KLAR FOR Å FYLLE SALENE: Nordland Teater gleder seg til å la publikum strømme inn og ta del i alle opplevelsene under Vinterlysfestivalen 2018. Fra venstre produksjonssjef Per Rasmussen, teatersjef Birgitte Strid, markedssjef Peter Eide Walseth, festivalgeneral Wenche Bakken og teaterdirektør Are Nakling.

En hyllest til lyset
og skaperkraften

Skrevet for Helgeland Sparebank
26.01.2018 06:53

Det begynte som et impulsivt innfall på Ågaverket i 25 hutrende minusgrader i 2001. Nå er Vinterlys en av Norges ledende teaterfestivaler og årets utgave kan skilte med hele 150 arrangementer.

10. - 16. februar er det klart for sju magiske dager hvor opplevelsene står i kø:

– Dette er på mange måter teaterets gave tilbake til lokalsamfunnet. Derfor er også 37 av tilbudene helt gratis, sier direktør ved Nordland Teater, Are Nakling.

Saken fortsetter under bildet.

INITIATIVTAKEREN: Tidligere teaterdirektør Thor-Inge Gullvåg var mannen som fikk idéen og kom opp med navnet Vinterlys.

Det var daværende teatersjef, Thor-Inge Gullvåg som i 2001 fikk lyst til å gjøre noe helt spesielt Og festivalgeneral Wenche Bakken visste nøyaktig hvor:

Unik lokasjon

– Jeg tok ham med til ”Skravata”, en gammel utskipningskai i Åga. Som barn fikk vil aldri lov å leke der, hvilket jo betydde at det var nettopp det vi gjorde.

Saken fortsetter under bildet.

STARTET PÅ EI KAI: Det var her, på Ågaverket, at Vinterlys dukket opp for første gang – i 2001.

Den første éndags-versjonen, med Hamlet på taket og Peer Gynt dukkende opp i et vindu, ble en umiddelbar suksess med 800 besøkende. Et frø var sådd.

En hyllest til lyset

Det ble fort klart at kaia ikke var noe blivende sted, dermed bar det tilbake til byen hvor en evig skiftende og konstant voksende festival vandret mellom ulike scener inntil teateret fikk sitt nye bygg i 2005. Og navnet Vinterlys?

– Det var Gullvåg som kom opp med det. Dette er en hyllest til lyset som vender tilbake, samtidig som det er en hyllest til kunsten og skaperkraften, sier Bakken.

Kostbar produksjon

Årets versjon, som er den attende i rekken, er stappfull av gode innslag. Hvilket også betyr at prislappen totalt runder tre millioner kroner. Dette er ikke noe teateret tjener penger på, i fjor måtte de selv spytte inn 800.000 kroner.

– Et helt bevisst valg, sier direktør Nakling. Han og teateret har også et brennende ønske om at Vinterlysfestivalen skal få resten av teater-Norge - og Europa – til å vende blikket mot nord. De vil sette Mo i Rana på kartet.

Saken fortsetter under bildet.

BREDT TILBUD:  Opp gjennom årene har Vinterlys sørget for et bredt tilbud, her sydsamisk teater i 2009.

Helt sentrale tema

Den røde tråden i festivalen handler om tre ting:

  • Den skal speile samtiden og vise utvikling
  • Den skal ha stor bredde og være tilgjengelig for alle
  • Den skal ha et spesielt tilbud til barn og ungdom

Derfor har også festivalen et mobilt tilbud. Takket være god støtte for lokale bilforhandlere kan de sende skuespillere og artister rundt i regionen for å fremføre kjente og kjære ting i barnehager og på institusjoner for eldre.

Høy gåsehudfaktor

Wenche Bakken glemmer aldri den gangen hun selv fikk oppleve et fullsatt eldrehjem synge med for full hals på Prøysen-klassikeren ”Du ska få en dag i mårå”.

– Da var det like før tårene kom, minnes hun.

Saken fortsetter under bildet.

SATSER TUNGT PÅ DE UNGE: – Vi er ekstra stolte over det brede tilbudet til barn og ungdom under den attende versjonen av Vinterlys, sier festivalgeneral Wenche Bakken.

Sterke kvinnenavn

Årets utgave er spekket med smale og brede opplevelser. I år er det også flere sterke kvinnenavn på plakaten.

  • Kirsti Sparboe kommer med ”Kirsti's back”
  • Juni Dahr fremfører ”Edvard Munch – med hans egne ord”. En feiring av sitt 30-årsjubileum som selvstendig skuespiller.
  • Elisabeth Moberg kommer med ”Highlights”
  • Lise Fjelstad fremfører ”Kjærlighet” sammen med Håvard Gimse
  • Storforshei-kunstneren Evelyn Rasmussen Osazuwa kommer slampoesi-konserten ”Fiskestang”

Fokus på overgrep

Ønske om å ta samtiden på pulsen innfris til fulle med forestillingen ”Man er først og fremst menneske – et vitnesbyrd”. Temaet her er seksuelle overgrep og ettervirkningen av dette. En brennaktuelt tema, med tanke på de nylige Tysfjord-avsløringene og den første dommen der.

Så fortsetter man selvfølgelig med det populær lunsjteateret, det blir dybdeintervjuer i sofaen til teatersjef Birgitte Strid, interaktiv morderjakt over en treretters middag på Søylen, samisk teater, Frode Grytten med band og teater hjemme i stua hos direktør Nakling. Og; ikke minst; NT Ung:

Saken fortsetter under bildet.

FARGERIKE OPPTOG.  Lys og farger har alltid vært viktig for Vinterlys. Her fra 2004.

Viktig med Festivaldyr

– Vi er ekstra stolte over tilbudet til barn og ungdom, sier Bakken.

Som et ledd i dette har de også dramalinja fra Polarsirkelen videregående skole inne som ”Festivaldyr”, hvor de får jobbe tett på profesjonelle aktører hele uken.

Uvurderlig bankhjelp

I det hele tatt, det er en voldsom satsing når Vinterlys 2018 går av stabelen. En satsing som ikke hadde vært mulig uten den uvurderlige støtten fra Helgeland Sparebank. Det muliggjør at det er 150 teaterforestillinger i Nord-Norges tredje største by, en satsing på barn og unge gjennom forestillinger og NT Ung, og det har gitt rom for å utvikle festivalen i alle disse årene til det den er i dag – til glede for befolkningen.

– En fantastisk sponsorbedrift som dyrker det samme lokale engasjementet som teateret, sier Bakken.

Saken fortsetter under bildet.

LOKAL DRIVKRAFT: – Vårt samarbeid med Nordland Teater og Vinterlysfestivalen er et perfekt eksempel på at vi er en drivkraft for vekst som bidrar til at Helgeland er et bra sted å bo, sier administrerende direktør Hanne J. Nordgaard i Helgeland Sparebank.

Et bra sted å bo

– Vårt samarbeid med Nordland Teater og Vinterlysfestivalen er et perfekt eksempel på at vi er en drivkraft for vekst som bidrar til at Helgeland er et bra sted å bo, sier administrerende direktør Hanne J. Nordgaard i Helgeland Sparebank.

– Takket været våre kunder og samarbeidspartnere, kan vi jobbe videre for å utvikle fremtidens lokalbank og sikre lokal verdiskaping.

 

Er du kunde hos Helgeland Sparebank har du mange fordeler:

Én av dem er å  få rabatt på utvalgte forestillinger på Vinterlysfestivalen