BISTÅR FREYR: Prosjektleder i MOMEK Civil, Knut Bratland (t.v) og Byggeleder Ståle Lian står inne i lokalene som ombygges til pilotfabrikk for batteriproduksjon.

- Vi bygger for fremtiden

MOMEK Civil er en aktør som tar mål av seg å være en viktig bidragsyter for utviklingen som skjer i regionen. I januar feirer de 15 års jubileum og er med sine 81 ansatte en solid arbeidsgiver og samarbeidspartner for mange.

Teamet består av fagarbeidere innen:

  • Betong
  • Tømrer
  • Mur
  • Blikkenslager
  • Renhold
  • Ingeniører
  • Økonomer

Nå bistår de Freyr med ombyggingen av de gamle WASCO lokalene til pilotfabrikken for batteriproduksjon, som ligger ved jernverkskaia.

- Det er viktig å være med når det kommer et så spennende prosjekt til byen, da er vi den rette bedriften å involvere. Vi har kunnskapen og evnen til å levere på et sånn type prosjekt. Det er et relativt massivt bygg på 13 000 kvadrat og viktig i forhold til det grønne skiftet, sier prosjektsjef i MOMEK Civil, Ørjan Bjørnmyr.

OMBYGGING

Først var det en prekvalifiseringsrunde, så fulgte en tradisjonell anbudskonkurranse. Med en god del tilleggskriterier, så det handlet ikke bare om pris. Her var miljø, kvalitet og leveransekapasitet høyt vektet.

- Det betyr mye for oss, fordi prosjektet representerer både utviklingen i regionen og det grønne skiftet. Bygget har stått tomt i noen år, og det at Freyr velger å bygge en fabrikk i eksisterende bygningsmasse er neppe tilfeldig. Selv om det krever en større ombygging så er det i hovedsak snakk om innvendige tilpassninger, forklarer prosjektleder i MOMEK Civil Knut Bratland. 

Og det er et omfattende arbeid som gjøres. Dette er et prosjekt som går i overkant av ett år og store deler av jobben til MOMEK Civil skal etter planen være avsluttet i løpet av fjerde kvartal i 2022. Så skal Freyr gjøre sine egne tilpasninger på stedet.

GOD STEMNING: Latteren sitter løst på arbeidsplassen.- Vi har vært først inne i prosjektet og gjort rivearbeidet som skal gjøres. Nå holder vi på med snekring, muring og betong. Neste steg er å montere stålkonstruksjonen og sandwichelementer. Så er det selvfølgelig mye koordinering opp mot alle sideentreprenørene våre og leverandørene av maskiner og utstyr, sier Ørjan Bjørnmyr.

TRAVELT ÅR

At man bygger i et sykehus som er i full drift er ikke hverdagskost, det har vært en god læringsprosess og selskapet er stolte av at de lyktes så bra med det.

- I 2021 overleverte vi utvidelsen av sykehuset i Rana, etter en byggetid på nesten to og et halvt år. Prosjektet var delt i to ulike leveranser. Økning av kapasiteten på ortopedisk kirurgi og bygging av en ny sterilsentral som består av 3.etasjer, forteller Bjørnmyr.

DET BORRES: Arbeidere borrer hull i betongdekket.

I servicedelen av har de opparbeidet seg en kundemasse, både innenfor industriparken og store aktører innen kraftproduksjon. Hvor de utfører alt fra enkle oppdrag til større konstruksjoner.

- Mo industripark er viktig for oss. Vi har vært med på alt fra å bytte vinduer og dører til å pusse opp en garderobe og bytte tak, til større betong konstruksjoner. Vi har for eksempel vært inne og støpt fundamentene til den nye produksjonslinjen hos Celsa Steel Service, forteller prosjektleder i MOMEK Civil, Knut Bratland.

LØFTER FRAM LÆRLINGER

MOMEK Civil legger stor vekt på hvordan de behandler sine ansatte, de har brukt mye energi på å få inn en kultur der hovedfokus er å ta vare på hverandre og at det er laget som er i fokus.

- Etter 15 år vil jeg påstå at vi aldri har stilt sterkere enn vi gjør nå. På tvers av fag, kunnskap og de menneskene vi har i teamet, sier Ørjan Bjørnmyr.

En som stortrives i jobben sin er lærlingen Ola Høgli, som jobber med tømrerarbeidet inne i fabrikklokalene.

- Jeg har det veldig bra her, det er veldig spennende å følge byggingen og etableringen. Ja, det er artig å være med på å legge til rette for batterifabrikken. Jeg jobber i Ranas beste bedrift, sier Ola Høgli entusiastisk.

FORNØYD LÆRLING: Ola Høgli stortrives på arbeidsplassen sin.Han forteller om at han gikk rett ut fra ungdomsskolen og inn som lærling hos MOMEK Civil. Han skryter av oppfølgingen han har fått som lærling og at arbeidsplassen også er et bra sted utenfor arbeidstiden.

- Vi har et fantastisk miljø. Folkene her er veldig bra til å ta vare på hverandre. Jeg har alltid likt den praktiske delen ved yrket og har stortrivdes i de to årene jeg har jobbet her. Så er det jo ekstra fint å stå her inne da, været er stabilt og fint, ler Høgli.