Dag Ottar Mikalsen og Ørjan Klausen anbefaler bruk av boligsalgsrapport for å gjøre bolighandelen tryggere. Foto: Bjørn Leirvik

Rapporten som øker verdien på boligen din

En grundig boligsalgsrapport øker verdien på boligen din og er garantien for at du slipper kompliserte reklamasjoner.


Nøkkelordet her er «grundig». Og det er dette Verdi Eiendomstakst Helgeland har spesialisert seg på:
 
– Vi setter minst to personer på hver jobb og gjør den tilnærmet helt ferdig før vi tar neste kunde. Dette for at vi skal ha alt friskest mulig i hodet når rapporten skal skrives. Det er aldri noen god idé å ha mange oppdrag gående parallelt, sier daglig leder Dag Ottar Mikalsen.
 
Det faktum at det er minst to takstmenn på én jobb sørger også for at vi er dobbelt så sikker på å fange opp ting. Hvilket er helt avgjørende da dette fort kan bli gjenstand for reklamasjon hvis de ikke er beskrevet i den taksten som kjøperne bruker til å vurdere om de skal slå til eller ikke.


 
DU UNNGÅR KONFLIKTER
Det er ikke uvanlig at det kan oppstå både kostbare, langdryge og opprivende konflikter med kjøp og salg av bolig. Alt dette kan du unngå hvis du som selger skaffer deg en skikkelig boligsalgsrapport før boligen legges ut før salg.


 

Denne gjengen vil gjøre sitt ytterste for møtet med takstmannen blir en hyggelig opplevelse. F.v.: Takstmedarbeider Irene Mikalsen, administrativ leder Ørjan Klausen, daglig leder og takstmann Dag Ottar Mikalsen og takstfullmektig Marius Høgås. Foto: Bjørn Leirvik

 

– Rapporten forteller alt om boligens tekniske tilstand og eiendommens markedsverdi. Den skrives med et nøye fokus på å hindre reklamasjoner, konflikter og tvistesaker. Rapporten skal rett og slett sørge for en trygg handel, både for kjøper og selger, understreker Mikalsen.


 
DU FÅR HØYERE PRIS
Og at en grundig boligsalgsrapport er gull verdt, kan Protector forsikring skrive under på. De er en av de største aktørene innen boligselgerforsikring.
 
– Konfliktnivået synker om lag med 20 prosent der selgeren har kjøpt boligsalgsrapport og salgsprisen øker med tre til fem prosent, forteller direktør Merete Christensen Bernau i Protector til «Byggmesteren».
 
Også Forbrukerrådet anbefaler på det varmeste at du kjøper en boligsalgsrapport, da de mener at dette gir trygghet for både selger og kjøper.
 


TRYGT KJØP OG SALG
Så er det ikke bare den tekniske tilstanden på boligen som kan føre til konflikter i etterkant. Det finnes flere eksempler på at folk har kjøpt en bolig hvor utleiedelen ikke er godkjent, enten det er snakk om en hybel eller en leilighet.
 
Hos Verdi Eiendomstakst Helgeland er det administrativ leder Ørjan Klausen som har ansvaret for å sjekke at alt av papirer og dokumenter er i orden.
 
– Også dette er et område hvor det fort kan bli reklamasjoner hvis ikke alt er avklart og sjekket i forkant, sier Klausen.

 

Kontakter du Verdi Eiendomstakst Helgeland er Ørjan den første du møter. Foto: Bjørn Leirvik


– En boligsalgsrapport kan sammenlignes med å kjøpe en bruktbil med eller uten en nylig NAF-test eller EU-kontroll, sier Mikalsen. Man oppnår en høyere pris i markedet hvis tilstanden kan dokumenteres, og vår erfaring er at såkalte «feil og mangler» ikke nødvendigvis resulterer i så mye lavere markedspris, men ofte tvert imot ettersom kjøperne da føler seg tryggere på å kjøpe. Vi snakker tross alt om brukte boliger, og ingen forventer at alt skal være 100 % i orden. Men folk vil vite hva de kjøper. Og siden det er snakk om boliger til langt større summer enn en bruktbil, så er naturligvis effekten av «det å kjøpe trygghet» enda større.
 


FLERE TJENESTER
Verdi Eiendomstakst Helgeland tilbyr også andre tjenester, som den noe enklere verdi- og lånetaksten. Den kan du bruke ved for eksempel refinansiering av boliglånet eller hvis du vil bruke bolig og eiendom som pant ved et låneopptak.
 
En energiattest er et tredje produkt som gjør at du får satt en energi- og oppvarmingskarakter på boligen din. Det vil da bli tatt hensyn til oppgraderinger som er foretatt etter byggeåret, noe som gir et helt oppdatert bilde av boligen. Dette kan igjen gi høyere salgspris.
 
Verdi Eiendomstakst Helgeland har kontor på Mo og i Sandnessjøen.
 
– Vi har lang erfaring og bred kompetanse innen dette faget og står klar til å bistå deg ved ditt neste boligsalg, sier daglig leder Dag Ottar Mikalsen.