HÅNDPLUKKET: - VI er heldige som har fått tak i to flotte lærlinger, sier Sveinung Krutå og Dag Arnfinn Nilsen. Simon og Mats er fornøyde med lærlingplassen på Mo.

Tar saken i egene hender

Skrevet for Cerum
06.01.2021 19:00

Lærlinger i programutviklerfaget er mangelvare, så Cerum tar saken i egne hender. De har tatt inn to lærlinger og ­lager nå opplæringsløpet for programmererfaget i ­samarbeid med Opplæringskontoret Nord-Helgeland.

Mats og Simon er de to første ­lærlingene innen system­utviklerfaget.

– Vi har innsett at vi må utdanne de folkene vi trenger, og er heldige som har fått tak i to flotte kandidater, sier ­Sveinung Krutå, salgs- og markedssjef og daglig leder Dag Arnfinn Nilsen i Cerum.

De har saumfart området etter kvalifiserte elever og har innledet et godt samarbeid med Opplæringskontoret Nord-Helgeland. Etter en del søk fant de mulighetene hos Mats og Simon. Mats er uteksaminert ved KVN på Nesna og Simon i Fauske. De begge har vist stor egeninteresse for programmererfaget.

 

Får være med å 
gjøre en forskjell

– Vi føler oss svært heldige som har fått mange utfordringer her hos Cerum, samtidig er vi fornøyde med at vi kan være delaktige til å gjøre en forskjell for de neste lærlingene innen programmererfaget i Nordland, sier Mats og Simon.

– Det har vært et mål i seg selv at lær­ling­ene skulle få jobbe med fremtidige prosjekter som skal rulles ut til kunder, sier Dag Arnfinn Nilsen.

Nilsen har jobbet i bedriften Cerum siden oppstarten i 2000.

 

Endring og fornying

Cerum har benyttet dette spesielle året til endring og fornying i selskapet. De har ansatt seks nye medarbeidere.

I tillegg til lærlingene har de også vært så heldige å få med på laget; Mathias Stifjeld, som er nyutdannet fra NTNU i Gjøvik, samt to erfarne systemutviklere i Stian Brandt og Helge Johansen På markedsavdelingen har de styrket staben med Trude Borkvik. Cerum, inkludert søsterselskapet Skysoft er, nå 21 ansatte på de flotte kontorlokalene i Moment ved småbåthavna i Mo i Rana. I januar 2021 har Cerum 20-årsjubileum. Den gang var tekno­logien ny, og programmering av web­applikasjoner helt i startgropa.

– Jeg fikk min første mobiltelefon i 1994, sier Nilsen.

– En av de viktige beslutningene de tok i starten var å lage webløsninger som fungerte, mens konkurrentene enda satte opp program­vare på interne servere, fortsetter Dag ­Arnfinn.

 

Fra offshore til byggeplass

Det hele begynte med programmer for oppfølging av kvalifisert sveis innen olje og gass. Etter hvert viste det seg at systemene var så gode at det var naturlig å tilpasse til andre bransjer. De skjønte fort at dette passet perfekt for byggebransjen og begynte å utvikle løsninger for bygg og anlegg.

– I dag har vi en bred produktportefølje som dekker alle dokumentasjonsbehov i en byggeprosess, sier Sveinung.

 

Utvikling med kundene

Teknologibransjen er i hyppig endring. Nå gjør Cerum grep for å endre produktporteføljen nok en gang. De utvider og deler opp enkelttjenestene slik at kunder kan abonnere på enkeltløsninger og skreddersydde pakker. En av nøklene til suksess har vært å utvikle tjenestene i dialog med kundene og forbrukerne.

I programmet «Cerum X» ligger alt du trenger for å oppfylle lovkrav og forskrifter. Det ligger sjekklister som gjør at det er lett å holde oversikt over flere byggeprosesser samtidig. Tilgangene er på ulike nivåer, noe som gjør at det er lett å holde oversikt hva som er neste punkt på arbeidslista uansett hvilken rolle du har i bedriften.

Dette gjelder også fremdrift hos for eksempel underentreprenører. All dokumentasjon legges inn i systemet, og om det oppstår en feil underveis i et prosjekt er det bare for arbeideren å rapportere. Dette gjøres enkelt i appen, hvor du både kan ta bilder og for­klare situasjonen med tekst. Slik får man kort respons­tid fra feil oppstår til feilretting skjer.

 

Stor etterspørsel

En av enkelttjenestene Cerum har hatt stor etterspørsel på er byggeplassinnsjekk (scan­ning av «HMS-kort» for kontroll på byggeplass) for å skape lovpålagte mannskapslister. Det er da ført elektroniske mannskapslister som kontrolleres opp mot arbeidstilsynets register slik at man alltid er sikker på at de som er på jobb har arbeidstillatelse og papir­ene i orden.

– Dette er en av produktene som nå ligger i dagens pakkeløsning, men som kommer til å bli tilgjengelig separat etterhvert. Med den nye oppdelte tjenesteporteføljen blir det ­større fleksibilitet for kunden. De kan velge bare en tjeneste, eller utvide til en totalpakke, sier Sveinung.