Rana kommunes Gunnar Brattli var en av de som deltok under dagens sprekk-sjekk på Lyngheim. Dette bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Roger Marthinsen

Rykket ut etter sprekk-varsel

Skrevet av Roger Marthinsen
15.01.2021 14:06 - OPPDATERT 16.01.2021 21:49

Fikk varsel om sprekker i bakken på Lyngheim. – Ganske uvanlig, sier kommunen om det man fant ut.

Rana kommune ble denne uka kontaktet av flere personer som hadde registrert to  sprekker i bakken på Lyngheim. Med bakgrunn i kunnskap om at det er en del kvikkleire i Rana og engstelse for ras, ble det derfor gjennomført en befaring på Lyngheim i dag, der Gunnar Brattli og Morten Nordtømme fra Rana kommune deltok sammen med Roger Kristoffersen fra Multiconsult.

De to sprekkene ligger omtrent 100 meter fra hverandre og er cirka en halv centimeter i bredde. Sprekken nærmest skolen er rundt 20 meter lang, mens den sørligste sprekken er rundt 40 meter lang, fremgår det av rapporten som Kristioffersen har sendt bydriftssjef Hanne Alvsing.

Her ser man den ene av de to sprekkene, som er på til sammen 60 meter.

Lyngheimåsen består av sand i toppen. I dybden går massene gradvis over til finere materiale, og det er påvist kvikkleire ved de nye boligblokkene i Søderlundmyra vest for Lyngheimåsen. Teamet bak befaringen finner imidlertid ikke noe grunnlag for å slå alarm om en forestående utglidning og ras. 

– Sprekkene vurderes å være lavtemperatursprekker (telesprekker) som skyldes at massene i de øvre lag har trekt seg sammen som følge av kaldt og tørt vær over tid, skriver Multiconsults Roger Kristoffersen i en oppsummering etter dagens befaring. 

De to sprekkene er kun observert i det flate området på toppen av åsen. I de bratte sidekantene mot vest har man ikke klart å se sprekker. Løsmassene under sprekkene består av sand og grus i cirka to meters mektighet.

– Retningen på sprekken indikerer ikke at det er noen dypere bevegelse eller utglidning som er i ferd med å skje, rapporteres det etter befaringen, der man altså konkluderer med at sprekkene vurderes å være lavtemperatursprekker.

(Saken fortsetter under bildet)

De røde strekene viser hvor de to sprekkene er observert.

[annonse]
– Som andre materialer utvider sand, grus og asfalt seg i varme, og trekker seg sammen når det blir kaldt. Når det har vært kaldt i en lengre periode vil det øverste laget av bakken trekke seg sammen. Dette fører til strekk i jordlaget, og det sprekker opp med ujevne mellomrom. Slike sprekker er ikke uvanlig på veier på fjellet eller i innlandet. Det vil da bli tversgående sprekker i asfalten, som ved behov må repareres, skriver Kristoffersen, som påpeker at det likevel er uventet å finne slike sprekker på Lyngheim.

– Slike sprekker er ganske uvanlig å oppleve på sand- og gressområder, men det vurderes å komme av det spesielle været vi har hatt de siste ukene, med svært lite nedbør, kaldt vær og lite snø.

I og med at sprekkene er like ved skolen, var rektor ved Lyngheim skole, Eliza Andersen, innom ved befaringen. Hun ble da orientert om den sannsynlige årsaken til sprekkene, og ble samtidig bedt om å varsle kommunen dersom det skjer noen endring med sprekkene. 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.