Inne i veksthusene på Hageland Lønnum spirer og gror det.

De siste årene har vi blitt mer og mer opptatt av nyttevekster og det å kunne nyte selvdyrket mat.


En ny vår på Lønnum


Sevja stiger og våren er kommet. Inne i veksthusene på Hageland Lønnum spirer og gror det. 
Vi lengter etter å få se plenen vår grønn igjen, å få jord mellom fingrene, å sitte på terrassen og skue utover vårt lille hagerike.

Men først må vi en tur innom Hageland Lønnum. Inne i veksthuset finner vi Sindre og Martin Lønnum. 

– Her inne dyrker vi stemor, georginer, geranium, lobelia, bidens, fuksia, nellik – og mye mer. De første som settes ut er stemor, dem selger vi 30.000 av nå på vårparten, forteller Sindre. Det er ikke verst for en by på 26.000 innbyggere. 

-Skap din egen oase 

Når du fyller uterommet ditt med vakre blomster, er det også fint å bryte opp med dekorasjoner etter egen smak. Slik kan du skape din egen oase. Lønnum har 
et stort utvalg figurer, fontener og ikke minst årets må-ha produkt; vannspeil. Vannspeilet er dekorativt og vakkert, og kan fylles med hva du måtte ønske. Blomster, dekorstein, ulike figurer  eller kanskje flytelys. Er du heldig, får du besøk av fjærkledde badenymfer. 

-Dyrk din egen mat 

De siste årene har vi blitt mer og mer opptatt av nyttevekster og det å kunne nyte selvdyrket mat i ny og ne. Nordnorsk klima er noe vi bare må forholde oss til vi som bor her, men det er mye du kan få til her også. 
– Målselvnepa er godt egnet for vårt klima. Du kan starte med å så denne inne. Eller du kan så den direkte ut, hvis du venter til det er frostfritt. I august/september kan den høstes. Målselvnepa er god å spise fersk, bare plukk den og børst av jorden. Smaken er litt som kålrot, bare søtere. Den kalles ofte «Nordens eple». 

-Under- og overjordisk
Ellers kan man dyrke forskjellige typer løk, gulrøtter og selvfølgelig den trofaste poteten. 
Også nyttevekster som høstes over jorda har hatt en stor økning de siste årene, og er populære i nordmenns hager. Å sysle rundt i egen hage med bærspannet er en fin følelse. 
– Bærbusker har blitt kjempepo- pulært igjen. For eksempel solbær, rips, eple, jordbær og spesielt bringe- bærbusker. Sistnevnte ble vi utsolgt for i fjor. 
Mange er usikre på hvordan man skal behandle de forskjellige vekstene for å få best mulig resultat. Forskjel- lige typer stauder og prydbusker kan overvintre dersom man har et egnet, frostfritt sted for oppbevaring. Her
er det bare å spørre de flinke folkene på Hageland, så får du svar. Den lyse fine tiden er foran oss, det er bare å glede seg! 


klikk her for å komme dirkete til Hageland Lønnum