LÆREVILLIGE RØRLEGGERE: Disse folkene hos Union er eller har vært lærlinger i bedriften. Fra venstre Cato Jørgensen, Hjalmar Andersen, Lene Solbu, Lars, Fredrik Kjelen Flater, Marius Forsmo Olsen, Andreas Ytterøy Søreng, Tobias, Johansen Yttervik, Stian Andersen, Michel Antonie Vermeulen og Trond-Espen Ervik. Frida Jamtli var ikke tilstede da bildet ble tatt.

Lære for livet
– hele livet

Skrevet for union
23.04.2020 18:54

De har alle ulik alder og bakgrunn, men har to ting felles: De begynte som lærlinger og jobber i dag hos Union.

Er du på jakt etter en utfordrende jobb,  er rørleggerfaget en bransje som gir det et stort spenn av muligheter. Og som lærling får du betalt samtidig som du lærer når du jobber sammen med garvede veteraner.

Du kan leser mer om lærlingeordningen her.

RIVENDE UTVIKLING

En av disse er 52 år gamle Viggo Olaisen som er ansatt hos Union i Sandnessjøen. Han begynte som lærling og er nå en av de meste rutinerte i bransjen.

– Det har vært en fantastisk interessant reise. Dagens rørleggerfag er jo noe helt annet enn da jeg begynte, sier Olaisen.

Saken fortsetter under bildet.

RØRLEGGERVETERAN: Viggo Olaisen har en langt liv bak seg som rørlegger. Nå stortrives han hos Union i Sandnessjøen.

Han har fått lov til å være med på en rekke store og små oppdrag i Alstahaug og kommunene rundt.

SKAPER VERDIER

– Det er fascinerende hvordan næringslivet har blomstret og nye aktører har klart å skape verdier ved hjelp av hardt arbeid og smarte løsninger, sier Olaisen.

Han kom inn i faget før datamaskiner og digitale verktøy forandret yrket én gang for alle. Men samtidig er det mye som ligger fast:

– Det å være rørlegger er jo virkelig et ekte håndverk og det er enormt tilfredsstillende å se at jobben din er med på å bygge noe håndfast og konkret.

 HEKTET PÅ AMCAR

På fritiden er det amerikanske biler som er Olaisens store lidenskap. Han har for lengst mistet oversikten over hvor mange amcars som har vært gjennom garasjen han

– Det å gå ut i garasjen og skru på disse bilene er ren terapi. For disse kjøretøyene er også noe som er skapt i kraft av ekte håndverk, konkluderer Olaisen.

ET SPENNENDE YRKE

I motsatt ende av karriere-stigen finner vi 19 år gamle Lars Fredrik Kjelen Flater. Han tok bygg og anleggsteknikk på Polarsirkelen VGS og fant fort ut at rørleggerfaget var det som stakk seg ut som det klart mest interessante.

Saken fortsetter under bildet.

PÅ VEI INN I YRKET: Lars Fredrik Kjelen Flater jobber som lærling hos Union på Mo. – Et spennende yrke hvor ingen dager er like og du lærer noe nytt hele tiden.

Han var utplassert hos rørleggeravdelingen til Brødrene Dahl (som i dag er blitt til Union) og skjønte at han hadde valgt rett. I dag er han lærling hos Union og det er et valg han aldri han angret på:

– En variert hverdag med stadig nye utfordringer og en gjeng med utrolig flotte kolleger. Jeg lærer noe nytt hele tiden. Dette er virkelig en jobb jeg kan anbefale til andre.

IVRIG JEGER

På fritiden er Kjelen Flater en ivrig jeger og han har også skaffet seg en italiensk vannhund som i alle år har vært andejegerens beste venn.

– For meg blir det mest småvilt som rype og hare, men jeg har én elg på meritt-lista, forteller 19-åringen.

Hos Union legger det svært stor vekt på å være en god og attraktiv bedrift for lærlinger. Gode fagfolk er alltid mangelvare og da er det lurt å være med på å utdanne dem selv.

Saken fortsetter under bildet.

– FOLKENE BETYR ALT: – Skal du skape en vellykket bedrift,  er du avhengig av medarbeidere som faktisk gleder seg til å gå på jobb, sier daglig leder og eier Lars Møgster.

REGION MED STORT POTENSIAL

I dag kan bedriften skilte med fire personer med teknisk utdannelse, de har tre med mesterbrev, 21 med svennebrev og fire med fagbrev.

– Vi vil gjerne være med på å skape et godt samarbeid på Helgeland. Dette er jo en utrolig spennende region med en stort potensial og et næringsliv som omfavner alt fra marin sektor og landbruk til prosessindustri, reiseliv og banebrytende databedrifter, sier daglig leder og eier Lars Møgster.

Du kan leser mer om Union her.