Ser du spor etter gaupefamilier, kan du bli tre tusen kroner rikere Foto: NTB

Ser du spor etter slike poter kan du tjene 3.000 kroner

Skrevet av Roar Wiik
19.02.2021 06:00

Ser du spor i snøen etter gaupe,og rapporterer det inn til Statens Naturoppsyn, kan du tjene bra på det.

Ønsker du imidlertid å sende inn tips, må du skyndte deg, da det bare er 14 dager igjen til årets sesong for å registrere gaupefamilier avsluttesø, meldes det på Statsforvalteren i Nordland sin nettside.

Alle som sender inn tips om spor etter familiegrupper med gaupe vil bli honorert, dersom man oppfyller vilkårene til Statens naturoppsyn. De må kunne dokumentere observasjonen etter gjeldende regler, skriver de. 

Været den siste perioden har lagt godt til rette for å se spor i marka. Det er derfor en ypperlig tid å ta seg en skitur på sporjakt.

Registreringssesongen foregår fra første oktober, og foregår frem til utgangen av februar hvert år. Dette har med paringstiden i mars å gjøre, og observasjonene kan derfor gi et feilaktig bilde av gaupefamiliene.

- Vi håper at flest mulig melder fra om observasjoner av flere gauper i lag, enten det er spor eller eventuelle observasjoner, bilder eller film av dyr. 

– Du kan raskt melde inn dette til den lokale rovviltkontakten i SNO eller via Skandobs. 

Det er allerede i vinter påvist familiegrupper med gauper omkring i fylket. Blant annet i Narvik, Hamarøy, Sørfold, Fauske, Saltdal, Rana, Vefsn og ikke minst i Bodø. Sjansen er derfor god for å finne spor. 

De håper på flere tips slik at de kan kartlegge bestanden på best mulig måte. Tallene vil bli brukt for å beregne hvor mange gaupefamilier det er i Nordland. 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.