Konrad Lillerødvann mener Rana bør vende blikket nordover, mot Bodø og Salten, i stedet for å fortsette ørkenvandringen i jakten på drømmen om et samlet Helgeland. Foto: Silje-Tamara Rojas

"Saltfjellet er et mindre hinder for fremtidig samarbeid, enn Korgfjellet"

Skrevet av Konrad Lillerødvann
13.02.2020 15:22 - OPPDATERT 13.02.2020 19:16

DEBATT: – Er Rana uønsket i regionen, får man gjøre som ellers, i skolegården eller i sosiale sammenhenger; skaffe seg nye venner, skriver Konrad Lillerødvann.

Jeg tror at Rana må begynne å tenke nytt i forhold til regionalt samarbeid.

Helgeland er ingen stat men en region uten noen offisielle geografiske grenser eller administrative forpliktelser kommunene imellom. Rana er på Helgeland en uønsket partner, der Helgeland regionråd er selvbestaltet organisering der Rana ikke er med og heller ikke er ønsket.

Jeg ser organiseringen av de 12 kommunene sør for Korgfjellet som en bastion mot Rana, og ikke som en samarbeidsinvitt for framtida. Dette mener jeg at man må forholde seg til.

Er Rana uønsket i regionen, får man gjøre som ellers, i skolegården eller i sosiale sammenhenger; skaffe seg nye venner.

Med det samarbeidsklimaet som er nå på Helgeland og som nå ser ut til eskalere ved at storflyplass på Helgeland nå plutselig er aktuelt, men kun hvis den ikke bygges i Rana, og at det bevisst har vært et mål at Rana, Nord-Norges tredje største by, ikke skulle ha et sykehus men kun en DMS. Hvordan kan en sånn holdning bidra til et normalt samarbeidsklima på andre områder i overskuelig fremtid er for meg uforståelig.

Pisking av døde hester bringer hverken liv eller framdrift i en landsdel med synkende folketall, kun dårlig luft... Å fortsette en diskusjon kommunene imellom om flyplass og sykehus-lokalisering der det er klare vedtak bak, er kun misbruk av energi.

På søndre Helgeland hevdes det at man heller kjører til Værnes fremfor å benytte en eventuell ny flyplass i Fagerlien, så deres valg er klart. De vil samarbeide sørover. Jann-Arne Løvdal, tidligere ordfører i Vefsn, var etter det jeg minnes med på åpningen av Værnes lufthavn etter utvidelsen, der han presiserte at dette var kommunens nærflyplass.

Rana må se seg om etter en ny regional samarbeidspartner. Personlig tror jeg at Saltfjellet nå er et mindre hinder for fremtidig samarbeid, enn Korgfjellet. 

Å inngå et regionalt samarbeid mellom Rana og Salten vil være en vinn-vinn situasjon for begge parter. Salten, der Bodø er regionens administrative hovedsted, og Rana som regionens industrielle tyngdepunkt, vil gi muligheter for den utviklingen som Nordland så sårt trenger.

[annonse]
Personlig tror jeg ikke på ordtaket at "tro kan flytte fjell". Et vinterstengt Saltfjellet om vinteren er enklere å takle, enn en konstant motvind gjennom Korgfjellet.

Nå må dere politikere i Rana ta et valg: Fremdrift – eller fortsatt krangel?

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.