DYKTIGE FOLK: Foran fra venstre: Jørn Are Løkås (kalkulatør), Jan Øystein Svaleng (avdelingsleder), Atle Arctander (daglig leder), Frank Idar Evensen (bygningstekniker), Krister Jøsevold (IT support), Stian Myrås (bygningstekniker), Arne Johnny Løkås (arbeidsleder), Sture Strandheim (logistikk) og Ole Martin Hæg (planlegging/kalkulatør). Bak fra venstre: Heiki Bjørkmo (operatør), Endre Hansen (operatør), Kjell Anders Hedman (operatør), Henning Granberg (operatør) og Morten Løkås (operatør)

I Norgestoppen

Masonite Beams er en godt bevart hemmelighet for mange i Rana. Nå vil bedriften bli mer synlig og ta den posisjonen de fortjener, blant annet gjennom å ansette flere.

På Gruben ligger en bedrift som litt utilsiktet har gått under radaren hos mange ran­væringer. Nå vil de frem i lyset og ta posisjonen de fortjener: Masonite Beams, tidligere Forestia, er sammen med søsteravdelingen på Vennesla Norges største leverandør av I-bjelker.

Det du ikke ser

– I-bjelken er både miljøvennlig, formstabil, lett og kan produseres i lengder opp til 18,3 meter og bjelkehøyder fra 195 til 500 mm, det forteller Atle Arctander, daglig leder i Masonite Beams AS og direktør for Masonite Beams AB i Sverige.

I-bjelken er en slank trekonstruksjon med et steg på 10 mm som gjør at en oppnår gode u-verdier. Den brukes som stenderverk i vegger, tak og golv i trebaserte bygg. Bedriften leverer også klimavegger til blokker i betong.

Operatør Endre Hansen kjører inn mer material

– Du kan si at vi tegner, dimensjonerer og mengdeberegner det du ikke ser i et hus, sier Jan Øystein Svaleng, som er avdelingsleder hos Masonite Beams.

På kundelisten står husleverandører som Nordbohus, Systemhus og Blinkhus, og de leverer I-bjelker til grossister innen trelast, for eksempel XL-bygg.

«All time high»

De forteller at et råbygg med I-bjelker bruker inntil 47 prosent mindre treverk enn for eksempel et råbygg satt opp med heltre.

– Altså får du ca. 2 hus av I-bjelker med samme råvareforbruk fra skogen som du får ett hus av med bjelker og stendere av heltre, og det er like sterkt, sier Arctander.

– Det er ingen tvil om at dette er et produkt for fremtiden, hvor vi forventer at det blir en knapphet på skogressurser, sier Svaleng.

Den effekten har bedriften på Gruben allerede fått en smakebit av. Som de fleste kjenner til var det mangel på materialer i heltre i store deler av 2021.

– Konsernet har en økning i salget av I-bjelker på 41 prosent pr. tredje kvartal i år i forhold til tredje kvartal 2020, sier Arctander.

De to beskriver produksjonen og salget hos dem som «all time high» i år.

Kortere byggetid

I-bjelken prekuttes i Masonite Beams produksjonshall på Gruben. Det fører til lite svinn av treverk, en så og si avfallsfri byggeplass og kortere byggetid.

– Med prekutt er alle bjelker laget på mål og merket med hvor de skal i bygget, og dermed går det lite tid bort til saging, og det blir lite avfall som kapp. Det er også færre tunge løft for snekkere med i-bjelken.

Operatør Morten Løkås i full sving med produksjon av i-bjelker.

Det lille avkappet i produksjonsfabrikken til Masonite Beams går til fjernvarme i nærmiljøet.

– Vi prøver å redusere kappet så mye som mulig gjennom god planlegging, sier Arctander.

Snakkesalig og strukturert

Bemanningen deres har stort sett vært stabil, men nå skal bedriften ansette to nye medarbeidere.

– Vi ønsker å styrke kapasiteten når antall leveranser er på topp og så ønsker vi å ha mulighet til å jobbe med utvikling av bedriften når det er færre leveranser. Utviklingsarbeid har det vært lite eller ingen tid til, sier Svaleng.

De søker etter to nye ingeniører som har snakketøyet i orden. Du bør med andre ord både kunne tegne, beregne og selge.

– Du må like å snakke med folk for vi har mange kundemøter. Kommunikasjon er mye av essensen i vårt arbeid og kundene har ulike behov. Vi ønsker at ingeniørene våre fremover har mer kundekontakt for å styrke relasjonene til våre kunder og bidra med teknisk kompetanse, sier Svaleng.

Kjell Anders Hedman styrer produksjonen fra pc-en.

Han håper å ha de nyansatte på plass i løpet av første kvartal i 2022.

– Som ansatt her får du en variert arbeidsdag. Selv om du jobber med det samme produktet, er det stor variasjonen mellom byggene. Du får være med på å bestemme hvordan konstruksjonen skal løses og bygges opp, så du må like ei utfordring. Hvis du er interessert i bygg, konstruksjon og dimensjonering, og i tillegg er strukturert, er dette midt i blinken for deg, sier Svaleng.

De forteller at de har hatt lite utskiftninger og at sykefraværet har vært svært lavt over flere år.

– Vi får skryt for arbeidsmiljøet vårt og jeg synes selv at det er veldig godt, sier Svaleng.

De to har vært ansatt i bedriften siden 2007 og 2011, minus et par år på skolebenken for Svaleng.

– Vi har lite rullering på ansatte, så det er faktisk et unntak nå at vi trenger folk, sier de to.