko du bruker. I tillegg er det viktig å avdekke om du har noen svakheter i foten, plages av tidligere skader eller lider av kjente sykdommer.
 
Når du sliter med en vond hofte eller øm korsrygg, er det ikke fottøyet som blir identifisert som den første synderen. Og det er her Podiatriklinikken kommer inn med ny kunnskap,

Saken fortsetter under bildet.

RETT FOTTØY: Podiatriklinikken er ingen skoforretning, men de har et utvalg av fottøy som de kan anbefale for klientene, alt etter hvilke behov de har. Det som oppfattes som en god sko, behøver ikke å være en riktig sko.
 FRA VONDT TIL VERRE
–  Nye studier har dokumentert at uheldig fottøy kan utløse, opprettholde og forverre problemer i fot, legg, kne, samt hofte og rygg, understreker Sigrid.
 
Det er derfor Podiatriklinikken skiller seg ut fra det tilbudet du får hos en vanlig fotterapeut – selv om Arve og Sigrid også tilbyr dette.  Men de har hovedfokus på en helhetlig tilnærming, som gjør at du kan få varige løsninger.
 
– Det hjelper lite å bistå en klient, hvor man i neste runde får samme skaden fordi de fortsetter å bruke feil fottøy, sier Arve.
 
DEN UKJENTE SYNDEREN
En god sko skal beskytte foten mot ytre påvirkninger, men Arve og Sigrid ser dessverre altfor ofte at det er fottøyet som er selve synderen.

Saken fortsetter under bildet.
 DET TOTALE BILDET: – Mange tror at smerter i fot, legg, kne, hofte og rygg skyldes en skade. Men ofte ser vi at svaret er mye mer nærliggende, rett og slett hva du velger å gå i, sier Arve Strøm.  
Et eksempel er produsenter som skryter av sko med ekstremt høy demping:
 
– Det betyr at de er lagt inn store mengder med ”gel”, noe som igjen fører til at du egentlig går og står på en gammeldags vannseng. Hvilket svært ofte fører til udefinerte plager i resten av kroppen.
 
Podatriklinikken lager også BMS-konseptsåler. Disse er med på å aktivisere foten og få opp nedsatte bevegelser. – Men dette er ikke det første vi gjør, for er skoen feil i utgangspunktet, blir det like feil med en såle.
 
USYNLIGE PROBLEMER
Et annet eksempel er at gode sko kan bli til dårlige kun ved at du bytter til tykkere sokker:
 
– Med én gang skoen blir for trang oppstår det en rekke skadelige konsekvenser. Derfor er det viktig at folk hele tiden tenker nøye gjennom hva de velger å ta på seg når de skal gå ut og på jobb, konkluderer Sigrid Beate og Arve Strøm.