Sammen om Krafttak mot kreft (f.v.): Kine Therese Derås, Ellinor Jacobsen Eide og Malene Almli fra Polarsirkelen-russen, skolekoordinator Caroline Skogmo, Terje Solvi, Mo i Rana Rotaryklubb, og Geir Gisnås fra Rana Rotaryklubb.

Sammen om Krafttak mot kreft

Skrevet av Redaksjonen
11.03.2019 12:34 - OPPDATERT 11.03.2019 17:02

Polarsirkelrussen, Rana FK og Rotary skal samle inn penger til kreftforskning.

Kommende torsdag får ranværinger besøk av russen og Rana fotballklubb-representanter, som skal samle inn penger til kreftforskningen.

Det er russen ved Polarsirkelen vgs. som står i spissen for innsamlingen i Mo i Rana. De har igjen fått med seg Mo i Rana Rotaryklubb og Rana Rotaryklubb til å gjennomføre årets aksjon. I tillegg skal også representanter for Rana FK gå rundt med bøsser.

Innsamlingsaksjon Krafttak mot kreft har vært en landsomfattende aksjon siden 2006. Siden oppstarten er det samlet inn 300 millioner kroner til kreftforskningen.

Krafttak mot kreft foregår i mars hvert år. Da besøker nærmere 25.000 bøssebærere norske husstander, og samler inn penger til viktig kreftforskning og til tilbud til de som er berørt av kreft. På landsbasis er 80 prosent av bøssebærerne russ, og Kreftforeningen liker derfor å kalle aksjonen for «russens aksjon». I tillegg deltar bygdekvinnelag, frivilligsentraler, andre lag og foreninger og bedrifter. På landsbasis vil det bli samlet inn nærmere 50 millioner kroner. 

I Rana vil det være mellom 100 og 200 personer som skal gå rundt med bøssene. Etter at innsamlingsaksjonen er avsluttet skal Helgeland Sparebank hjelpe til med å telle pengene som er kommet inn.

Én av tre nordmenn får kreft, og av disse overlever to av tre. Men det er fremdeles flere kreftformer som svært få overlever. Kreftforeningen ønsker med årets Krafttak mot kreft å endre denne alvorlige situasjonen. Bare to av ti overlever lunge-, galleblære-, lever- og spiserørskreft, og mindre enn én av ti overlever bukspyttkjertelkreft. Midlene som samles inn skal gå til kreftforskning for å bidra til at flere overlever, og til gode omsorgstilbud for pasienter og pårørende.

– Det trengs mer forskning slik at flere skal overleve kreftformene som i dag har høy dødelighet, samt at de som rammes skal få gode tilbud og oppfølging. Å bli alvorlig kreftsyk forandrer alt – både for den som er syk og de som er rundt. Å få vite at man får leve videre, er den aller beste følelsen i livet. Den følelsen vil vi at flere skal få oppleve, skriver Krafttak mot kreft i en pressemelding.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.