VANN I MUNNEN: Lokal lutefisk fra Vega, servert på tradisjonelt vis med alt du begjærer av tilbehør kommer garantert til å sette deg i den perfekte julestemningen.

Historisk førjulskos

Skrevet for Fru Haugans Hotel
20.11.2018 22:19 - OPPDATERT 09.01.2019 18:48

Trenger du et lite pusterom i en travel førjulstid? Et besøk på Restaurant Ellen i Mosjøen tar deg med inn i historien og ut av hverdagen.

Det startet i 1885, da Ellen Haugan serverte sine første gjester mat og drikke på Fru Haugans Hotel i Mosjøen. Som i dag var maten basert på kortreist mat og inspirert av historier fra det store utland.

En reise i tid og rom

Dette var innledningen på en 133 år lang tradisjon som i dag er lys levende blant annet i kraft av at det er den samme oppskriften på karamellpuddingen som ligger til grunn for hva du får servert i den ærverdige bygningen.

Saken fortsetter under bildet.

FEMTE GENERASJON: Hotelldirektør Ellen Løvold Strand er femte generasjon som ønsker deg velkommen til det ærverdige bygget langs Vefsnas bredder. – Vår mål er å skape gode opplevelser, sier Løvold Strand.

 – For oss er det helt avgjørende at maten og miljøet skal trekke trådene tilbake til opprinnelsen, sier hotelldirektør Ellen Løvold Strand.

 Kompromissløs kvalitet

For i 2018 – fem generasjoner senere, er det en ny Ellen som står ved roret. Og er det noe som kjennetegner Fru Haugans og Restaurant Ellen, så er det kompromissløs kvalitet. Dette tett koblet opp mot en nøye gjennomtenkt holdning til bærekraftig bruk av råvarene.

Saken fortsetter under bildet.

MED ØYE FOR DETALJER: Kokken Adrian Fokszan sørger for at hver enkelt rett får kjærlig og profesjonell behandling.

 – For oss på kjøkkenet er det maktpåliggende å bruke mest mulig av hvert dyr, hos oss skal du være langt unna matvareindustriens masseproduksjon, sier kokken Adrian Fokszan.

Et smil om munnen

Og historien er representert ved at veggene på restauranten har fått tilbake en kopi av det originale tapetet, noe gjestene vet å sette pris på. På lik linje med at de har stor sans for at det service-tekniske hele tiden holder et internasjonalt nivå.

Saken fortsetter under bildet.

 SJEFEN SOM GJEST: Servitør Synnøve Wengstad Solheim presenterer dagens favoritt til hotelldirektør Ellen Løvold Strand. – Lykken er når gjestene forlater restauranten med et smil om munnen, sier Wengstad Solheim.

 – Vi vet at et besøk her betyr mye for gjestene, og da er det vår oppgave å sørge for at de forlater restauranten med et smil om munnen, sier servitør Synnøve Wengstad Solheim.

Den trofaste følgesvennen

Samtidig er det slik at Restaurant Ellen har blitt en del av familien til vefsningene. Her sitter det levd liv i veggene. Du kan formelig høre latteren fra barnedåpens livsbejaende glød. Her slår ekkoet fra konfirmasjonens berusende livslyst kollbøtte sammen med bryllupets orgelbrusende lykke.

Saken fortsetter under bildet.

KULLINARISK SKREDDERSØM: Pastrami av and, her røyket på bestilling. Servert med en puré av ingefær og squash, dadler, hasselnøtter, artisjokk og vaktelegg.

Dette er restauranten som alltid har vært der, en følgesvenn som også tilbyr rom for ettertanke på de dagene hvor livet butter i mot. Et lokale som gir deg en trøstende klem når det er snakk om å hedre noen som har forlatt oss.

Fristende klassikere

Men til sjuende og sist, en restaurant handler om mat. God mat. Og da er det betryggende å vite at på Fru Haugans Hotel er du i trygge hender. For her kan du velge ut fra hva hjertet måtte begjære.

Saken fortsetter under bildet.

UNIK RIBBE: Restaurant Ellens tørrmodnede ribbe kommer med potetmos, beter, sennepsfrø og kremet grønnkål.

 For å nevne noen klassikere:

  • Bakt breiflabb i parmaskinke serverte med ertepuré, friterte kapers, pakchoi, tapenade og bakte mandelpoteter
  • Tørrmodnet ribbe med potetmos, beter, sennepsfrø og kremet grønnkål
  • Pistasje- og urtepanert lammecarrét servert med rødkål, kålrotstappe, bakte mandelpoteter og rødvinssaus
  • Tradisjonell lutefisk med alt du ønsker av tilbehør

 Nord-Norges eldste hotell

 Fru Haugans så dagens lys i 1794 og har vært drevet av den samme familien i de 133 siste årene. Hotellet, som har 129 rom, to restauranter, to barer og en spektakulær uteservering, ligger sentralt plassert på Helgeland – omkranset av severdigheter og spennende opplevelser.

VAKKERT VILT: Tartar av lokale reinsdyr med eggeplomme, puré av tranebær, kantareller, aioli og vinaigrette.