Bydriftsjef Hanne Alvsing og hennes avdeling er forberedt og gardert for kaos de neste dagene. Foto: Hedda Hiller

Rigger seg for verst tenkelige scenario

Skrevet av Hedda Hiller
24.02.2021 17:00 - OPPDATERT 24.02.2021 19:30

Rana kommune skal ha alt tilgjengelig mannskap ute på veien, men ber også innbyggerne om hjelp og tålmodighet i forbindelse med værskiftet.

Etter en vinter med lange perioder med barfrost, meldes det fra i dag om plussgrader og mye regn. Det er allerede sendt ut snøskredvarsel faregrad rød for Helgeland og Svartisen på grunn av værskiftet. 

Situasjonen fører til store utfordringer for bydrift i Rana kommune, som har satt inn alt tilgjengelig mannskap for å unngå oversvømmelser.

– ​På grunn av barfrosten har isen i bekker og mindre vassdrag svellet kraftig opp, noe som vil kunne skape problemer når vi nå får mildvær og regn. Smeltevann og regnvann vil kunne renne oppe på isen og vil kunne føre til lokale oversvømmelser og at bekker kan ta nye veier. Det er også mulighet for at vi vil se isgang i større vassdrag, sier bydriftsjef Hanne Alvsing.  

Det er gitt gult farevarsel for flom og for jordskred i Nordland. 

– Bydrift er ute og forbereder oss så godt vi kan på det som kommer. Jobben går nå i hovedsak på å rydde vekk snø og forsøke å holde sluker og bekkeinntak åpne, slik at vi har mest mulig kontroll på regnet, smeltevann og overvannet som vil følge av dette. Det er likevel ikke mulig å forutsi akkurat hvor problemer kan oppstå.

– Vi oppfordrer derfor folk til å sjekke og hjelpe oss med å holde sluker og bekkeinntak åpne, og å forsøke å bidra til å lede vann slik at det gjør minst mulig skade. Vi ber også om forståelse for at vi ikke kan være overalt, og at vi jobber så fort vi kan. Skulle det bli nødvendig vil vi også hente ansatte fra park og idrett inn til samferdsel for å ta unna, i tillegg til de faste ansatte og innleide entreprenører. Det kan også bli aktuelt å ta i bruk brann- og redningstjenesten, sier Alvsing. 

– Enn så lenge er det stille før stormen, og vi opplever at vi har så god kontroll som vi kan ha. Vi har hatt forberedende møter, sjekket alt av utstyr og fått oversikt over hvilket personell vi har tilgjengelig. Vi er rigget for verst tenkelige scenario. 

– Blir dette værskiftet å sette dere på en prøve?

– Jeg synes vi har vært igjennom flere ildprøver i det siste. Først med barfrost, siden med et voldsomt snøfall, og nå meg regnet som er meldt. Været har vært som en av og på-knapp i vinter, og hvordan det slår ut driftsmessig gjenstår å se. Vi skal i hvert fall yte vårt aller beste, lover Hanne Alvsing. 

[annonse]

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.