Onsdag 6. mars trakk BAMA «Eksotisk miks» fra markedet på bakgrunn av Mattilsynets mistanke om at produktet kan være mulig årsak til utbruddet av Salmonella. Mistanken er nå bekreftet. Foto: BAMA /NTB

Salmonella påvist i produktet «Eksotisk Miks» fra Bama

Skrevet av Redaksjonen
11.03.2019 14:24 - OPPDATERT 11.03.2019 19:31

Det er nå påvist salmonella i produktet «Eksotisk Miks» fra Bama, som onsdag 6. mars ble trukket fra markedet etter mistanke om det samme, melder Mattilsynet.

Per 11. mars 2019 er det påvist samme type salmonellasmitte hos 21 personer, og det er mistanke om at ytterlige 14 personer er smittet. Personene er i alderen fra to til 91 år, og kommer fra store deler av landet, skriver Mattilsynet i en pressemelding publisert av NTB.

«Eksotisk Miks» ble trukket fra butikkhyllene onsdag 6. mars da det kom fram at flere av de syke hadde spist denne tørkede fruktblandingen. Nå er det påvist Salmonella i prøvene av produktet som Mattilsynet sendte inn til analyse på Veterinærinstituttet.

– Da Mattilsynet foretok intervju hjemme hos de som var blitt syke av Salmonella, viste det seg at tre personer hadde åpnede pakker med "Eksotisk mix" fortsatt stående i skapet. Det viste seg at posene hadde samme LOT-nummer og samme pakkedag og det er i disse Veterinærinstituttet nå har påvist salmonella, sier direktør Karina Kaupang i Mattilsynet.

En endelig bekreftelse på om salmonellaen er av typen Salmonella Agbeni, vil tidligst foreligge tirsdag i uke 11.

BAMA valgte onsdag 6. mars å trekke tilbake produktet på eget initiativ, etter føre var-prinsippet. BAMA oppfordrer kunder som har kjøpt "Eksotisk miks", 400 gram, med Lot.nr. 8291 om å kaste det eller levere det tilbake til butikken. 

Tørket frukt av typen «Eksotisk Miks» er pakket i Italia og importert av Bama. I Norge påviser vi svært sjelden Salmonella hos matproduserende husdyr og dermed ser vi det også svært sjelden i norskprodusert mat. Man kan imidlertid finne Salmonella i tarmen hos ville norske dyr, som pinnsvin og fugler.

Mattilsynet samarbeider med Folkehelseinstituttet, kommunehelsetjenesten og Veterinærinstituttet i jakten på smittekilden til utbruddet forårsaket av bakterien Salmonella Agbeni.  

– Forbrukerne skal være trygg 

– Vi ser svært alvorlig på dette. Forbrukerne skal være trygge på at vi gjør alt vi kan for å komme til bunns i hva som har skjedd slik at det ikke skjer igjen, sier BAMAs kommunikasjonsdirektør Pia Gulbrandsen, i en påfølgende pressemelding publisert av NTB. 

BAMA har fått analysert andre partier av «Eksotisk miks», og salmonella er ikke funnet i produktene.

– Vi kan derfor avgrense dette til å handle om ett parti «Eksotisk miks» som ble produsert 18. oktober. Vi er i gang med videre undersøkelser for å forsøke å avdekke hva som har skjedd, i tett dialog med leverandøren, sier Gulbrandsen.

Det aktuelle partiet har vært i salg siden 15. november i NorgesGruppens kjeder over hele landet; Spar, Meny, Jacobs, Joker, Kiwi, og Meny, samt i Bunnpris.

BAMA ber forbrukere som fortsatt har «Eksotisk miks» i skapet hjemme om å kaste det, eller levere tilbake til butikken.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.