DET RETTE UTSTYRET: – Utviklingen går fort og det er helt avgjørende for oss at vi til en hver tid har det beste utstyret for å bistå våre kunder, sier optiker André Stensland.

Med skarpt blikk
for en god øyehelse

Skrevet for Specsavers Stensland
20.05.2019 09:13 - OPPDATERT 20.05.2019 15:09

Jevnlige besøk hos optikeren kan redde synet ditt.

– For oss handler det ikke kun om briller og linser, men et helhetlig fokus på kundenes helse, sier optiker og daglig leder André Stensland (59) hos Specsavers Stensland på Mo.

EN GRUNDIG SJEKK

Og da er det viktig å oppdage ulike lidelser så tidlig som mulig, noe som gjør det langt lettere å behandle dem. Derfor gjennomfører ikke André Stensland og hans medarbeidere synstester, men synsundersøkelser.

Saken fortsetter under bildet.

FÅ LIVET I FOKUS: En grundig undersøkelse av øynene dine kan avdekke kritisk informasjon som gjør helsevesenet i stand til å hjelpe deg på et tidligst mulig tidspunkt.

 – Den tekniske utviklingen går utrolig raskt og vi har investert tungt i både spisset kompetanse og det beste utstyret, sier Stensland.

LETT Å FIKSE

Et eksempel er grå stær, en lidelse som rammer nær sagt alle, før eller senere. Du mister skarpheten, opplever dobbeltsyn og blir fort blendet av lyskilder. Nattsynet svekkes også. Men  behandlingen er enkel:

– Det er snakk om en smertefri operasjon som normalt ikke tar mer enn 20 minutter per øye. Det fleste kan gå på jobb igjen etter en dag eller to, sier Stensland

Saken fortsetter under bildet.

TUNG KOMPETANSE: Optiker André Stensland har lang erfaring og tung kompetanse. Her er han i dyp konsentrasjon under en synsundersøkelse.

Som optiker kan han henvise deg rett til en kompetent øyelege eller sykehus, du trenger ikke å gå via fastlegen.

DEN SNIKENDE LIDELSEN

En annen, og langt farligere sykdom, er grønn stær. Den kommer så gradvis at du ofte ikke merker synssvekkelsen før det er for sent. Og de skadene som allerede er inntruffet, kan ikke repareres.

Men igjen, en jevnlig kontroll vil avdekke dette, og da finnes det øyedråper som holder sykdommen i sjakk, etter henvisning direkte til øyelege.

Saken fortsetter under bildet.

GODE KOLLEGER: Specsavers Stensland har i dag 11 ansatte, hvor av sju er optikere. Her er André Stensland i en faglig samtale med optiker Erik Nygaard Nilsen.

– Det er derfor vi både tar bilder av netthinna og måler trykket under våre undersøkelser, sier Stensland.

Men det stopper ikke der. En god optiker vil også kunne oppdage ting som høyt blodtrykk og mistanke om diabetes. Igjen får kundene legehjelp på et tidligst mulig tidspunkt.

Med base på Mo, er også industri og næringsliv et viktig område. Stensland og hans kolleger jobber mye med å spesialtilpasse briller til for eksempel kranførere og prosessoperatører.

Saken fortsetter under bildet.

TELEFON TIL BESVÆR: Sliter du med å få med deg teksten på mobiltelefonen? Det er i så fall et tegn på at du snarest bør dra innom en optiker for å få gjennomført en synsundersøkelse.

NATURENS GANG

Så er det ikke bare sykdom som er en trussel mot godt syn. Synet svekkes nemlig etter hvert som du blir eldre.  Som ni-åring er din evne til å fokusere skarpt helt på topp. Allerede i tjueårs-alderen er denne evnen redusert med 35 prosent. Når du passerer 40 er den redusert med hele 68 prosent.

Det som skjer er at jo eldre vi blir, jo stivere blir linsen i øyet. Hvilket igjen svekker vår evne til å fokusere på ulike avstander. Kjennetegnene på dette er flere:

  • Problemer med å fokusere på ting som er nært – en bok eller avis
  • Øyne som fortere blir slitne, som kjennes tørre, klør eller svir
  • Du myser for å se ting klarere
  • Du trenger mer lys for å se ordentlig
  • Du sliter med hodepine etter lesing eller annet nærarbeid

Saken fortsetter under bildet.

KVALITET I ALLE LEDD: Optikerassistent Wanja Hugdal sjekker at kundens briller er nypussede og helt i orden før de leveres ut.

SVEKKET LIVSKVALITET

Det største problemet er at folk ignorerer disse signalene. De leser mindre, de setter opp mer lys og godtar hodepine og slitne øyne.

– Dette er det ingen grunn til, påpeker Stensland.

For konsekvensen blir at hvis du går for lenge med disse plagene, så går det rett og slett ut over hverdagen og livskvaliteten.

Dette er nok en grunn til at du jevnlig bør sjekke synet ditt. Og hvis du er bekymret over at briller kommer til å koste astronomiske beløp, kan Stensland berolige deg:

– I dag finnes det fullgode briller i alle prisklasser.

Saken fortsetter under bildet.

VERDENS BESTE JOBB: – Når du har pasienter fra fire til 104 år, sier det seg selv at dette er en særdeles spennende og interessant jobb, sier optiker og daglig leder André Stensland.

PASS PÅ BARNA DINE

Et siste punkt det er viktig å holde øye med, er synet til barna dine. Det er (synes tydelig) allerede dokumentert at den økende bruken av nettbrett og mobiltelefoner skaper stadig flere nærsynte.

– Hvis barna dine klager over tilbakevendende hodepine eller at de myser mye, så kan dette være et tegn på at du bør ta dem med til en synsundersøkelse, sier Stensland.