Gjør boligen klar for nordnorske forhold

I takt med økte strømpriser i Norge, har et større og større fokus blitt lagt på betydningen av å isolere hjemmene våre best mulig. Også alternative strømkilder har kommet i skuddet. Selv om vi i Rana – som i resten av landsdelen – har sluppet unna de høye strømprisene så langt, er det ingen grunn til ikke å optimalisere våre hjem med tanke på strømforbruk og bærekraft.


Husk betydningen av isolasjon i vårt klima

I Rana kan vinteren virkelig bite hardt. Selvsagt må vi sørge for at boligene våre er så godt isolerte som mulig av den grunn, men det ikke alle er klare over er at store steg har blitt tatt innen effektiv, miljøvennlig isolering i løpet av nyere tid. Det kan godt hende at din bolig, selv om den var isolert etter alle kunstens regler for noen år siden, nå er moden for en oppgradering. 

Best mulig isolasjon byr på mange vesentlige fordeler. Den primære er selvsagt at vi får det varmt og godt innomhus også når det nordnorske klimaet er på sitt mest hustrige. I tillegg er det mye strøm å spare på å isolere på så effektivt som mulig.

Å få en fagperson til å inspisere din bolig trenger ikke å koste stort. Eventuelle forbedringer som anbefales for å dra nytte av de seneste fremskrittene innen husisolasjon trenger heller ikke være uoverkommelig. Og ikke nok med at en slik investering gir seg avkastning i reduserte strømutgifter – også boligens verdi vil stige i takt med at du gjør den grønnere.

Har du tenkt på alternative varmekilder?

Som en direkte konsekvens av at strømprisene skjøt til værs lenger sør i landet, begynte stadig flere å snakke om nye, mer effektive måter å varme opp huset på. Disse byr på flere fordeler, foruten redusert strømregning.

Å etterlate et så lite karbonavtrykk som mulig er utvilsomt noe mange nå prioriterer i hele Norge, og Rana er ikke noe unntak. Har du utdaterte varmekilder hjemme, så bør du helt klart vurdere å oppgradere.

Ser vi de gode, gamle panelovnene som i sin tid var å finne i norske hjem, land og strand rundt, i nord som i sør, så kan de være noe av en versting når det gjelder effektivitet. De er rett og slett laget for en tid da strømmen var billig.

I dag er det bedre å satse på mer effektive varmekilder. Her kan en varmepumpe være et åpenbart valg. Slike produkter er rimelige å kjøpe, og enkle å installere (selv om dette må gjøres av en kvalifisert fagperson). De byr på mange ganger mer varme per kW-time enn en panelovn. 

Det beste, både med tanke på forbruk og effektiv oppvarming, er å satse på vannbåren varme. Dette utgjør riktignok en atskillig større investering og langt mer omfattende installasjonsarbeid.

Gunstige lån foreligger for boligforbedringer 

Uansett hvilke forbedringer du ønsker å utføre på din bolig, så foreligger det gunstige lån du kan oppta. Et godt lån kan ha mye å si for de samlede utgiftene når du renoverer bolig, så dette er et svært viktig punkt å tenke på. 

Skal du gå i gang med omfattende arbeider, sånn som å isolere et eldre hus, eller installere vannbåren varme, bør noe av det første du gjør være å undersøke hvilke finansieringsmuligheter som er tilgjengelige. Hos Santander foreligger gode lån som mange forbrukere nå velger når de skal pusse opp hjemme.

Gunstige lånevilkår og renter er tilgjengelige. Slå gjerne av en prat med selskapets kundebehandlere for å finne ut hvordan de kan hjelpe deg med å finansiere investering i et mer energieffektivt hjem.