Krever svar på korona-test før helsepersonell fra Sverige får begynne å jobbe

Skrevet av Roger Marthinsen
29.06.2020 15:02 - OPPDATERT 29.06.2020 17:02

Helgelandssykehuset har endret rutinene for test av helsepersonell, etter at en vikarsykepleier testet positivt for korona.

Fredag ble det kjent at en vikarsykepleier ved sykehuset i Sandnessjøen hadde testet positivt for covid-19. Sykepleieren var testet ved ankomst til Norge, men begynte i jobben før test-resultatet var klart. Ei uke etter at vikaren var begynt i jobb, kom beskjeden om at vedkommende var korona-smittet.

Som Rana No omtalte i helgen så har den ordningen som har vært fulgt frem til nå, gjort at i alt 25 vikarer og fire fast ansatte som alle har bosted utenfor Norge, har kunnet jobbe ved Helgelandssykehuset, mens man har ventet på svar på korona-test. 

Nå endrer Helgelandssykehuset HF rutinene som har gjort det mulig å la vikarer og andre ansatte som ankommer fra utlandet, å påbegynne jobb før man har et bekreftet negativt testresultat. 

– Helgelandssykehuset har fulgt de forskriftsmessige reglene for utenlandske helsepersonell som brukes som vikarer i sommer. Nye råd fra FHI gjør at sykehuset nå endrer praksisen rundt testing av utenlandsk helsepersonell. Praksisen vi har hatt har vært i tråd med gjeldene råd og retningslinjer. Det kom nye råd i forrige uke fra FHI som vi nå følger, sier kommunikasjonssjef Tore Bratt i Helgelandssykehuset, i en pressemelding. 

(Saken fortsetter under bildet)

Kommunikasjonssjef ved Helgelandssykehuset, Tore Bratt.

Forskriften det henvises til gir generell fritak fra karantene for svenske helsearbeidere. I tillegg er det råd fra FHI om testing. Disse rådene ble oppdatert 21. juni fra FHI, men oppdateringen gjaldt arbeidere fra Schengen, EØS og EU. Det var ingen endring i generelle fritak fra karantenereglene for svenske vikarer i rådene fra FHI som forelå 21. juni.

Helgelandssykehuset har nå endret sine rutiner for test av helsepersonell fra Sverige som skal arbeide som vikar ved sykehuset:

  • Alle svenske vikarer skal testes ved ankomst og må avvente svar på test før de får gå i jobb.
  • I tillegg skal det i henhold til rutinene gjennomføres en ny test etter fire dager.
Situasjonen ved sykehuset i Sandnessjøen er at sykehuset fortsatt er stengt for innleggelse av pasienter, i påvente av svar på smittetester av pasienter og den svenske sykepleieren. Poliklinikkene og fødeavdelingen er åpen.

[annonse]
Alle akutte pasienter fra Helgeland behandles ved sykehusene i Mo i Rana og Mosjøen inntil videre.

I dag, mandag, er tre pasienter i fortsatt isolasjon som følge av mulig dråpesmitte, mens fire pasienter er i karantene. Alle pasientene er testet.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.