T.v. Tora Olsen Granaas (12) og Emilie Sofie Rascow Gåsland (14) utforsker universet.

En leke- og lære-
plass for alle

Vitensenter Nordland åpnet offisielt dørene for spente sjeler 3. juni i år. De er ett av 13 offisielle vitensenter i Norge, og lokasjonen i Mo i Rana er mer enn bare tilfeldig.


Nyansatt daglig leder Geir Bjørkøy hevder at den lokale forankringen og engasjementet fra næringslivet har gjort at prosjektet tidlig fikk et stort realiseringspotensial.

- Flere av de andre vitensentrene er drevet av offentlig virksomhet, mens her har vi vært helt avhengige av støtte fra næringslivet, både økonomisk, men også fordi vi ønsker at hele Nordland skal føle en naturlig tilknytting og et eierskap til Vitensenter Nordland. Dette har igjen bidratt til at det lokale næringslivet har engasjert seg i utstillingene og temaene her, sier han.

Saken fortsetter under bildet.

T.v. Fredrik Lie Müller (13), Emrik Falstad (12) og Marcus Jakobsen (13) fra Gruben i Mo i Rana i full konsentrasjon for å lære mer om samspillet mellom himmel, kontinentalplater, måne og mye mye mer.

Det er ikke bare næringslivet som er velkommen til å bidra med å utvikle konseptene i Vitensenteret. Det settes stor pris på alle tilbakemeldingen de kan få, fordi de ønsker å være en møteplass for alle.

-Den neste utstillingen kan likså godt komme av en idé fra en bedrift, som at det kan komme fra ett barn. Vi har en prompemaskin her hvor hensikten er å fange metangass fra kyr, og denne ideen var det en 12 åring i Ålesund som kom med, forteller Geir.

Saken fortsetter under bildet.

T.v. Fredrik Lie Müller (13), Emrik Falstad (12) og Marcus Jakobsen (13) fra Gruben i Mo i Rana i full konsentrasjon for å lære mer om samspillet mellom himmel, kontinentalplater, måne og mye mye mer.

-For oss er det viktig å kunne samle kompetanse, men også å spre den videre. Vi samarbeider med mange dyktige folk og bedrifter, og vi er opptatt av å følge den digitale og teknologiske utviklingen. Vi jobber mye med spørsmål knyttet opp mot fremtidens ressursbruk og teknologi, samtidig som vi hele tiden leter etter nye måter å være enda mer bærekraftig på, sier han.

Vitensenter Nordland er i likhet med de andre vitensentrene fokusert på de naturvitenskapelige grunnprinsippene innenfor kjemi, fysikk, biologi og matte. Temaene som går igjen er blant annet vær og klima, og her samarbeides det tett med aktører og bedrifter fra hele Nordland for å få frem sjelen, verdiene og ressursene som finnes her.

Saken fortsetter undre bildet.

Bærekraftsklossene er populære. På Vitensenteret er det stort fokus på bærekraft, miljø og klima. Prøv blant annet Klimaspillet og besøk Miljøbutikken.  F.v.: Emrik Falstad (12), Marcus Jakobsen (13), Fredrik Lie Müller (13), Tora Olsen Granaas (12) og Emilie Sofie Rascow Gåsland (14).

-Vi ønsker å sette Nordland på kartet på en lærerik og leken måte som gjør at både store og små kan lære noe nytt. Vi har troen på at ved å ligge langt sør i Nord-Norge og i Nordland, så kan Vitensenter Nordland være en slags introduksjon til regionen og landsdelen som folk skal besøke. På Nordlandsveggen finner du bilder, film og fakta fra alle kommunene i Nordland, sier Geir.

Saken fortsetter under bildet.

Her bidrar Oliva Vasset Valrygg (12) og Victoria Bjørnmyr (12) med full produksjon av energi i energihjulet. Her ser man hvor mange watt man produserer og hvor mye lys som lyser ved hjelp av løping.

-Vi er 100% sikre på at alle som kommer hit kommer til å lære noe nytt, og vi kan forhåpentligvis bidra til at folk kanskje bruker én dag ekstra her fordi de får opp øynene for alle de kule aktivitetene og stedene som kan oppleves her, hevder formidlingsleder Helene Klæbo Møllersen.

Saken fortsetter under bildet.

I Vitensenterets utstilling Kroppen kan du prøve ut hvordan kroppens indre organer, sansene og hjernen virker! Test balansen, spenst, styrken og utholdenheten din. Her tester Victoria Bjørnmyr (12) og Oliva Vasset Valrygg (12) fra Gruben i Mo i Rana ut konsentrasjon og reaksjonsevnen.

 -Vi har vært så heldige å få lov til å besøke skoler over hele Nordland, og spesielt i de litt mindre øysamfunnene opplever vi at barna er superglade for å ha oss på besøk. De er utrolig engasjerte og lærevillige, og spør oss om autografer. Noen av barna er klare på at årets ferie skal gå til Vitensenter Nordland, sier Helene.

Saken fortsetter under bildet.

Oliva Vasset Valrygg (12) synes det er gøy og interessant å undersøke hvordan kroppen ser ut inni.

-Vi ser at folk er fornøyde med å kunne planlegge besøkene sine til tidspunkt hvor det ikke er så folksomt her. På nettsiden vår er det mulig å se hvor mange billetter som er igjen til de aktuelle tidspunktene, og hver billett gir to timer med tilgang til Vitensenter Nordland. Vi har ansatt fem Vitenverter som er tilgjengelige for spørsmål og omvisning for de besøkende, avslutter hun.

Saken fortsetter under bildet.

Helene og Geir ønsker alle velkommen til Vitensenter Nordland. Få mer kunnskap om vår historie, havet og dets skatter, landbruket og industrien som omgir oss på ett besøk hos oss, velkommen!

Vitenvert og lærerstudent Thea Meidell Aasheim forteller at det er utrolig givende å se hvordan lek og moro i større grad kan gi barn læring og mestring.

-Gjennom praktiske oppgaver får barna en helt annen tilnærming til det faglige, og jeg merker at de er mer engasjerte og motiverte sammenlignet med situasjoner hvor det er et helt teoretisk opplegg, forteller Tuva.

Les mer om Vitensenter Nordland her 

Book billett her