Senterpartiet fortsetter kampen for Nesna og høyere utdanning på Helgeland

Skrevet av Hedda Hiller
16.06.2020 19:51

–  Dersom det ikke blir satt i gang krisetiltak på Helgeland, blir det dramatisk mye vanskeligere å skaffe utdannet personale til kommunenes kjerneoppgaver.

I Senterpartiets representantforslag om at Statsbygg ikke skal selge bygningene på studiested Nesna ser vi et stortingsflertall bestående av regjeringspartiene og Frp som går imot studentene på Nesna som krever å få fullføre utdanninga si på Nesna.

– Kampen for å opprettholde høyere utdanning på Nesna og i Sandnessjøen fortsetter. Derfor fremmer Senterpartiet følgende forslag som behandles i Stortinget fredag:

«Stortinget ber regjeringen, innenfor økningen i antall studieplasser, tildele 100 studieplasser til Campus Nesna, herunder studieplasser til grunnskolelærerutdanning, barnehagelærerutdanning og sykepleierutdanning.» 

– Dersom det ikke blir satt i gang krisetiltak på Helgeland, blir det dramatisk mye vanskeligere å skaffe utdannet personale til kommunenes kjerneoppgaver, sier Siv Mossleth, stortingsrepresentant fra Nordland.

– Da Nord Universitet vedtok å legge ned lærerutdanningen på Campus Nesna, gikk søkingen til lærerutdanning på Helgeland ned med 40 prosent. Det ble ikke lyst ut barnehagelærerutdanning i det hele tatt på Helgeland i 2020. Også søkingen til sykepleierutdanning har gått tilbake på Helgeland etter at sykepleierutdanningen i Sandnessjøen ble lagt ned. 

– Utdanning av lærere, barnehagelærere og sykepleiere er helt avgjørende for at kommunene sitt velferdstilbud skal kunne fungere – så også på Helgeland. Uttalelser, blant annet fra Indre Helgeland regionråd, påpeker alvoret i situasjonen. 

– I tildelingen av nye studieplasser, er behov for å øremerke en del av studieplassene slik at de imøtekommer kompetansebehovet i hele landet ved at de også tilfaller mindre studiesteder, også på Helgelandskysten, sier Mossleth.

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.