Ibrahim Nazari og Fatima Bazmohammed forteller at det er fantastisk å komme tilbake til Helgeland. Skuldrene er senket, det er her de har familie og venner.

- Det er deilig å komme tilbake til Helgeland.

Rett før Ibrahim Nazari og Fatima Bazmohammed leverte masteroppgaven fikk de tilbud om jobb i Vesterålen. I siste liten kom Hemnes kommune på banen med to trainee-stillinger til dem begge gjennom Kandidat Helgeland

– Det var faktisk veldig nære på at vi takket ja, men når vi fikk tilbudet fra Hemnes var valget enkelt. Nå har vi flyttet hjem og det føles helt fantastisk, smiler Ibrahim.
 
ALT ER NYTT
De er begge relativt ferske i hver sin nyopprettede trainee-stilling hos Hemnes Kommune.
Trainee programmet er lagt opp slik at man får allsidig og utfordrende arbeidsoppgaver tidlig i karrieren, med en bratt læringskurve. Samtidig har man tryggheten av å ha en veileder til å støtte seg på ved behov.
 
- Vi blir fantastisk bra fulgt opp og det føles betryggende at vi får mer oppfølging enn om vi hadde vært nyansatte. Vi leverte masteroppgaven i Narvik og startet her 1. Juni, så vi gikk rett fra skolen og over i jobb. Jeg tror det var veldig greit at vi fikk kommet oss i gang på sommeren, det var litt roligere her da. Så sommerferien får vi heller ta til neste år, ler Ibrahim.
Noe av det viktigste mange trekker frem er det profesjonelle og sosiale nettverket man får gjennom Kandidat Helgeland. Det er med på å få de som kommer tilflyttende til å trives også utenfor arbeidstiden.
 
Saken fortsetter under bildet.

Gjennomgang av plantegningen til inngangen på Hemnes legekontor.
EN LANG VEI
Det unge paret har en utrolig historie. De har begge kommet til Norge som asylsøkere. Fatima som 11 åring sammen med familien sin på familiegjenforening, Ibrahim som mindreårig flyktning da han var 16 år.
 
- Hele familien flyttet hit fra Pakistan og jeg var analfabet når jeg begynte i 6. klasse. Så jeg måtte lære meg språket i tillegg til å ta igjen alt det jeg naturligvis lå bak. Til å begynne med måtte jeg bruke tegnspråk for å gjøre meg forstått av de andre elevene, forteller Fatima.
 
Ibrahim bodde på asylmottak til å begynne med, så ble han plassert på Nesna av barnevernet. Når han ble 18 flyttet han til Mo og startet på videregående.
 
MØTTES I 2012
- Vi gikk ikke i samme klasse, han begynte jo et år etter meg. Det var mange afghanere der som holdt sammen. Vi møttes, begynte å snakke sammen og ble kjent med hverandre. Så ble vi sammen etter hvert, forteller Fatima.
 
EFFEKTIVE SAMMEN
De har hatt det travelt siden de møttes for ni år siden. Bachelorgrad i Grimstad, bryllup i 2019 og Mastergrad i Narvik.
 
- Hvordan det er å jobbe sammen? Vi var litt redd for det faktisk. Allerede på Masterstudiet slo den tanken inn, men det har gått veldig bra og det har kun vært positivt for oss. Vi har lært å skille mellom jobb og privatliv, forklarer Fatima.
 
- Nå har vi faktisk to ganske forskjellige jobber til tross for at vi har gått samme studie. For å forklare det enkelt jobber hun med plan og planlegging og jeg tar meg av resten, ler Ibrahim.
 
Saken fortsetter under bildet.

EN SISTE SJEKK: Ibrahim Nazari ser over tegningene til legekontoret.
ENDELIG I JOBB
Nå er Ibrahim prosjektleder for byggingen av en akutt inngang på Hemnes legekontor.
Ellers består arbeidshverdagen i å sjekke status på bygg og drifte vedlikehold av dem.
 
- Det er utrolig godt å endelig få sette teori ut i praksis etter å ha studert så lenge.
Når man jobber så mye med et fagfelt blir man jo opptatt av det, føler man lærer stadig mer og blir tryggere i jobben. Også har jeg faktisk allerede lagt fram noen saker i kommunestyret, forteller han ivrig.
 
Fatima jobber som arealplanlegger i kommunen i en avdeling med åtte andre.
 
- Jeg hadde en god del om arealplanlegging på bachelorstudiet. Derfor har overgangen til jobb gått veldig fint, men selvfølgelig måtte jeg bruke litt tid på å sette meg inn i planbestemmelsene og dataprogrammene her. Også får jeg lov til å være en del ute i felt på befaring av saker vi får inn, forteller hun.
 
Saken fortsetter under bildet.

ØYE FOR DETALJER: Plantegningene er under lupen hos Fatima Bazmohammed.
HAR ENDELIG LANDET
De forteller at det er fantastisk å komme tilbake til Helgeland. Skuldrene er senket, det er her de har familie og venner.
 
- Det kjennes som hjemme. Vi har planer om å holde oss i nærheten av Mo, vi har akkurat kjøpt hus der og trives fantastisk bra. Nå pendler vi sammen til Korgen og det fungerer kjempebra for oss, sier Fatima.
 
HELGELAND TRENGER DEG
Som trainee blir du midlertidig ansatt i ett år, med muligheter for fast ansettelse. Etter endt program vil du være svært ettertraktet på arbeidsmarkedet. I ordningen som er i regi av Kandidat Helgeland har hele 91% fått tilbud om fast stilling etter endt traineeperiode og i dag er 75% fortsatt bosatt på Helgeland.
 
Traineeordningen skal bidra til befolkningsvekst på Helgeland og sikre relevant kompetanse til arbeidslivet. Som trainee får man ikke bare den spennende jobben som er en kickstart på karrieren, men også et flott kompetanseprogram i form av et lederkurs, bedriftsbesøk og samlinger.
 
Les mer om Kandidat Helgeland