Golf er fortsatt en populær bil. Foto: NAF

Dette var de 10 mest populære bilene i Norge i 2020

Skrevet av Sondre Skjelvik
24.01.2021 07:00

NAF har sett på nybilsalget og bruktbilsalget i 2020. Når man teller med bruktsalget var det ikke en elbil som ble den aller mest omsatte modellen i fjor.

– Bruktmarkedet var rekordhøyt i fjor, med 520 000 bruktbilkjøp. Fire av fem biler som selges i Norge er en bruktbil. Når man legger tallene sammen for brukte og nye biler var det faktisk Volkswagen Golf som ble årets mest solgte bil, sier Camilla Ryste, kommunikasjonssjef i NAF.

Hun mener at det er lett å se seg blind på at elbilen oppnår stadig høyere andel av nybilsalget, når de fleste som kjøper bil velger bruktbil.

– Den mest solgte nybilen i 2020 ble Audi e-tron, med 9184 modeller. Men når man ser på omsetningen for nye og brukte biler samlet ble det solgt mer enn dobbelt så mange Volkswagen Golf; 18 927 biler.

Av alle nye biler var sju av de ti mest solgte modellene en elbil. Men når man ser på alle solgte biler – både brukte og nye – var det omvendt: Sju av ti av de mest solgte bilene var bensin- og dieselbiler. 

– Dette handler om vår privatøkonomi. Det store flertallet har ikke økonomi til å kjøpe en kostbar ny bil, sier Ryste.

NAF mener politikere må ha dette med seg når de lager transportpolitikk for landet.

— Det er mange som planlegger begrensinger på fossilbiler i og inn i byene, nesten som om de tror at det store flertallet av biler i Norge er elektriske. Det er de ikke. Selv i storbyene, hvor elbilsalget er kommet lengst, er det kun 17 prosent av bilene i bilparken elektriske. Det betyr at mer enn fire av fem biler i byene fortsatt går på bensin eller diesel.

- Bilparken skiftes gradvis ut og det er positivt. Det gir en renere og tryggere bilpark. Men det går langsomt, sier hun.

Ryste oppfordrer politikerne til å ha is i magen når det gjelder å fjerne elbilfordelene.

[annonse]
– I dag er elbilen momsfri. Det vil komme moms på elbiler, sier hun og legger til:

– Spørsmålet er om 2022 er for tidlig, om man skal få med seg flertallet av de som kjøper bil og de som bor i distriktene, sier hun.

Mest solgte biler i 2020:

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.