NORDNORSK OPTIMIST: Venstres førstekandidat i Nordland, Ida Gudding Johnsen, mener at samarbeid er nøkkelen til suksess i Nord-Norge. – Det er når vi står sammen at vi er sterke.

–⁠ Nordland må henge med
- alternativet er å legge ned

Det var protesten som drev henne inn i politikken, men det er en usvikelig tro på samarbeid som har fått Ida Gudding Johnsen til å bli værende der.


 – Jeg er politisk optimist. Jeg tror vi kan fikse klima og ta vare på naturen. Men vi klarer det ikke kun av den gode vilje. Vi må sørge for at det lønner seg å kutte utslipp. Når markedet blir motoren i det grønne skiftet, går det raskere enn vi aner, sier Venstres førstekandidat i Nordland.

EN EKTE KREMMER

Ida Gudding Johnsen beskriver Venstre som et miljøparti med næringsvett. Og seg selv som kremmer.

Hun fikk butikk inn med morsmelka, og tilbrakte store deler av barndommen mellom hyllene på Papirhandelen i Bodø. Oldemoren startet familiebedriften som både mormor og mor førte videre. Men det var Ida som måtte låse dørene for siste gang, etter 80 år med detaljhandel.

Saken fortsetter under bildet.

STORE MULIGHETER: – Skal vi komme videre er det helt nødvendig med kontinuerlig omstilling. Da åpner det seg også uante muligheter, sier Ida Gudding Johnsen.– Det var tungt å måtte avvikle butikkene, én etter en. Endringene kom raskere enn vi var forberedt på. Jeg burde ha sett det tidligere, men nå har jeg i alle fall lært: Omstilling kan man ikke lukke øynene for. Enten må man henge med, eller legge ned. Jeg har stor respekt for de som faktisk klarer å omstille seg, og som ser mulighetene som finnes. De må vi heie litt mer på.

MULIGHETER I NORD

 Og muligheter finnes det flust av i Nordland, skal vi tro Venstres stortingskandidat.

– Hvis du reiser rundt i fylket vårt, så møter du optimisme, pågangsmot og en berusende vilje til å satse. Bare ta alt som skjer i industrien og i de marine næringene. Det forskes og investeres for å produsere ren mat og grønne produkter til en verden som trenger det. Se på mylderet av små bedrifter og kreative folk som klekker ut ideer og satser. Det bobler av initiativ i Nordland.  

Så hva skal så politikerne gjøre, for å ‘heie’ på de som satser?

GRØNT ER LØNNSOMT

-Vi må sørge for at det lønner seg å velge grønne løsninger. Når det i alle styrerom nå legges strategier for å kutte utslipp, må bedriftene vite at det faktisk vil lønne seg å gjøre det.

Saken fortsetter under bildet.

BEDRE INFRASTRUKTUR:  – Nordland er et langstrakt fylke og da er vi helt avhengige av gode veier og et ferge- og hurtigbåttilbud som er tilpasset dagens samfunn, mener Ida Gudding Johnsen.

– -Og i Nordland må vi ha gode veier med gulstripe på i hele fylket. Vi må sørge for båter og fly som går. Vi må sørge for at ungdommen får kompetansen de trenger. Og vi må fortsette å gi støtte til forskning og utvikling, innovasjon og nye satsinger.

Hun fortsetter:

-Forutsigbare rammevilkår – et gjesp av et uttrykk – er enormt viktig for næringslivet. EØS-avtalen er det kanskje viktigste vi har for en knirkefri hverdag for bedriftene våre. Tukler vi med den, setter vi et hav av arbeidsplasser i fare i eksportfylket Nordland, sier Ida Gudding Johnsen oppglødd.

– SLUTT Å SYT!

Stortingskandidaten er ikke nådig mot sine politiske kolleger i nord. Hun mener for mange av dem nører opp under en feilaktig elendighetsbeskrivelse i nord.

–Jeg kjemper om plassen på Stortinget med politikere som synes mer opptatt av å svartmale og skylde på andre, enn av å samarbeide for å få noe til. De jeg konkurrerer med vil bremse det grønne skiftet, reversere viktige reformer og kutte navlestrengen vår til Europa. Det motiverer at jeg kan ta plassen i stedet!

Selv om det er femti år siden sist Venstre satt på nordlandsbenken, mener Ida det er en god sjanse for at hun kan komme inn på tinget.

Saken fortsetter under bildet.

SYKKEL-FRELST: Ida Gudding Johnsen har blitt en ihuga el-syklist. – Gøy og bærekraftig på samme tid.HVER STEMME TELLER

- Det gir ekstra energi å vite at velgerne jeg stiller til valg for kan få ekstra mye igjen for stemmen sin. Hver eneste stemme blir avgjørende for om vi kommer oss over den hersens sperregrensa eller ikke. Og klarer vi det, kan jeg kapre et utjevningsmandat og reise kjerringa, sier Ida med et lurt smil.

Men å stille til valg for Nordland og Venstre, er ikke noe hun tar lett på.

-Det er for mange som ikke har det bra, og dem har vi et ansvar for å hjelpe. Folk som sliter med rus, ungdom som sliter med å fullføre utdanningen, mennesker på flukt. Rusreformen glapp i denne omgang, men i neste periode skal vi få den vedtatt. Vi må slutte å straffe de som er mest sårbare, når vi vet at straff skader.

Saken fortsetter under bildet.

EN GRØNN FREMTID: – El-sykkelen er et godt bilde på at ny teknikk skaper grønne løsninger, sier Ida Gudding Johnsen.SETTER MENNESKET FØRST

–Hva er Nordlands største utfordring, slik du ser det?

– Det er at vi trenger mer folk. Og det er jo noe alle er enige om. Men det er ikke så mange som snakker om det gigantiske paradokset det er at mens vi trenger folk, finnes det flust av folk i verden som trenger en trygg havn. Likevel er det liten politisk vilje til å ta dem imot.

– Jeg meldte meg inn i Venstre blant annet som en protest mot den rødgrønne flyktningpolitikken og utkastelsen av asylbarna. Heldigvis har mange nå fått bli, men vi holder enda på å kaste ut folk som bor og fungerer godt her. Det er å kaste bort muligheter, og frata folk frihet. Sånn kan vi ikke holde på.

Ida blir oppgitt når hun snakker om politikk som prioriterer systemer foran mennesker, og mener Venstre er et parti som vil gjøre det motsatte.

– Det er i alle fall derfor jeg valgte å engasjere meg i Venstre. Vi må legge til rette både for at folk kan satse og lykkes, og ta vare på de som trenger det. Så enkelt er det faktisk.