Torsdag skal partene i SAS-konflikten etter planen møtes ved forhandlingsbordet i Stockholm igjen. Foto: Annika Byrde / NTB

SAS-streiken: –⁠ Ekstremt viktig å finne en løsning nå

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland er optimistisk før torsdagens forhandlinger mellom SAS og pilotene og har en forventning om at partene er løsningsorienterte.


– Det er ekstremt viktig å finne en løsning nå. Dette er et selskap som er i en veldig krevende økonomisk situasjon, det er en ansattgruppe som har være ute i en konflikt lenge og mange er permitterte. Ikke minst så er det mange titusener som er berørt av denne konflikten, sa Ruland da han møtte et samlet pressekorps før forhandlingene starter opp igjen torsdag.

Riksmekleren vil ikke kommentere hvor langt parten er unna en løsning, men sier han er optimist.

– Jeg har alltid tro på at det er mulig å finne en løsning, jeg forventer at partene gjør så godt de kan for å komme til enighet, sier han.

De nyoppstartede forhandlingene ble sparket i gang i Stockholm onsdag. Det var første gang partene forhandlet sammen siden det ble brudd i meklingen 4. juli og SAS-pilotene gikk ut i streik.

Forhandlingene onsdag varte fra klokken 10 på formiddagen til rundt 19.30 på kveldstid. Torsdag skal forhandlingene starte klokken 9.

Forventning

– Som alltid har jeg en forventning om at vi kan få løst det her. Det er derfor vi er her, sier leder i Norske SAS-flygeres forening, Roger Klokset, til TV 2.

– Vi jobber intensivt. Det er ingen dødtid. Det er en kombinasjon av internmøter og møter med motparten. Mekleren er involvert også, sånn som det alltid er.

Det var SAS som tok initiativet til de nye samtalene, noe fagforeningene takket ja til.

– Jeg forventer at vi fortsetter med den konstruktive kontinuiteten vi hadde i går, sa SAS' forhandlingsleder Marianne Hærnes til pressen da hun ankom Näringslivets Hus i Stockholm, der forhandlingene foregår, torsdag.

Sympatistreik

Hun var også positiv til at danske flyteknikere har avsluttet sympatistreiken med SAS-pilotene.

– Det er alltid positivt, men vi hadde den avtalen at når vi satte oss med bordet igjen så skulle det skje. Det hjelper at når vi blir enige med pilotene, så vil flyene raskere kunne være i luften, sier Hærnes.

Rundt 900 piloter er tatt ut i streik i Norge, Sverige og Danmark. Streiken har ført til at en rekke SAS-flyginger blir innstilt. Torsdag er 171 flyginger til og fra Norge innstilt.

–––––––––––