Stortrives hos Harsco

Med flere familiemedlemmer i industrien lå det kanskje i kortene. Nå har Ane Mathea Almli funnet en jobb hun stortrives i, der hun ­opererer maskiner på flere titalls tonn med den største selvfølgelighet.

Når jeg så at Harsco søkte etter folk, hev jeg meg rundt. Det var fantastisk å få en jobb med maskinkjøring. Det er dette jeg kan og er god på, så jeg fant ut at da var det bare å gi gass, smiler Ane Mathea.

Almli var ute i fødselspermisjon og lette etter en dagtidsjobb, da hun kom over en stillingsannonse hos firmaet hun hadde vært utplassert hos i forbindelse med praksis gjennom skolen.

FULL KONTROLL: - Her oppe fra har jeg god oversikt og full kontroll, smiler Ane Mathea Almli.

– Jeg var egentlig aspirant hos Bane NOR og det ville innebåret både skiftarbeid og
sannsynligvis en del reising. Det passet ikke helt med livs­situasjonen min, så timingen var perfekt. Her hos Harsco har jeg fri i helgene, noe som er et kjempepluss for min del. Man kan planlegge turer eller dra på hytta, forteller Ane Mathea entusiastisk.

Almli forteller at hun har jobbet i bedriften i to år og startet som hjullastersjåfør, nå kan hun krysse av for å ha operert en god del andre maskiner.

TRYGT OG GODT: - Om det er regn og dårlig være ute, har jeg det godt inne i førerhytta, sier Ane Mathea Almli.

– Det skjer jo mye nytt her nå, man får utvikle seg hele tiden. Jeg begynte som hjullastersjåfør. Nå kjører jeg hjullaster, gravemaskin, dumper, knuseverk og sikteverk - ja, nesten alt som er, ler hun.

Bra arbeidsmiljø

Harsco har de siste årene jobbet aktivt for å skape et ungt og godt miljø, med gutter og jenter. Nå er de 17 ansatte med en arbeidsstokk som hoved­sakelig er i tjueårene, med formannen på 47 som den ­eldste.

– Jeg synes de var tøffe som ansatte meg. Det er helt naturlig for meg å være kvinne på en sånn arbeidsplass, vi er bare en gjeng som skal gjøre en jobb sammen. Så det tror jeg ikke de andre heller tenker noe over. Jeg gjør jobben like bra som dem og det er det som teller, smiler Almli.

GOD STEMNING: Latteren sitter løst på pauserommet.

– Det å få inn Ane Mathea i bedriften var et friskt pust. Hun er virkelig en dyktig maskinfører og hun er ei frisk jente som passer bra inn hos oss, skryter plassjef i Harsco Ronald Utland.

Plassjefen forteller om en bedrift som tar godt vare på arbeiderne sine, de blir sett og hørt.

– Vi har et utrolig nært og godt miljø. Alle vet av hverandre og passer på hverandre. Og døra mi er alltid åpen. Så drikker vi kaffe og spiser sammen nesten hver dag, så vi er som en stor familie - det er viktig for oss, sier Utland.

Bemanner opp

Bedriften er på jakt etter flere folk. Celsa som er deres viktigste kunde skal over på en fem skift ordning fra 1. august.

– Det betyr at det må bemannes opp med minimum to mann for jobben som utføres på stålverket. Så må vi ha en til to mann ekstra på dagtid. Det er maskinførere og en mekaniker vi hovedsakelig søker etter, sier Ronald.

Det betyr at det også må forsterkes på utstyrsfronten.

– Det kommer inn en ny Volvo 220H i dag. Så skal vi prøve ut Sennebogen, det er en tysk materialhåndterer som skal overta fra en av de gamle kranene våre. Vi skal gå over fra vaier kran til hydraulisk maskin, det blir litt spennende når vi får den på plass, sier Utland.

Drømmesøkeren

Det de ønsker seg er en lettlivet person som ikke er redd for å ta i et tak eller bekymrer seg for at det kan bli litt tungt arbeid i perioder.

– Den kjøringen tar vi etter hvert, hvor fort dem tar det. Det går mye på dem som person, at de er positive og kommer fort inn i miljøet. Stikkord på ting vi ser etter er pliktoppfyllende, i stand til å møte opp til rett tid og interessert i faget, det er helt klart det viktigste. Nå er hansken kastet, ta kontakt om dette er noe for deg, oppfordrer Ronald Utland.