Glimt fra 1. mai-markeringen på Nesna, der Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland slo sammen markeringen av arbeiderkamp-dagen med sin egen toårsdag. Foto: Hans Petter Sørensen/Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland

SE BILDENE Dobbel markering med fullt kjør

Skrevet av Roger Marthinsen
01.05.2021 20:11

På Nesna slo man sammen 1. mai-markering og feiring av 2-års jubileum for Folkeaksjonen. Sånt blir det fullt kjør av.

Se bildegalleri nederst

– Når korona-pandemien fortsatt gjør det umulig med store arrangementer slik vi har vært vant til, må man være kreativ og finne løsninger sier styremedlem og presseansvarlig i Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland, Catrine Hole, etter dagens arrangement på Nesna.

En markering med bil-tog og drive-in- markering foran Campus Nesna. 49 biler en traktor kjørte i 1. mai-toget, og 65 biler var med under markeringen, i tillegg til noen gående som stod på trygg avstand i kohorter. 

– Dette fungerte bra, og det ble en trygg og fin markering. I stedet for å klappe kunne man tute, så det var ikke noe å si på stemninga, sier Hole, som er veldig fornøyd med dagens oppmøtet.

– Denne dagen er ekstra viktig for folk på Helgeland, da 1. mai ikke bare er arbeidernes dag, men også en jubileumsdag for Folkeaksjonen og det distriktsopprøret som har oppstått her. Vi måtte finne en trygg måte å markere det på, som samtidig gav oss en følelse av å stå sammen. Mange av konferansene våre har nå vært heldigitale, så dagen i dag var veldig god på mange måter, sier Catrine Hole.

Leder for Folkeaksjonen, Jenny Myklebust, åpnet dagen med en appell til de oppmøtte og de som fulgte streamen direkte. Myklebust fremhevet behovet for utdanning i distriktene, og poengterte at man ikke kan ha desentralisert utdanning via internett fra storbyer, og at det Helgeland trenger er en gjenreising av Høgskolen i Nesna.

Myklebust avsluttet sin appell med å sitere Bjørg Stemland fra Lovund:

– Alt henger sammen med alt, og midt i alt er skole sakens kjerne.

I tillegg til dagens aksjon, har Folkeaksjonen stått for flere store konferanser. Jenny Myklebust forklarer hvordan dette er mulig for en folkeaksjonsgruppe. 

[annonse]
– Vi får mye støtte lokalt og ellers i regionen, både økonomisk og politisk. En slik markering koster penger og stor dugnadsvilje, så vi må rette en stor takk til alle de frivillige som stiller opp gang på gang, og for all den økonomiske støtten vi har fått fra både lokalt næringsliv og privatpersoner, sier Myklebust. 

I tillegg til Myklebust appell, holdt både nestleder i Ap, Bjørnar Skjæran, og ungdomspolitiker og leder i Nesna Ungdomsråd, Linn Sommerro, brennende appeller. Skjæran bekreftet Arbeiderpartiets støtte til Nesnasaken Aps løfte om å gjenreise Campus Nesna, og mener det var helt rett at det var Folkeaksjonen som inviterte til 1. mai-markering på Nesna.

– Campus Nesna er ikke en Nesnasak. Det er en Helgelandssak, og en nasjonal sak. Det handler om retten til utdanning, og om å sette distriktsskolene i stand til det, sa Skjæran fra talerstolen.

Linn Sommerro ga et innsyn i ungdommenes perspektiv.

– Ungdom føler seg presset til å flytte for å kunne ha samme muligheter som ungdom i byene. Vi er ikke mindre verdt, sa Sommerro, og fikk høylydt applaus i form av  storstilt tuting fra 65 bilhorn. 

Den siste appellen var et kamp-lyrisk innlegg fra universitetlærer og engasjert distriktsforkjemper Renate Nordnes. 

Deretter var det Ida Maria, Nesnas egne rockestjerne, som stilte opp med sitt nyetablerte band med artister fra hele Helgeland; Rauvassdalen, Dalsgrenda og Øver-Nesna Jazzkvartett. Ida Maria var også den som satte i gang den aller første demonstrasjonen på Nesna for to år siden, og brenner tydelig for bygda si.

– Jeg er så stolt av Nesnas og Helgelands befolkning som fortsatt står samlet i kravet om gjenreising av Høgskolen i Nesna, sier en fornøyd Ida Maria.

Ordfører Hanne Davidsen stilte i bunad, og sier hun er veldig fornøyd med markeringen.

– Det var en fantastisk 1. mai-markering i dag, og det er det nok ikke mange i Norge som fikk oppleve i år. Mest av alt var det godt å kjenne på samholdet i lokalsamfunnet igjen. Det tror jeg mange har savnet det siste året, sier Nesna-ordføreren.

– Det var også fint å høre at Bjørnar Skjæran sa at Campus Nesna skal opp og stå igjen etter valget, og at det blir verdens enkleste sak å bli enig om, hvis det blir regjeringsskifte. Det er en flott støtte å ha med seg inn i valgkampen, sier Davidsen.

– Jeg tenker nå at vi er kommet veldig langt. For to år siden var vi i sjokk over beskjeden om nedlegging, men når man ser tilbake må vi være veldig stolt over alt vi har fått til. Som Renate Nordnes sa, vi er nok episenteret for distriktsopprøret. Som ordfører er jeg veldig glad for det, det er krevende å være ordfører i en liten distriktskommune når trenden er slik at mye legges ned. Men det vi markerte i dag var en feiring av den fantastiske mobiliseringen som vi har sett de to siste årene på Helgeland, men også nasjonalt og politisk. Aksjonistene har vært både systematiske og tålmodige, og samtidig utholdende, sier ordfører Hanne Davidsen.

Folkeaksjonen stopper ikke sinm toårsfeiring med dagens markering. Helt frem til 9. mai går jubileumsuka digitalt for kampen om Campus Nesna.

– Vi oppfordrer derfor alle som støtter kampen om høyere utdanning i Distrikts-Norge om å bidra til feiringa i sosiale medier, sier Catrine Hole, som oppfordrer til å følge Folkeaksjonen på Facebook.

Bildeserie