Vallagården forblir i kommunens verneplan. Det er klart etter dagens kommunestyremøte. Foto: Hedda Hiller

Arbeiderpartiet snur - Vallagården blir i verneplanen

Av Hedda Hiller
15.05.2018 15:23 - OPPDATERT 16.05.2018 11:24

Rana Arbeiderparti har snudd i saken om Vallagården. Dermed er gården fortsatt i kommunens verneplan.

Rana Arbeiderparti har snudd i saken om Vallagården. I MPR-utvalget stemte Arbeiderpartiet sammen med Høyre og FrP for å ta bygget ut av kommunens verneplan. Rådmannens innstilling ble dermed nedstemt med åtte stemmer mot SV, Sp og Venstres tre stemmer.

I går holdt Rana Arbeiderparti et lukket møte om Vallagården for partiets kommunestyregruppe. Der har partiet snudd i saken. Det betyr at Vallagården fortsatt blir i kommunens verneplan. 

– Dette er en viktig del av bybildet, og jeg er svært glad Arbeiderpartiet har tatt denne saken så seriøst, sier Venstres Mats Hansen. 

– Vallagården er en uslepen diamant i bybildet. Uslepen i form av at den i dag ikke fremstår som godt vedlikeholdt, men det ligger mye potensiale i gården, sier SVs Marit Tennfjord, som også berømmet Rana Nos dekning av saken. 

– Jeg vil berømme lokale media for måten de har omtalt saken på etter vedtaket i MPR-utvalget, og de forskjellige sidene og aspektene de har fått frem, sier Tennfjord. 

Hun fremmet også et tilleggsforslag på vegne av Venstre og SV:

– For å øke bygningens bruksmessige attraktivitet, vil det etter nærmere vurdering kunne åpnes for balkonger og takvinduer på fasaden.

 Høyres Jarl-Stian Johanson mener Vallagården er interessant, men at dette forslaget gjør livet vanskelig for eierne. 

– Bygget har store skader, og det er ikke bare å trylle frem noen fylkeskommunale midler for å fikse fasaden. Dette har vært en belasting for familien over lang tid, og jeg registrerer at flertallet av politikerne ikke hører deres rop om hjelp.  Vi i Høyre kommer til å stå på det vi vedtok i MPR-utvalget. 

Ordfører Geir Waage er klar på at dette ville sørge for at hele reguleringsplanen måtte ut på ny høring. 

– Det er ikke rettslig sett anledning til å fatte et slikt vedtak som MPR-utvalget gjorde. Om dere ønsker å ta den ut er det to måter å gjøre det på. Det ene er at verneplanen kan revideres og legges ut på høring, og fylkeskommunen vil ha innsigelsesrett. Det andre alternativet er at eierne kan fremme et privat reguleringsforslag. 

 Johan Petter Røssvoll var klar på at dette ble det orientert om. 

– Dette kan da umulig være ukjent for medlemmene av MPR-utvalget, da dette ble diskutert allerede der, sa Røssvoll, og føyde til at han mener rådmannens innstilling er den beste farbare vei. 

– Om vi ikke går for rådmannens opprinnelige innstilling om videre vern, vil vi sende eierne av Vallagården ut på en nærmest endeløs ørkenvandring. På befaring orienterte fylkeskommunen om hvilke muligheter som finnes for en utbygger, og det gjorde i hvert fall undertegnende 100 prosent sikker på at det å bevare Vallagården er det beste valget. Fra Senterpartiets side er vi glade for at vi nå seg en ende på dette. 

Han får støtte fra partikollega Stig Bjarne Haugen. 

– Om dette hadde vært linja å legge seg på hadde det vært en vær så god go fra alle som eier vernete bygninger om å la bygninger forfalle, for så å få dem ut av verneplanen. 

Gaute Larsen (Rana Høyre) var skuffet over Ap.

 – Jeg synes Arbeiderpartiets vingling i denne saken er skuffende. Ørkenvandring var nevnt, og jeg mener det er det vi sender Vallagården ut på nå. Bygget har stått og forfalt i flere år, men vi får håpe noen vil polere en uslepen diamant, sier Larsen. 

Espen Haaland mener Vallagården slett ikke er en uslepen diamant.

– Jeg er ikke imponert over Arbeiderpartiet i denne saken. Dette er en rønne som vil stå der til den ryr i staver av seg selv. Når vi tar ting inn i en verneplan burde det følge med en god porsjon med cash, isteden for å pålegge dette til eierne som ikke ønsker å ta vare på det de kostnadene. 

Høyre har hatt gruppemøte, og legger etter gruppemøtet frem et forslag om at det startes opp en planprosess med å få Vallagården ut av verneplanen. 

Rana Arbeiderpartis Mona Helen Wangberg Simonsen sier at saken handler om hva som bør vernes. 

– Det er ikke vår oppgave å vurdere om den blir solgt. Det er vår oppgave å vurdere om gården bør vernes. Vi i Arbeiderpartiet ønsker et urbant sentrum, men vi ønsker også å ta vare på historien. Vallagården har en stor betydning for mange, og jeg ber om at dere ser til Moholmen. Dette er vår identitet. Det er ikke bare nybygg, men også disse gamle byggene som er med å forme vår identitet. Vi støtter rådmannens innstilling og kommer også til å støtte SV og Venstres tilleggsforslag, sier Mona Helen Wangberg Simonsen.

Mats Hansen (V) mener det blir feil å kalle Vallagården for ei rønne. 

– Det har vært flere fagfolk inne og vurdert dette bygget slik at det kan settes i stand igjen. Jeg er glad for at flertallet er for vern av Vallagården. 

Aps Jimmy Losvik legger ikke skjul på at saken har vært vanskelig.

 – Vi har vært slitt i mellom hensynet til eierne og det om denne gården bør være underlagt vern. Det har ikke vært lett. Da vi var på befaring bet jeg meg merke i at eierne ønsker ei avklaring. Den avklaringen får de ikke på noen annen måte enn at den fortsatt står i verneplanen. Når vi får høre at vedtaket i MPR-utvalget ikke er gyldig er vi inne i en ny prosess på tre-fire år. Jeg håper at det er folk som vil ta vare på den, og vet at det er interessenter for det, sier Losvik.

Maria Saltirova Rausandaksel mener at Høyre og FrP ikke har eiernes beste i tankene. 

– Det fremstår for meg som helt uforståelig at de mener at det å rasere dette bygget er i eiernes interesse. 

Rådmannens innstilling om fortsatt vern av Vallagården ble vedtatt mot Høyre og FrPs ni stemmer. 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.