SMITTEVERN: Her demonstrerer Mustafa Süer, faglig ansvarlige for smittevasken hvordan en del av smittevernet utføres.

Kvikk reaksjon sørger for rask smittevask

Skrevet for KVIKK
27.12.2020 13:00

Da korona-pandemien rammet Rana, sto fagfolkene hos Kvikk klare til å rykke ut og sørge for en forsvarlig smittevask.

– Vi ble raskt kontaktet av Rana kommune som lurte på om vi kunne bistå på legesenter og test­stasjoner, sier Mustafa Süer hos Kvikk.

 

DEDIKERTE FAGFOLK

Han er den faglig ansvarlige for smittevasken. En operasjon som krever grundige rutiner, god opp­læring og topp utstyr.

I dag har Kvikk 60 renholdere, 30 av disse har fagbrev. I tillegg har man sørget for kursing og ­ekstra opplæring da det ble klart at regionen fikk nye og store utfordringer.

I starten var et av de største problemene å få tak i nok smittevernutstyr, rensemiddel og håndsprit.

– Her ble det lagt ned en voldsom jobb og vi måtte ut for å finne alternative kanaler og andre leverandører, sier daglig leder Kjell Kristoffersen.

 

2.000 LITER SPRIT

Kvikk har også sørget for at sprit og smittervern­utstyr er tilgjengelig for bedrifter som trenger dette.

– Så lang har vi tatt inn 2.000 liter håndsprit, sier avdelingsleder Rolf Hansen.

Han ser også for seg at et skjerpet smittevern vil bli opprettholdt også etter at pandemien er avblåst og en vaksine er tatt i bruk.

 

VIKTIG OPPGAVE: Mustafa Süer og Rolf Hansen er stolt av at de bidrar til smittevern, slik at hjulene kan holdes i gang i Rana.

 

– Allerede nå er det registrert en markant nedgang i influensa og omgangssyke, fordi folk har blitt mye nøyere med hygienen. Dette alene har en stor samfunnsøkonomisk verdi, understreker Hansen.

 

STOLTE AV JOBBEN

For Süer ble starten på pandemien en spesiell opplevelse. Pulsen slo ekstra hardt de første dagene har var ute på jobb med smittevasking:

– Samtidig sa jeg til meg selv at dette er en viktig jobb for Norge og for Rana. Da har du en plikt til å stille opp. Og så er vi litt stolte over at Kvikk og medarbeiderne her kan få bidra under en nasjonal og lokal krise.

 

TING MÅ SKJE RASKT

Rana har også en rekke tunge industribedrifter som er helt nødt til å holde hjulene i sving, ­døgnet rundt. Hvis det er mistanke om smitte, eller noe slikt blir påvist, er det avgjørende at ting skjer raskt:

– Vi isolerer de aktuelle områdene og får des­infisert dem omgående, slik at produksjonen blir minst mulig skadelidende, sier Süer.

Han berømmer også samarbeide med både ­kommunen og bedriftene som alle sørger for at smittevasken kan skje så smidig som mulig.

Kvikk har opprettet en egen beredskap med ­tanke på smittevask, hvor et dedikert team er tilgjengelig via en vakttelefon.

– For oss handler det om å være tilgjengelig på kort varsel. Vi vet at våre tjenester er med på å holde hjulene i gang ute i samfunnet, avslutter Mustafa Süer.