Tor-Arne Andreassen, Lofotrådet, Siv Dagny Aasvik, Vesterålen regionråd og Aase Refsnes, fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse, møtte Huang Zhiping, leder for Zhejiang hav- og fiskeridepartement.

Satte plastforsøpling på agendaen i Kina

Skrevet av Redaksjonen
01.06.2018 13:09

– Vi er enige om at vi har et felles hav. Det betyr at vi må bekjempe marint avfall sammen.

Tor-Arne Andreassen, Lofotrådet, Siv Dagny Aasvik, Vesterålen regionråd og Aase Refsnes, fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse, møtte Huang Zhiping, leder for Zhejiang hav- og fiskeridepartement. I møte med Nordlands samarbeidsregion Zhejiang, var det naturlig for fylkesråd Aase Refsnes å sette plastforsøpling på dagsorden. Den kinesiske kunnskapen og engasjementet imponerte miljøråden.

– Kina er jo den mest plastproduserende landet i verden. At styresmaktene i Zhejiang er så bevisst på plastproblematikken er veldig gode nyheter. At de attpåtil ser for seg et mulig konkret samarbeid med Nordland er veldig spennende, og som jeg sammen med fylkesrådet ser frem til å følge opp, sier fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse, Aase Refsnes.

Mikroplast på agendaen

Fylkesråden hadde med deg en relevant delegasjon til seminar og diskusjonsmøte, blant andre Vesterålen Regionråd og Lofotrådet var til stede. Leder for Vesterålen regionråd, Siv Dagny Aasvik passet på å presentere det nasjonale senteret for oljevern og marint miljø, som er under etablering i Lofoten og Vesterålen.

– Vi er enige om at vi har et felles hav. Det betyr at vi må bekjempe marint avfall sammen. Vi fikk et spennende innblikk i hvordan kineserne overvåker kyst og strender. Vi har en felles oppfatning av at mikroplast i havet er ødeleggende også for menneskers helse. Vi har rett og slett mye å lære av hverandre, påpeker Aasvik.

Rydder sammen

I møtet med Huang Zhiping, leder for Zhejiang hav- og fiskeridepartement, redegjorde Refsnes for noen av tiltakene Nordland har satt inn for opprydding og reduksjon av plast.

– Vi er begge to store sjømatregioner, med et særlig ansvar for å sikre vårt havmiljø. Vi har et felles hav – og felles interesser i å unngå denne forsøplingen, underbygger fylkesråd Refsnes.

Felles løsninger

I presentasjonen fra kineserne om deres miljøforvaltning, fikk miljøråden bekreftet deres ambisjoner innen forskning og mulighetene for samarbeid, både på organisering, forskning og innenfor marin politikk.

– Ti elver i verden står for 90 prosent av all plastforurensingen i havene. Fem av disse er i Kina. Da er det lett å tro at vi er så mye bedre i Norge. Sannheten er at vår samarbeidsregion har dette temaet høyt på dagsorden. Vi har samme mål og felles interesser. Dette kan vi løse sammen, avslutter fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse, Aase Refsnes.

(pressemelding)

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.