TOPP MODERNE LAGER: En ubrutt kjølekjede er avgjørende for at du som kunde skal få de beste varene: – Leveranser av frukt og grønt krever nitid kontroll og en knirkefri logistikk, sier salgssjef Ørjan Vonstad hos BaRe Nordavdeling Mo i Rana.

Skaper gode matopplevelser

Skrevet for BaRe Nord
18.01.2019 07:00

Når du åpner en perfekt modnet avocado til fredags-tacoen, er det gjengen på BaRe Nord avdeling Mo i Rana som har sikret helgekosen.

– Vi skaper opplevelser, sier salgssjef Ørjan Vonstad. For det er her, på det 2.600 kvadratmeter store lageret, at grunnlaget for suksessen legges. Det som startet som en nærbutikk og familiebedrift, er i dag en gigant som koordinerer alt av utkjøring av frukt og grønt til de 37 Rema 1000-butikkene i Nordland.

Saken fortsetter under bildet.

ABSOLUTT ALT KONTROLLERES:  Modenhet er nøkkelordet for om en avocado blir perfekt ute i butikken. Hos BaRe blir hvert leveranse sjekket inngående.

EGEN NORDLANDS-AVOCADO

Og siden kravet til kvalitet er skyhøyt, er det ingenting som overlates til tilfeldighetene. Hvilket bringer oss tilbake til avocadoen. For når den skal være optimalt modnet i nettopp din butikk, kreves det planlegging.

– Vi oppdaget at modningsprosessen var lagt opp med tanke på Oslo. Derfor har vi nå fått vår egen Nordlands-versjon, som tar høyde for ekstra transport-tid, sier Vonstad. Og nå kommer det også en egen Nordlands-mango.

OPTIMAL KVALITET

Nettopp slike tiltak er betegnende for hvordan BaRe sin avdeling på Mo tenker. For målet er like enkelt som det er vanskelig: Sørge for at det du finner av frukt og grønt i butikken har en optimal kvalitet. Dette er ikke like enkelt når volumet er høyt.

Saken fortsetter under bildet.

GRUNDIG SJEKK: Her blir en banan fra det siste partiet kontrollert med tanke kjernetemperatur og sukkerinnhold. Hvilket er kritiske faktorer med tanke på at kunden skal får den absolutt beste varen.

La oss ta banan. Hver uke går det ut 100.000 bananer fra lageret. Det vil si 5,2 millioner i året. Og dette er en vare som kommer fra Sør-Amerika. Tidslinjen er lang og komplisert. Derfor er kvalitetskontrollen særdeles viktig.

Og det er jobben til Patrick Gustavsen, som kontinuerlig sjekker alt som kommer inn av varer. Han måler temperatur og sukkerinnhold i bananen, tester mangoens modning, måler størrelsen på poteten og skjærer opp avocado for å være helt sikker på at alter i orden.

Saken fortsetter under bildet.

ARGUSBLIKK: Patrick Gustavsen henter frem skyvelæret for å sjekke at poteten har de rette målene.

Men det stopper ikke der. For én ting er at varene holder topp kvalitet når de forlater lageret, noe annet er hvordan de håndteres ute i butikkene. Og med 37 butikksjefer og 37 frukt- og grønt-ansvarlige, er det snakk om 74 personer som BaRe må forholde seg til.

– Derfor sender vi med jevne mellomrom Patrick ut til butikkene for å drive opplæring. For frukt og grønt er varer som er organiske og de må behandles med omsorg, sier Vonstad.

MÅ PASSE PÅ ALT

Samtidig må bedriften hele tiden holde et øye med været ute i verden, for regn og temperatur vil automatisk påvirke fremtidige leveranser, på linje med at varene skiftet opprinnelsesland i takt med sesongene.

Saken fortsetter under bildet.

LOGISTIKK-BALLETT:  Hver dag går det ut seks semitrailere fra BaRe Nord sitt lager på Mo.

For å få produktene ut til butikkene kreves det en velsmurt logistikk, hvor det hver dag går ut seks semitrailere. Et samarbeid med Rema 1000 gjør transporten både effektiv og miljøvennlig.

I jakten på stadige forbedringer og utvidet tilbud har BaRe Nord på Mo også utviklet en egen lokalprodusert serie med mandel- og Asterix-poteter.

– Vi vet at kundene setter pris på lokale råvarer, sier Vonstad.