GRØNN BEDRIFT: Det etterlysende materialet Prolink International bruker lyser kraftig opp i mørket. – Den beste løsningen på markedet, sier salgs- og utviklingsleder Bjørn Pedersen (t.v.) og produksjonsleder Kent-Are Øverheim.

Lysende suksess

Skrevet for Helgeland Invest
10.07.2018 17:40 - OPPDATERT 28.07.2018 12:13

De redder liv og miljø på samme tid. Prolink har gjort revolusjonerende merking til svært god butikk.

Du har sikkert registrert dem, disse grønne skiltene og ledelinjene på og ved gulv, som viser nødutganger på hoteller og offentlige bygg. Det vanlige har vært at disse drives med strøm fra et batteri. Det er her Prolink har skutt gullfuglen.

Saken fortsetter under bildet.

BREDT UTVALG: Prolink leverer et bredt utvalg av skilter og merking til absolutt alle behov: – Vi legger også stor vekt på at det skal se visuelt pent ut, sier Bjørn Pedersen og Kent-Are Øverheim.

Best på alt

­– Vår løsning er langt mer miljøvennlig, sikrere i drift, billigere og bedre på alle måter, sier eier og leder for salg og utvikling, Bjørn Pedersen.

Materialet Prolink bruker i sine ledesystemer lader seg nemlig opp selv av det lyset som allerede finnes i omgivelsene, enten av dagslys eller av den eksisterende allmenbelysningen inne i byggene.

Dette betyr at du ikke trenger å bekymre deg for levetiden til batterier eller pærer/lysrør.

Prolink opererer med markedets lengste garantier på rømningsmerking og gir i dag full funksjonsgaranti i 20 år, sier Pedersen.

Saken fortsetter under bildet.

SMAL LIST – MYE LYS: Til vanlig er den tynne listen så godt som usynlig. Men når strømmen går er det forbløffende hvor mye lys den sprer i korridoren.

100 prosent resirkulerbart

Med en så lang levetid er heller ikke gjenvinning noe stort problem. Uansett er skiltene og merkingen 100 prosent resirkulerbart.

­– Produktet består i all hovedsak av PVC og jordalginater. Jordalginatene er et naturlig stoff som finnes i bakken og som har den evnen at de absorberer lysenergi fra omgivelsene når det er lys tilstede, for så å avgi denne energien når omgivelsene blir mørke.

– Kunsten her er å kjenne alginatenes kjemi, og utnytte dette til vår fordel slik at de kan yte maksimalt ut ifra hva vi ønsker å oppnå, sier Pedersen.

– For eksempel kan vi ønske å oppnå hurtig ladding og høy lysintensitet ved utlading. Da benytter vi pigmenter med disse egenskapene, ofte basert på størrelse og form.

Saken fortsetter under bildet.

VISUELT OG FØLBART: ”Taktile” løsninger er for eksempel lister som både lyser i mørket og som du føler under skoene. ­ – Dette fungerer veldig godt på blant annet trappetrinn, sier Bjørn Pedersen.

Stein på stein

Prolink begynte under navnet Lumax i 1991, et selskap som gikk konkurs i 2001. Pedersen kom inn på eiersiden i 2002 og siden da har det kun handlet om å bygge stein på stein. De siste årene har omsetningen og lønnsomheten skutt fart.

Svært lønnsomt

I 2016 hadde selskapet, som sysselsetter ni personer, en omsetning på 18,5 millioner kroner med et resultat på 5,5 millioner kroner. Det gjør Prolink til et av det mest lønnsomme selskapene i Norge 

– I år sikter vi oss inn på en omsetning på 20 millioner og et resultat på seks, sier Pedersen.

Totalleverandør

I dag er Prolink produsent og totalleverandør av etterlysende ledesystemer. De leverer til en lang rekke markeder som hoteller, sykehjem, offentlige bygg, skoler, skip, offshore-installasjoner og Forsvaret.

Saken fortsetter under bildet.

GODT SYNLIG: Når det står om minutter og sekunder, er det kritisk at skiltingen vises godt i mørke og eventuelt røyklagte lokaler.

Slipper farlige batterier

Frem til nå har elektriske ledesystemer vært en tikkende miljøbombe. De drives av batterier som er svært giftig og gammel batteriteknologi og må håndteres som spesialavfall. 

I dag regner man med at det finnes ca 10 millioner slik lys montert rundt om i Norge, noe som innebærer at det kastes bort imot 3-4 millioner slike batteripakker årlig.

Livsviktig informasjon

Prolink lager ledesystemer i alle mulige varianter, de kan felles ned i gulv, gå langs gulvlister, de kan brukes til etterlysende etasjeplaner, guide over rømningsveier, merking av brannslukkere og annen livsviktig informasjon som forsvinner når strømmen går.

I tillegg har de et bredt utvalg av det som på fagspråket kalles taktile løsninger. Det betyr merking som du fysisk kjenner med foten eller hånda. Dette passer perfekt til trappetrinn, men også som en ekstra hjelp for svaksynte og blinde.

Saken fortsetter under bildet.

INNLYSENDE LØSNING: Skiltet på kontoret til Bjørn Pedersen er selvfølgelig laget av materialet bedriftens suksess er tuftet på. 

Nærhet til kundene

Med en lokal produksjon på Mo har Prolink også full kontroll når det kommer inn en hasteordre.

– Det er et stort konkurransefortrinn at vi kan levere i løpet av 48 timer, hvor andre trenger flere måneder på produsere ordren i utlandet, understreker Pedersen.

Når det gjelder selve monteringsjobben leier Prolink inn fagfolk, de fleste fra Mo. Bare her skaper selskapet 3-4 årsverk for andre bedrifter.

Deler verdiene

Et annet unikt trekk ved Prolink er at de har en flat struktur hvor alle har et ord med i laget. De ansatte får dele 11 prosent av overskuddet hvert år, noe som har resultert i store bonussjekker årlig..

– Jeg synes det er flott at de som er med på å skape verdiene også får sin del av dem, mener Pedersen.

Trenger tegner

Synes du dette høres fristende ut, så er Prolink kanskje på jakt etter nettopp deg:

­­– Vi trenger en dyktig tekniske tegner med solid DAK-kompetanse som også liker å lede prosjekter fra A til Å, sier Pedersen.

Det er anslått at det norske markedet for denne typen nødlys er på rundt 1-1,5 milliarder kroner i året, så det er store summer i sving. I tillegg har nå Prolink lyst til å satse på utlandet.

– Det er en lang og komplisert prosess, men vi legger ikke skjul på at Sverige hadde vært et naturlig steg videre.

– En perfekt bedrift

Prolink eies i dag av Bjørn Pedersen (53 prosent) og Helgeland Invest (47 prosent).

– Vi følte at Prolink på alle måter var en perfekt bedrift for oss å investere i, sier administrerende direktør Ståle Indregård i Helgeland Invest.

– Det er et veldrevet firma med en klar, grønn profil og et stort potensial.

At et selskap på Helgeland kan trygge og redde liv samtidig som de sørger for en stor, miljømessig gevinst, er jo bare helt fantastisk.