Birgitte Brekke fra Frivillighetens år og vinner av Gullklypa 2021 Rolf-Ørjan Høgset på Hold Norge Rent-konferansen.. Foto: Magnus Dahlstrøm

Rolf-Ørjan tildelt miljøpris

– Vi må bli flinkere til å stå sammen, det er mitt håp fremover, sa Rolf-Ørjan Høgseth da han mottok prisen.

Rolf-Ørjan Høgseth er årets vinner av miljøprisen Gullklypa for sitt store pågangsmot og sitt utrettelige arbeid med In The Same Boat.

På den årlige Hold Norge Rent-konferansen fikk vinneren en sjekk på kroner 5.000 fra Ragn-Sells og den nye Gullklypa-prisen laget i samarbeid med Norwegian Trash og studenter fra Arkitekthøyskolen i Oslo. Prisen ble delt ut av Birgitte Brekke fra Frivillighetens år.

Rolf-Ørjan var en av fem finalister av over 44 innsendte forslag tilsendt juryen, og det var ikke en lett oppgave å velge en vinner blant ildsjelene.

Her er juryens begrunnelse:

«Rolf-Ørjan har et stort pågangsmot, bruker all sin tid og sine ressurser på In the Same Boat, og under hans ledelse har de gått foran når det gjelder antall tonn og systematisk opprydding av plast langs norske kysten i samarbeid mellom profesjonelle-, lokale, og frivillige ryddeaktører.

«Rolf-Ørjan Høgset var én av 3 stiftere av In the Same Boat i 2017 og vært den tydeligste representanten for organisasjonen utad.

«Rolf-Ørjan har med sin kompetanse og profesjonelle utstyrspark jobbet jevnt og trutt for å effektivisere strandrydding, som har resultert i at de siden 2017 har ryddet mer enn 1000 tonn.

«Arbeidet omfatter i tillegg til strandryddeaksjoner, opplæring og profesjonalisering av langtids frivillige strandryddere fra inn- og utland. Frivillige fra alle land står i kø for å bidra!»

Nådd ut til over en million

Videre i begrunnelsen sier juryen at Rolf-Ørjan er en stor ressurs for andre som vil komme i gang med ryddeaksjoner. In the Same Boat-lederen er en frittalende og en tydelig stemme i kunnskapsdelende forum og offentlig debatt. Han er heller ikke redd for å si fra til bedrifter som de finner avfall fra i strandlinjen, forklarer juryen.

Videre sier de: «Med sin bakgrunn fra tidligere karriere, har Rolf-Ørjan gjort In the Same Boat synlig i sosiale medier og nådd ut til mer enn 1 million mennesker, og mer enn 150 000 personer har respondert.»

– Vi må bli flinkere til å stå sammen

Juryen avslutter sin begrunnelse med å konkludere at Rolf-Ørjan Høgset er en verdig vinner av Gullklypa 2021 for sin mangeårige innsats for en renere kyst, også med tanke på hvor mange frivillige In The Same Boat, med Rolf-Ørjan til rors, har klart å mobilisere.

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
– Vi må bli flinkere til å stå sammen,det er mitt håp fremover, sa en tydelig rørt vinner fra scenen under Hold Norge Rent-konferansen.

Helt siden Rolf-Ørjan startet i 2017 har hans mål vært at alle skal få være med. Den ferske vinneren forklarte også at han er opptatt av at de frivillige må være en del av løsningen.

– Vi må bruke de ressursene vi har for å løse problemet med forsøpling og ikke sitte på hver vår tue, oppfordrer han.

Om Gullklypa:

Hold Norge Rent deler årlig ut «Gullklypa» til enkeltpersoner eller institusjoner som har gjort en spesiell innsats mot forsøpling. Prisen er en hyllest til en ildsjel eller organisasjon som har gjort en ekstraordinær innsats mot marin forsøpling i året som er gått, og ble første gang utdelt i 2004.

Saken fortsetter under annonsen.