BLIKK FOR DETALJER: Takstmann Gøran Sørnes har lang erfaring fra bygningsbransjen og vet nøyaktig hva han skal se etter. Her er Gøran på befaring sammen med Peter Eide Walseth.

Din garantist for
en trygg bolighandel

Skrevet for helgeland takst
27.06.2020 18:39

Uansett om du skal selge eller kjøpe en bolig, er det én ting som er helt avgjørende: Hvilken tilstand har bygget?

Når du er ute på jakt etter en ny bolig vil du finne drømmehjemmet. Det siste du ønsker er å kjøpe katta i sekken i form av usynlige feil og mangler. Og skal du selge en bolig er det maktpåliggende at du har vært hundre prosent ærlig med den tekniske tilstanden.

MO I FREMSTE REKKE

Det er da takstmannen er din gode venn. En omfattende boligsalgsrapport gir både selger og kjøper maksimal trygghet og er et dokument som sørger for at det ikke oppstår krangel og uenighet i etterkant.

– Her må jeg virkelig får rose eiendomsmeglerne på Mo, for de har vært helt i fremste rekke med å sørge for at det foreligger en boligsalgsrapport, sier daglig leder i Helgeland Takst, Gøran Sørnes.

GARVET FAGMANN

Han har en solid bakgrunn fra både teknisk fagskole og som byggeentreprenør. Sørnes har over 20 års erfaring fra bransjen. Siden 2014 har han jobbet som takstmann og har vurdert over 2.000 boliger.

KAN KOSTE DYRT: – Mangler på kritiske områder kan føre til svært kostbare utbedringer. Sentrale områder her er fukt, drenering, avløp, tak og elektrisk anlegg. I tillegg kommer viktige detaljer som om bygget er oppført i henhold til et godkjent planverk, sier Sørnes.

GRUNDIG OG PRESIST

Bare det faktum at de fleste husbranner i Norge skyldes feil i det elektriske anlegget er grunn god nok til å sørge for en grundig sjekk.

– Til tross for at vi her snakker om en svært grundig rapport, legger vi vekt på at den er skrevet så kort og konsist som mulig. Lange tekster fører ofte til at folk ikke leser alt, og det kan føre til ubehagelige overraskelser, sier Sørnes.

PUSS OPP RIKTIG

Men det er ikke bare ved kjøp og salg at en takstmann er gull verdt:

– Skal du pusse opp en bolig er det alltid lurt å sjekke med fagfolk først, understreker Sørnes.

Dette for å vite at du gjør ting i rett rekkefølge. Som at det alltid er lurt å utbedre dreneringen, hvis dette trengs, før du går i gang med å bruke penger på å innrede en råkjeller.

DIN EGEN BYGGELEDER

Og skal du bygge et nytt hus, vil en innleid takstmann kunne bli din personlige prosjektleder. Dermed har du en fagperson som kan koordinerer snekkere, rørleggere, elektrikere og flisleggere. I tillegg vil dette være en ekspert som sjekker at alt blir gjort etter boka.

– Det vil nesten alltid dukke opp noen uforutsette ting i et byggeprosjekt og da er det en stor fordel å ha en ekspert på sin side som kan finne ut hva som må gjøres, sier Sørnes.

Saken fortsetter under bildet.

LURT VALG: Peter Eide Walseth ble tipset av banken om Gøran Sørnes. – Dette er nok den beste investeringen vi har gjort i hele husprosjektet, sier Eide Walseth.

For hva gjør du når det blir klart at det faktisk mangler fire strømuttak? Da vil en prosjektleder raskt kunne sjekke leveransebeskrivelsen og slå fast at dette er noe som håndverkerne må ta på sin kappe. Det skal ikke koste deg noe ekstra.

– VÅR BESTE INVESTERING

En av dem som har oppdaget verdien av nettopp dette, er Peter Eide Walseth. Han og kona er i full gang med å få bygge en generasjonsbolig og de har leid inn Sørnes som prosjektleder.

– Det var banken som tipset oss om ham og dette er nok den beste investeringen vi har gjort i hele husprosjektet, sier Eide Walseth.

I tillegg til at Sørnes har hatt fortløpende kontroll med hele byggeprosessen, har de også hatt en fagperson de kunne spille ball med.

– Skal vi gå for den løsningen eller denne? Med vår egen prosjektleder på plass har vi dermed fått kvalitetssikret absolutt alle valg og avgjørelser. Sørnes har virkelig gjort en kjempejobb, sier Eide Walseth.

VELFUNGERENDE MARKED

Helgeland Takst AS er et firma som holder til på Mo og som også har et kontor i Sandnessjøen. I tillegg dekker de kommuner som Hemnes, Nesna, Lurøy, Rødøy og «Ut i Øyan».

Akkurat nå er det også mange som lurer på hvordan korona-viruset vil påvirke boligmarkedet.

– Jeg er ingen spåmann, men per nå er markedet velfungerende på Helgeland. Så vil den videre utviklingen bli styrt av mange andre faktorer som arbeidsmarked, oljepriser og verdensøkonomien. Men det er viktig å tenke over at et boligkjøp har en tidshorisont på 20-30 år og fortsatt er dette en god investering, sier Gøran Sørnes. 

Du kan lese mer om Helgeland Takst her.