Det nye fylkesrådet: Fra venstre Svein Eggesvik (nestleder og fylkesråd for økonomi), Ingelin Noresjø (fylkesråd for næring), Tomas Norvoll (fylkesrådsleder), Knut Petter Torgersen (konstituert fylkesråd for utdanning i Hild-Marit Olsens sykefravær), Kirsti Saxi (fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse) og Bent-Joacim Bentzen (fylkesråd for samferdsel). Foto: Susanne Forsland

Skal styre Nordland sammen

Skrevet av Roger Marthinsen
18.09.2019 11:46 - OPPDATERT 18.09.2019 13:19

Ap beholder fylkesrådslederen, Sp får fylkesordføreren: Her er det nye fylkesrådet!

– Senterpartiet gjorde et veldig sterkt valg. Det er naturlig at dette vil prege både fylkesrådet og politikken den neste perioden, sa Tomas Norvoll, da han i dag presenterte det nye fylkesrådet:

På en pressekonferanse i formiddag ble det klart at Norvoll (Ap) fortsetter som leder for fylkesrådet. Svein Eggesvik (Sp) blir nestleder og fylkesråd for økonomi, Ingelin Noresjø (KrF) fylkesråd for næring), Knut Petter Torgersen (Ap)konstituert fylkesråd for utdanning i Hild-Marit Olsens sykefravær), Kirsti Saxi (SV) fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse og Bent-Joacim Bentzen (Sp) fylkesråd for samferdsel.

Rådet er basert på en videreføring av samarbeidet mellom KrF, SV, Sp og Ap. 

Representanter fra samtlige parti presenterte kort sine politiske linjer for den kommende perioden, under dagens presentasjon. En endelig politisk plattform og tiltredelseserklæring vil komme nærmere den 20. oktober.

– Jeg er veldig fornøyd med sammensetningen av det nye fylkesrådet. Med denne gjengen i førersetet får vi de beste forutsetninger for å utforme god politikk for Nordland i tiden fremover, sier fylkesrådsleder Tomas Norvoll på dagens pressekonferanse.

Det nye rådet består både av kjente og nye fjes i fylkespolitikken i Nordland. Blant de sistnevnte er Kirsti Saxi (SV) som blir ny fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse, og Bent-Joacim Bentzen (Sp) som overtar som samferdselsråd.

Kirsti Saxi er født og oppvokst i Vadsø, og er utdannet spesialpedagog. Hun har lang fartstid i fylkespolitikken i Finnmark, som medlem av fylkestinget fra 1995 til 2007. Hun var fylkesvaraordfører fra 2003 til 2005 og fylkesordfører fra 2005 til 2007. Hun har også to perioder i kommunestyret i Vadsø, og tre perioder som 1. vara til Stortinget. Fra 2007 til 2011 var Saxi utdanningsdirektør i Finnmark. Hun har de siste åtte årene vært leder for Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen.

– Jeg har jobbet mye på kulturfeltet, og det skal bli spennende også å få arbeide mer med miljø og folkehelse fremover, sier Saxi.

Bent-Joacim Bentzen kommer fra Hadsel. Han har studert internasjonal politikk, og har åtte års erfaring fra Forsvaret. Han har gått befalsskole, og har arbeidet både i Sjøforsvaret, Hæren og Heimevernet. Fra juni 2018 har han vært politisk rådgiver i Senterpartiet stortingsgruppe for utenriks- og forsvarssaker.  

[annonse]
– Samferdsel er helt avgjørende for utviklingen av nordlandssamfunnet. Både for næringslivet, med vår satsing «Fra kyst til marked» og for innbyggerne som skal leve godt i verdens beste fylke, sier Bentzen som gleder seg til å ta fatt på jobben.

I tillegg til fylkesrådsleder Tomas Norvoll fortsetter to av fylkesrådene fra forrige periode i sine respektive posisjoner, henholdsvis Ingelin Noresjø (KrF) som fylkesråd for næring og Hild-Marit Olsen (Ap) som fylkesråd for utdanning. Hild-Marit Olsen er for tiden sykemeldt og i hennes sykefraværsperiode er Knut Petter Torgersen (Ap) konstituert.

Svein Eggesvik (Sp), som var samferdselsråd i forrige periode, overtar posten som rådets nestleder, med ansvar for økonomi.

Det nye fylkesrådet fungerer som et konstituert råd frem til kommende fylkesting, der det formelt skal velges av det nye fylkestinget. Det kommer til å skje den 20. oktober.

Da skal også ny fylkesordfører velges. Her har de fire samarbeidspartiene i dag presentert Vevelstad-ordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen, Senterpartiet, som ny fylkesordfører.

Det er et nytt regelverk som gjør at det er fylkestinget som skal "sette inn" det nye rådet, i tillegg til å velge fylkesordføreren. Ettersom partiene i posisjon har 28 av 45 representanter i det nye fylkestinget, er det imidlertid liten tvil om at det laget som i dag ble presentert, kommer til å bli valgt.

Det nye fylkesrådet for Nordland: 

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll, Arbeiderpartiet

Fylkesrådets nestleder og fylkesråd for økonomi: Svein Eggesvik, Senterpartiet

Fylkesråd for næring: Ingelin Noresjø, KrF

Kultur, miljø og folkehelse: Kirsti Saxi, SV

Fylkesråd for samferdsel: Bent-Joacim Bentzen, Senterpartiet

Fylkesråd for utdanning: Hild-Marit Olsen, Arbeiderpartiet

Forslag til fylkesordfører: Kari Anne Bøkestad Andreassen, Senterpartiet

Knut Petter Torgersen fungerer som fylkesråd for utdanning for Hild-Marit Olsen, som for tiden er sykemeldt.