Hvordan velge riktig kredittkort?

Det finnes et hav av ulike kredittkort å velge mellom. Å finne et kredittkort som passer til sitt behov kan derfor være komplisert, selv for den mest erfarne forbrukeren. Du vil derimot kunne tjene mye penger på å velge et riktig kredittkort. I denne artikkelen ser vi på faktorer du bør vurdere når du skal gå i gang med å finne beste kredittkort for deg.


Hva er et kredittkort?

Et kredittkort er et betalingskort hvor du bruker bankens penger i motsetning til dine egne, som du ville gjort med et vanlig bankkort. Fakturaen på dine kjøp kommer i etterkant, og du har valget mellom å betale tilbake hele beløpet med en gang eller dele det opp i mindre avdrag.

Fordeler med kredittkort

Det er mange som har en klar holdning mot kredittkort. Mediedekningen kan derimot ha gitt et skjevt bilde av virkeligheten, ettersom kredittkort ofte kommer med flere fordeler. Det er bare viktig at du husker å betale i tide. Hvis ikke kan du oppleve høye gebyrer eller renter på penger som må tilbakebetales. 
 
Fordelene med et kredittkort er mange. Som nevnt bruker bankens penger. Det betyr at hvis du blir utsatt for svindel, er det derfor bankens penger som blir stjålet og ikke dine egne. Dette gir en større sikkerhet for din del. I tillegg gir kredittkort flere fordeler og bonuser som du ikke vil få med et vanlig et vanlig bankkort. 
 
For å finne beste kredittkort for deg, er det viktig å vurdere disse fordelene opp mot hverandre. Dette inkluderer blant annet rabatter i butikker og nettbutikker, reise- og avbestillingsforsikring og opptjening av cashback (penger tilbake) eller bonuspoeng når du bruker kortet.

Viktige faktorer når du skal velge et kredittkort

Det er mange faktorer som bør hensyntas når du skal velge et kredittkort. Disse faktorene bør vurderes opp imot dine handelsmønstre. Her er noen faktorer du bør vurdere for å finne riktig kredittkort for deg:
 
●      Årlige gebyrer: Noen kredittkort krever et årlig gebyr for bruk. Det er viktig å vurdere om fordelene og rabattene tilknyttet kortet oppveier denne kostnaden
●      Kredittgrense: Undersøk kortets tilgjengelige kredittgrense. Hvis du planlegger å bruke mer enn kredittgrensen vil du kunne ende opp med høye gebyrer eller renter. 
●      Rentefrie dager: Hvis du ikke betaler tilbake pengene ved forfall, vil det påløpe renter. Derfor er det viktig å finne ut av hvor lang tid du har på deg til å tilbakebetale beløpet. 
●      Fordeler og bonuser: Mange kredittkort kommer med svært gunstige fordeler og bonuser. Vurder hvilke fordeler som er mest relevante for deg. Vi vil komme tilbake til dette senere. 
●      Forsikringer: Flere kredittkort tilbyr reiseforsikring inkludert dersom du betaler for mer enn 50 % av reisekostnadene med kredittkortet. Dette vil kunne spare deg for mye penger dersom noe uforutsett oppstår.

Velg et kredittkort som passer ditt handelsmønster

Hvis du velger et kredittkort på måfå vil du mest sannsynlig få et kredittkort som ikke passer med dine behov. Det er derfor viktig å vurdere tilbudene og vilkårene opp mot hvordan du planlegger å bruke kortet. Under ser du noen eksempler.

Ofte på reisefot? Finn kredittkort med flybonus og reiseforsikring

Er du en person som reiser mye? Da kan det være lurt å velge et kredittkort som tilbyr flybonus, samt at det medfølger reiseforsikring. Andre faktorer som kan være viktig å se på er om kortet tilbyr gebyrfrie kontantuttak og om de har lave transaksjonsgebyrer i utlandet. 
 
Hvis du ofte flyr med et spesifikt flyselskap, som f.eks. SAS eller Norwegian, kan det være lurt å se etter kredittkort som gir fordeler tilknyttet flyselskapet. Dette kan inkludere alt fra rabatterte flybilletter til tilgang til loungen på flyplassen til bonuspoeng som du kan bruke på produkter og varer.

Kredittkort tilpasset hverdagshandler

Planlegger du først og fremst å bruke kortet til å handle i butikker og nettbutikker, vil det være lurt å velge et gebyrfritt kort. Det betyr at du kan handle, overføre penger eller gjennomføre uttak uten å betale noe i gebyr. 
 
Det finnes mange kredittkort som gir rabatter på opptil 25 % i en rekke butikker og nettbutikker. Du kan med andre ord spare mye penger dersom de tilbyr rabattordninger på de butikkene du regelmessig handler fra. Sjekk derfor ut om kredittkortet har avtaler med butikker som er relevante for deg.

Drivstoffrabatt kan være viktig for de som har bil

For de som ofte kjører bil i hverdagen, kan det være lurt å skaffe seg et kredittkort med drivstoffrabatt. Det betyr at du vil få rabatt hver gang du fyller drivstoff. Rabattene kommer oftest i form av billigere bensin, som at det trekkes én krone fra hver liter du fyller, men kan også inkludere rabatterte priser i bensinstasjonen. 
 
Over ett år kan du dermed spare flere tusenlapper på å bruke et kredittkort til dette formålet. Det er derimot viktig å undersøke at kredittkortet tilbyr rabatter hos bensinkjeden du bruker mest. 
 
Sammenligning av kredittkort

Ovenfor ga vi deg noen eksempler på hva du bør se etter ut fra dine handlevaner. Det er derimot mulig at du passer inn i flere av eksemplene vi ga. Kanskje er du ute etter et kredittkort som både gir flybonuser og rabatter i butikker? Eller kanskje har du noen andre interesser som er mer relevant for deg? Av nettopp den grunn er det viktig å sammenligne kredittkort opp mot hverandre, slik at du finner riktig kredittkort for nettopp ditt behov.
 
Sett deg godt inn i hvilke vilkår og kostnader som medfølger kredittkortet. Husk at du også bør vurdere et kredittkort ut fra din personlige økonomi. Dersom du sjeldent betaler tilbake hele beløpet innen tidsfristen, er det først og fremst viktig å velge et kredittkort med lav rente. Om du har en stabil økonomi og vet at du vil tilbakebetale fakturaen ved forfall, kan du rette fokuset mot de kortene som gir best cashback, bonuser og rabatter.

Oppsummering

Før du finner det beste kredittkortet for deg, er det viktig å tenke gjennom hvor og når du planlegger å bruke kortet. Få først en oversikt over din økonomi. På den måten vet du hvor mye kredittgrense du bør ha på kredittkortet ditt og hvor mange rentefrie dager du er avhengig av. 
 
Deretter kan du gå i gang med å sammenligne kredittkort. Dersom et fordelsprogram egner seg for deg, bør du vite hva du bruker penger på. Dette kan være handel i spesifikke butikker, reiser eller regelmessig fylling av bensin.