EN GOD SOMMER: – Ditt lokale apotek kan sørge for at du får maksimalt ut av sommeren og slipper unna unødige plager, sier farmasøyt Anne Lene Hagen hos Ditt Apotek.

Slik takler du sommeren

Skrevet for ditt apoek
13.07.2020 14:51

Nå er sola her og det er tid for hyggelige uteaktiviteter. Ditt Apotek på Ytteren, Meyer og Byporten sørger for at du og familien er godt forberedt.

Etter en lang og mørk vinter kjenner du at kroppen skriker etter sol og grønt gress. Og det er her du må passe på:

– Husk at huden nå er helt uforberedt. Det skal lite til før du blir solbrent, sier apotektekniker Grete Fagernes hos Ditt Apotek.

PERSONLIG RÅDGIVING

Det er slik at folk har forskjellig hudtype og det lureste du gjør er å stikke innom apoteket og be om råd. Der møter du fagfolk med solid kompetanse som kan gi deg råd og veiledning om hvilke solprodukter som passer best for ditt behov.

Nytt av året er klistremerker eller armbånd som fungerer som en UV-indikator. Disse festes på huden og vil indikere når det er på tide å smøre seg på nytt, eller at det er på tide å ta pause fra solen.

– I tillegg er det viktig å bruke solhatt og solbriller, sier Fagernes.

Saken fortsetter under bildet.

BEDRE FØRE VAR: – Litt omtanke i forkant av ferien, så sparer du deg og familien for ubehag og plager, sier apotektekniker Grete Fagernes hos Ditt Apotek.

SØRG FOR GOD BESKYTTELSE

Barn under ett år skal ikke utsettes for direkte sollys. Eldre barn må man passe godt på og smøre de ofte. En huskeregel for alle er å bruke en håndfull solkrem. Og smøre kremen inn og ikke bare på. Et godt alternativ for de minste er UV-drakter som beskytter med en faktor på 30 til 50.

Følg med på YR sine UV-varsel, for strålingen varierer fra sted til sted, men er alltid sterkest midt på dagen. Særlig utsatt er du ute på havet og på høyfjellet når sola står høyt.

VIKTIG Å FOREBYGGE

Husk også en god aftersun som tilfører huden fuktighet.

For mye soling kan føre til økt fare for hudkreft, kviser, rynker, pigmentflekker og munnsår. Det siste kan man forebygge med en solstift med faktor 30 til 50.

Blir du først brent kan du bruke en aloe vera gelé eller en reseptfri hydrokortisonkrem, og vi veileder om riktig bruk og behandling.

Vær også klar over at noen medisiner øker faren for at du blir solbrent.

Er du i tvil så spør om råd på ditt lokale apotek.

Saken fortsetter under bildet.

TA VARE PÅ FØTTENE: – For å unngå gnagsår bør du en uke i forveien bruke fotbad, fjerne død hud og bruke en god fotkrem.  På den måten blir huden mer elastisk og tåler større belastning, sier apotektekniker Ann Kristin Hansen hos Ditt Apotek.

BEGRENS ALLERGIEN

Når sola kommer, dukker det også opp pollen. Her kan apoteket bistå deg med gode produkter.

– Det finnes flere legemidler tilgjengelig, blant annet nesespray, øyendråper og tabletter som både forebygger og lindrer disse plagene, sier farmasøyt Anne Lene Hagen hos Ditt Apotek.

Norges astma og allergiforbund anslår at omtrent 20 prosent  av befolkningen har en eller annen form for allergi, det vil si nærmere 1 million mennesker. Dersom en er allergisk er det lurt å følge med på pollenvarslene, for her er det store regionale forskjeller.

– Vi anbefaler å starte opp med medisin 1 uke før forventet polleneksponering og bruke denne hele sesongen, ikke bare når du får en reaksjon, understreker Hagen.

Saken fortsetter under bildet.

SMÅ OG HISSIGE: Bitt fra insekter kan før til allergiske reaksjoner og da er det lurt på ha med seg produkter som demper reaksjonen. Foto: Unsplash.com

VEPS, MYGG OG FLÅTT

Også insektsstikk kan føre til allergiske reaksjoner og her finnes det flere gode produkter som demper reaksjonen. Du bør også ha tilgjengelig en god myggspray, denne fungerer også godt for flått.

– I områder som er kjent for flått må du huske å dekke til huden. Sjekk også hunder og katter jevnlig, for disse er utsatt for de samme farene. Har du først fått en flått, finnes det gode flåttfjernere – en litt avansert pinsett – som gjør det lett å ta den bort. Bittet behandles med en desinfiserende krem og får du en reaksjon i etterkant, bør du oppsøke lege, sier Hagen.

UNNGÅ GNAGSÅR

En annen gjenganger som kan ødelegge flotte sommerdager er gnagsår. I tillegg til å ha sko som er inngåtte, må du også forberede huden på nye belastninger:

– En uke i forveien er de lurt å bruke fotbad, fjerne død hud og en god fotkrem. På den måten blir huden mer elastisk og tåler større belastning, sier apotektekniker Ann Kristin Hansen hos Ditt Apotek.

Du bør bruke gnagsårplaster og gjerne sports- eller silketape slik at plasteret holder seg på plass. I dag får du også kjøpt gnagsårsokker som du kan ha under den vanlige sokken. Selv på korte turer er det viktig å ha med seg et minimum av førstehjelpsutstyr for å takle kutt, forbrenninger og allergiske reaksjoner.

– Ta turen innom apoteket, for her har vi et bredt utvalg av små og store pakker som gjør deg i stand til å takle uforutsette hendelser, sier Hansen.

Saken fortsetter under bildet.

 

KJEKT Å VITE:

Smartfun UV indikator: Måler mengden UV-stråling huden din utsettes for i løpet av en dag. Armbåndet/klistermerket skifter farge når det er på tide å påføre mer solkrem eller unngå solen resten av dagen. OBS skal brukes i tillegg til solbeskyttelse.

Burnaid brannskadepakke til hjem, jobb og fritidsaktivitet: Hold det skadede stedet under kaldt, rennende vann i 20 minutter (hvis man har tilgang på det). Påfør branngele på skadestedet, bruk bandasjen hvis nødvendig. Gjenta påføring etter 30 minutter eller ved behov.

Pollen nett: Brukes for å filtrere bort over 80% av pollen. Reduserer allergiplager som forstyrrer nattesøvnen. Stopper pollen, støv og insekter men slipper gjennom lys og luft. Passer til vinduer opp til 130x150

Gnagsårsokken: Effektiv mot gnagsår. Pleiende og beskyttende dersom du har fått gnagsår.

Solkrem: Viktig å bruke høy faktor for å beskytte huden for skadelige UVA og UVB strålinger. Strålingene kan forårsaker hudkreft, kviser, rynker, pigmentflekker og munnsår. Smøres i rikelige mengder. Sjekk YR sin UV-varsling da strålingen varierer fra sted til sted. Husk barn tåler mindre sol og spedbarn skal ikke utsettes for direkte sol.

Cetirizin: Allergitabletter til voksne og barn over 6 år til korttidsbehandling av øye- og neseplager ved allergi.

Livicort nesepray: Kortison nesepray til korttidsbehandling av neseplager som skyldes allergi. Brukes kun til voksne over 18 år.

Livostin øyedråper: Antihistamin til behandling av allergiske øyeplager hos voksne og barn over 6 år. Livostin finnes også som nesepray.

Prac-tic Spot-on løsning: Eneste reseptfria alternativ til behandling og forebygging loppe og flåttangrep hos hund.