Unik modul: – Denne løsningen skaper komfortable toalett-besøk samtidig som miljøet blir den store vinneren, sier Børge Henriksen på Momek.

En sanitær revolusjon

Skrevet for Momek
20.01.2019 18:29 - OPPDATERT 28.01.2019 12:38

Momek lanserer nå et selvforsynt og banebrytende toalettsystem – med hele verden som marked.

 – Dette systemet vil løse veldig mange problemer for svært ulike grupper, sier Lars Egil Loe hos Momek. Han har vært ansvarlig for å realisere Momek sin strategi og satsing innen dette forretningsområdet – som har fått navnet PT Modular. Prosjektleder har vært Sigmund Kibsgaard. Enhetene bygges på Melbu hos datterselskapet Momek PTN, der Arne Holand er daglig leder.

BYGGET FOR BY OG LAND

Oppfinnelsen er like enkel som den er hyperavansert. Basert på en lett transporterbar løsning har fagfolkene på Momek konstruert fire ulike modeller tilpasset alle forhold, både urbant, langsveien og langt ute i ødemarken. De enkleste skal kobles til eksisterende avløp, vann og strøm. Og den mest avanserte, forsvarsmodellen M4.0 Concept, er helt autonom. Denne ble nylig nylig testet på Rødsmoen under Nato-øvelsen Trident Juncture.

Saken fortsetter under bildet.

 Skaidi i Finnmark: En av de 24 versjonene toalerrsystemer som er levert Statens Vegvesen.

 EGET FORBRENNINGSANLEGG

– M4.0 Concept er et fullautomatisk og selvforsynt sanitær- bygg med tre toaletter, solcellepaneler, dieselaggregat, vanntank, septiktank og forbrenningsanlegg, sier Loe. I løpet av 21 døgn hadde anlegget 9.600 besøk og alt som ble igjen var noen 10 liters bøtter med steril aske.

BOBILSJÅRENS DRØM

Men det er ikke bare Forsvaret som er en mulig kunde, dette er toalettløsninger som passer perfekt på rasteplasser, ventestasjoner og fergeleier. Her er det også mulig å utstyre dem med Camper Clean – en automatisk og hygienisk tømming av alle typer toalettkassetter for bobil og campingvogn.

Saken fortsetter under bildet.

MANGE MULIGHETER: – Vi ser også på mulighetene til å lage versjoner som også har plass til møterom, slik at dette kan bli et kombinert sanitær- og arbeidsbygg, sier prosjektansvarlig Lars Egil Loe.

KOSTNADSEFFEKTIVT

Toalettbyggene er hele tiden overvåket via nettet og det blir sendt ut alarmer i form av SMS og/eller e-post når det er avvik – for eksempel at vann må etterfylles.

– Dette alene er svært arbeidsbesparende, for du trenger kun å sende ut folk når noe må gjøres, sier markedsmedarbeider Børge Henriksen i Momek. Løsningen er også perfekt i urbane miljøer, for eksempel i nærheten av alle trafikk-knutepunkt som terminaler, havner og stasjoner. Her kan de også kobles opp mot et allerede eksisterende vann- og avløpssystem.

MINIMALT FOTAVTRYKK

samme måte er oppfinnelsen som skapt for åbrukes i områder hvor miljøet er sårbart eller hvordet ikke finnes infrastruktur i form av strøm, vannog avløp. Et fullstendig selvforsynt bygg vil sette et minimalt fotavtrykk i naturen. Arkitektonisk kan det også bygges inn i terrenget, slik at det ikke skaper visuell støy.

Saken fortsetter under bildet.

PASSER INN OVER ALT: Toalettbyggene til Momek kan tilpasses alle forhold, både urbant og ute i naturen.

ARKTISK OG TROPISK

De nye toalettbyggene er vinterisolert og oppvarmede med 20 graders innetemperatur, men kan også heltenkelt rigges for bruk i tropiske strøk med air-condition. Sånn sett vil dette være en optimal løsning for nødhjelpsarbeid, samt beredskapsløsninger ved større ulykker og katastrofer. Toalettene har bevegelses-sensorer som registrerer om det er folk til stede. Skulle noen gå inn og fået illebefinnende, vil dørene låses opp og det går en alarm til de som overvåker systemet.

KOMBINASJONSBYGG

Så langt har Momek solgt 24 versjoner til Statens Vegvesen, som er strålende fornøyd med det nye konseptet. – Vi ser også på mulighetene til å lage versjoner som også har plass til møterom, slik at dette kan bli et kombinert sanitær- og arbeidsbygg, sier Lars Egil Loe.