LANG FARTSTID: Daglig leder i Arctic Resource, Tore Aalberg har jobbet i og rundt industrien hele livet.

Et litt annerledes bemannings­- selskap

Det er kanskje ikke så rart at den tidligere tillitsmannen, Tore Aalberg, har en annen tilnærming til det å drive bemanningsbyrå.

Når jeg fikk ansvaret for rekruttering hadde jeg aldri drevet med bemanning før, så jeg løste det ut fra mitt hode. Det handler om å ta best mulig vare på de ansatte. Jeg tenker at det skal være fullt mulig å tjene penger, samtidig som at guttene har det bra og får det de skal ha, forklarer daglig leder i Arctic Resource, Tore Aalberg.

Oppstarten

Firmaet startet opp i 2011 og hadde de første to ansatte i jobb fra 1. januar 2012. Det hele fikk en trang fødsel da firmaet som hadde leid inn de to malerne gikk konkurs og alt Arctic Resource AS sto igjen med var tapte inntekter på 100 000 kr.

– Det var bare å brette opp ermene å stå i det, forteller Aalberg.

Og han har virkelig stått i det, i år feirer firmaet ti års jubileum og har arbeidere fra Stavanger i sør til Tromsø i nord. På grunn av koronapandemien har de rundt 25 mann i sving ute på arbeidsplassene nå, normalt ville det vært rundt 60-70 på denne tiden av året, anslår den daglige lederen.

Rekruttering

Tore forteller at han har jobbet med dette siden i 2006, kjenner veldig mye folk og har fått et bredt kontaktnettverk.

Saken fortsetter under bildet.

Tore Aalberg kjenner forholdene i Romania godt etter å ha rekruttert arbeidsfolk derfra i ti år..

– Vi har et bra navn i Romania. Når jeg skal rekruttere nye ansatte pleier jeg å spørre de dyktigste gutta, hvem de anbefaler. Dyktige folk ønsker å jobbe med andre dyktige folk, så er det jo enkelte unntak selvfølgelig, sier Aalberg.

Metallfag med sveisere er hovedområdet, selv om de også har ansatt industrimalere, mekanikere, rørleggere og elektrikere.

– Metallfag det er mitt fag, det er lettere å selge det man kan selv. Der kan jeg diskutere tegninger og fremdriftsplaner med kundene våre. Jeg føler meg innimellom mer som en coach enn en utleier. Det skal litt trening til for å leie inn folk som skal jobbe 54 timers uke, det er en helt annen øvelse enn en normal 37,5 timers uke. Vi kan skreddersy opplegg fordi vi kjenner folkene våre og jo bedre jeg kjenner kundene desto tidligere drar de meg inn i planleggingsfasen, forklarer den daglige lederen.

Tar vare på arbeiderne

Arctic Resource AS har kjøpt et hus slik at de har kontroll på at boforholdene til de ansatte er bra. Her har de enerom med bad og dusj, tilgang til internett, brannvarslere på rommene, kort sagt ordnede fasiliteter.

– Det er ingenting som vokser inn i himmelen, vi passer på å holde driften på et nivå der vi har kontroll og at folkene har det bra. Vi har avtaler på andre bomuligheter for de resterende arbeiderne som ikke får plass i huset. Der bruker vi faste leverandører, der jeg vet at det er bra boforhold, forteller Aalberg.

Saken fortsetter under bildet.

FAR OG DATTER: Administrativ leder hos Aras, Ingri Aalberg sammen med daglig leder Tore Aalberg

Forelsket seg i folket og landet

– Jeg er veldig glad i Romania og rumenere. Det er det fineste landet i Europa jeg har reist i. De har alt. De har Alpene, høylandet, de store slette landene og strendene - det ser ut som Miami der nede, smiler Aalberg.

Han har møtt mye folk fra 2011 til i dag. Flere av de ansatte har jobbet i bedriften i ti år.

Aalberg forteller om reisene til Romania og han har vært på besøk hjemme hos de fleste han har ansatt.

– Jeg lærte veldig fort at å bestille hotell var bortkastet. Rumenerne blir fornærmet hvis du ikke bor hjemme hos dem. Jeg aner ikke hvor mange hundre familiemiddager jeg har der nede med bestemødre og hele storfamilien. Det er det som er nøkkelen for meg, å bruke tid på å bli kjent med dem for å bygge et tillitsforhold, sier Aalberg.

Forholdet de har til han er faktisk så sterkt at om arbeidsfolkene ikke lar høre fra seg på en periode, tar samboerne kontakt med Tore.

– Noen kan ikke engelsk, men de ringer meg fordi de vet at jeg forstår hva de mener. Så da får jeg arbeiderne til å ringe hjem eller får noen til å ringe samboeren deres for å gi beskjed om at alt er i orden og at de ringer hjem så fort de har mulighet, forteller Tore.

Pendler med fly

Flyet er en Grumman Tiger, et fireseters enmotors fly. Når han skal ut på lengre reiser enn det som er behagelig kjøreavstand, tar han flyet.

Saken fortsetter under bildet.

FANTASTISK UTSIKT:  Flyet på autopilot og kaffekoppen i koppholderen, Leknes neste..

- Det tar 8,5 timer å kjøre til Lofoten. Hvis jeg er heldig er jeg ferdig der oppe til i tre tida på en fredag, da er jeg hjemme midt på natta om jeg skal kjøre. Jeg er blitt for gammel for det der, ler han.

En annen positiv sak er at det egner seg svært godt til å la arbeiderne se landet fra luften.

- Noen er helt hysteriske for å være med. Vi har hatt noen blåturer til Hattfjelldal, det har jo med trivsel å gjøre. Og scooterturer på vinteren er også en innertier. Det er bare å ta med en gjeng å la dem kose seg. Man må la dem oppleve noe annet enn å bare jobbe, avslutter Aalberg.