Sumaya Jirde Ali representerer faktisk norske verdier bedre enn de fleste nordmenn, uansett aldersgruppe, skriver artikkelforfatteren. Foto: Rune Nilsen

– Send rasistene til Bjørnøya, Sylvi

Skrevet av Christian Torseth
04.03.2018 17:21 - OPPDATERT 05.03.2018 09:34

Send rasistene til Bjørnøya

Bodøværingen Sumaya Jirde Ali har trukket seg fra årets 8. mars-arrangement i Bergen, etter en nærmest ubegripelig mengde sjikane og trusler. Mye av «kritikken» mot Jirde Ali er ren rasisme, mye er kvinnehat, og mye er små mennesker som er krenket fordi en «utlending» (Jirde Ali er forøvrig norsk) har våget å åpne kjeften for å kritisere bl.a. Sylvi Listhaug. Jirde Ali konfronterte Listhaug på tv og ba henne si fra til fansen at rasisme ikke var greit. Listhaug ble til slutt tvunget til å gjøre det.

 

Sumaya Jirde Ali er ung, men har gitt ut en kritikerrost diktsamling. Hun er muslim, men forsvarer religionsfrihet. Hun går med hijab, men syns alle må få kle seg som de vil. Hun har ryggrad til å stå i den offentlige debatten, tar utdannelse, og har lyktes tross en somalisk bakgrunn som dessverre statistisk sett er et handicap. Jirde Ali er på alle måter et forbilde, og en datter alle norske foreldre med rette kunne skrytt av. Måten hun blir behandlet på er en meget god grunn til å gå i 8. mars-toget i år. Undertrykkelse er uakseptabelt, og ingen er fri før alle er fri.

 

På tross av, eller kanskje på grunn av at hun har kommet så langt, har mobben rundt Helge Lurås’ nettblogg «Resett» sett seg ut Jirde Ali som hakkekyllig. Er hun for vellykket? Er det at hun er muslim? Kvinne? Svart? Sannsynligvis er det alt på en gang. Hudfargen og religionen trigger fremmedfrykten, og frykten forsterkes av at hun er kommet lengre enn hvite nordmenn på samme alder. Sumaya Jirde Ali representerer faktisk norske verdier bedre enn de fleste nordmenn, uansett aldersgruppe. Hun er modig, klartenkt, omtenksom, inkluderende, kreativ, ambisiøs og hun tror på menneskerettigheter, ytringsfrihet og religionsfrihet. Mobben rundt Resett kan ikke krysse av for noen av disse kvalitetene.

 

Rasister er mennesker som alle andre, og fortjener følgelig å tas seriøst som individer. De har verdi, og vi bør søke å ta vare på dem. Holdningene deres kan vi derimot avskrive som idiotiske, middelalderske, fryktbaserte, kunnskapsløse, hatefulle, destruktive og i strid med grunnleggende norske verdier. Ytringsfrihet og religionsfrihet er begreper de ikke forstår. De fatter heller ikke at det de påstår de er mest opptatt av – integreringen av dem som kommer til landet – ikke kan gjøres bedre enn Jirde Ali har gjort det. Hun er mer norsk enn dem, og hva kan være mer truende enn det?

 

En ting er at de later som de er opptatt av innvandrerkvinnenes ve og vel. Det poenget holder bare til noen med hijab åpner kjeften. Noe helt annet er at Frp er Stortingets sterkeste forsvarer av islamistiske diktaturer i Midt-Østen. Resett-mobben foretrekker etter egne utsagn partier helt til høyre på skalaen, og Frp er spesielt populært. Den logiske kortslutningen blinker her så kraftig at normalt intelligente mennesker får vondt i hodet av det skarpe lyset. Frp ser ingen grunn til å kritisere Saudi-Arabia og Emiratene fordi de bomber kvinner og barn i Jemen. Frp vil aldeles ikke kutte forbindelsene til Saudi-Arabia, et land der kristne, homofile, voldtekstofre og de som våger å kritisere myndighetene blir straffet med piskeslag, avhugde hender, steining og dødstraff. Frp støtter og vil gjerne utvide våpensalget til verdens fremste spreder av terrorideologi. Frp støtter islamisme – og det gjør Resettmobben også.

[annonse]
 

På Resetts sider samles mennesker som kun er tøffe på internett, som kun våger å uttrykke seg under pseudonym, og som angriper tvers gjennom norske ungjenter fordi de er muslimer, men som samtidig stemmer på et parti som støtter islamistisk undertrykkelse og tortur. En slik ubehjelpelig mangel på konsistens og logikk bør utløse vår dypeste medfølelse. Det kan ikke være enkelt å leve med slike begrensninger. Samtidig må vi huske at det faktisk er den uskyldige part vi må forsvare.

Vi andre kan gå i 8. mars-tog for Sumaya Jirde Ali, men vi må kunne håpe på noe fra regjeringen også. Kanskje Frp kan tilpasse et av sine mer radikale forslag? Med all respekt for menneskerettigheter, lover og alt det der: Kan vi ikke bare sende rasistene til Bjørnøya, Sylvi?

Christian Torseth

Styremedlem, Nordland SV

Fotnote: Torseth understreker at valget av ordene "Send rasistene til Bjørnøya" er en referanse til Carl I. Hagens utsagn "Send de narkomane til Bjørnøya"

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.