Sigrid Holmstrand og Olaf Strand skapte en musikalsk høytidsstund i Mo kirke.

En musikalsk høytidsstund

Forbildekonsert med Olaf Strand og Sigrid Holmstrand viste noe av det ypperste Rana har å by på.

– Dersom forbildekonserten med Olaf Strand (piano) og Sigrid Holmstrand (fløytist) er et prov på hva vi har i vente av Helgelands unge musikerne som viste seg frem under formiddagens konsert lørdag, ja da har vi mye godt i vente. Olaf og Sigrid leverte en absolutt magisk konsert i Mo kirke, sier Axel Birkeland, etter at Mo kirkemusikkfestival-konserten i Mo kirke lørdag kveld. 
 
– I disse dager ser vi mye god sport på TV og vi verdsetter gode prestasjoner fra eliten av norske utøvere. Og når ranværinger presterer blir vi ekstra stolte. På samme måten kan vi verdsette musikalske prestasjoner og forbildekonserten i kveld stod ikke tilbake for å tilhøre den absolutte norgeseliten, mener Birkeland, som er en av arrangørene bak festivalen.

Sigrid Holmstrand innledet programmet for kvelden med å beskrive noen av kjennetegnene ved musikken de skulle fremføre.

Første stykke, Sonate i e-moll, op. 9 av Leclair, fikk en franskpreget omtale av eleganse, velholdenhet med gode dufter og se for deg en som nipper til sjampagne.

Partia nr. 2 i c-moll av Bach fikk en tyskers omtale av 'ordnung muss sein' – 100% orden, litt snev av sensualitet med puffermer.

Olaf kom med en utfyllende beskrivelse av tonearten c-moll. Det er en dramatisk toneart som ofte forbindes med sykdom og ulykke. Blant annet er Beethovens Skjebnesymfoni skrevet i c-moll. Det siste stykke, skrevet av Vivaldi, Piccolokonsert i C-dur, fikk en rettmessig italiensk beskrivelse i form av store følelser, hjerte i handa og alle som har kjørt bil i Italia vil kjenne igjen hva musikken uttrykker.

Inn imellom disse stykkene snek det seg et fløytenummer av en sørkoreansk komponist. Sigrid gjorde dette så lekent og vakkert som det lar seg fremføre, og den førte i alle fall noen av publikummerne inn i en transe som man godt kunne ønske seg varte ut i de små nattetimer. Olaf sin traktering av tangentene på pianoet er bare beundringsverdig – her er det bare å bøye seg i hatten.

Samspillet mellom de to talentfulle musikerne fremstod enestående. Og ikke bare spilte de på elitenivå men de bandt også inn konserten med fine beskrivelse og fortellinger mellom numrene de fremførte. Vivaldis Piccolokonsert var en meget flott avslutning på konserten fra to forbilder Rana virkelig kan være stolte av, sier Birkeland, som gir konserten terningkast 6.

– Dette var bare en helt fantastisk konsert, mener Grethe Berntsen, som var en av de rundt 120 publikummere som hadde funnet veien til Mo kirke i går kveld, for å få med seg forbildekonserten. 

Det var helt fantastisk og det er jo ekstra artig at vi har sånne utøvere fra Rana, samstemmer Eivind Fagerheim.

Saken fortsetter under annonsen.
[annonse]
-----

Sigrid Holmstrand

Oppvokst i Mo i Rana, og jobber som fløytist i Bergen filharmoniske orkester. Hun har studert ved Norges musikkhøgskole i Oslo, i tillegg til Hochschule für Musik i Munchen.

-----
 
Olaf Strand

Pianist med bakgrunn fra Rana kulturskole. Han ble årets musiker i Ungdommens musikkmesterskap i 2017-18 og går på Norges musikkhøgskole i Oslo. Han har mentorveiledning av blant annet Leif Ove Andsnes.

-----

Les også:

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.
Saken fortsetter under annonsen.