BANEBRYTENDE TEKNOLOGI: – Den nye 3D skanneren er unik i verdenssammenheng og vil betyr et stort fremskritt for fiskerinæringen, sier daglig leder Vidar Olsen i Avanti Engineering.

En digital revolusjon

Skrevet for avanti engineering
16.12.2019 18:47

Her ser du bilder fra verdens første 3D 360-graders kvalitetsskanner for fisk.

– Dette representerer et kvantesprang for næringen, sier daglig leder Vidar Olsen hos Avanti Engineering.

FULL KONTROLL

Avantis utviklingsavdeling på Nesna, ledet av Johan Moflag, har utviklet og industrialisert skanneren som vil redusere dagens manuelle håndtering. I tillegg sikres full kontroll over viktige faktorer som lengde, vekt og kvalitet. Arbeidet har skjedd i samarbeid med Sintef Ocean, som har blitt en viktig sparringspartner for Avanti.

– Her har vi kameraer som tar 700 bilder per sekund og takler en båndhastighet opp mot to meter i sekundet, forteller Olsen.

Når dette kobles opp mot dedikerte datamaskiner som benytter siste versjon av GPU-prosessering får man en unik modell hvor 3D-data sørger for en helhetlig rekonstruksjon av fisken. Og man får fanget opp alt av viktig informasjon med tanke på sår, form og farge.

Saken fortsetter under bildet.

UNIK SCANNER: Denne scanneren betyr et kvantesprang for havbruksnæringen.

TUNG KOMPETANSE

Avanti Engineering ble stiftet i 1993 under navnet Rana Elektroteam og ble til Avanti Engineering i 1999. Opp gjennom årene har selskapet bygget opp en tung kompetanse innen elektro og automasjon. I dag har selskapet 13 medarbeidere, ni på mo og fire på Nesna.

Selskapet begynte med bistand til smelteverksindustrien og har etter hvert utviklet seg til å bli en viktig samarbeidspartner for fiskeindustri, havbruk, treforedling, asfaltverk og kommunale anlegg.

Saken fortsetter under bildet.

ROBOTENE KOMMER: Her er en robot i full gang med å merke bunter med armeringsstål.

VARIERT PORTEFØLJE

I porteføljen til Avanti finner vi blant annet:

  • Utstyr for kontroll av innmating av sild i filetmaskin
  • Automatisert merking av bunter med armeringsstål
  • Merking av armering på kveil
  • Styring og overvåking av smoltanlegg
  • Automatisert vaksinemaskin for fisk
  • Optisk dimensjonsmåling for valseverk
  • Automatisk overvåking og styring av industriell vannrensing

TRENGER FLINKE FOLK

– Det handler hele tiden om å ligge i forkant og dessuten ha de rette folkene som er i stand til å tenke utenfor boksen, sier Olsen.

Det er også helt avgjørende å ha medarbeidere som er vant til et røft, industrielt miljø. Kombinasjonen av programmeringskompetanse i verdensklasse og personer med klassisk montørbakgrunn har vist seg å være en vinneroppskrift.