Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

"Skjerp dere, vær ydmyk og beklag ovenfor alle de som er berørt av den feilslåtte taktikken"

Skrevet av Børge Hundnes
07.06.2021 21:00 - OPPDATERT 08.06.2021 10:07

– Om kun én person får et dårligere utfall enn nødvendig har dere tapt, og det vil ikke være til noen hjelp for verken pasient eller pårørende dersom deres vurdering ikke holder helt mål, skriver Børge Hundnes.

---------------

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdning.    

---------------

Kjære Paul Martin Strand, administrerende direktør Nordlandssykehuset HF og Hulda Gunnlaugsdóttir, administrerende direktør Helgelandssykehuset HF

Etter å ha lest innlegget deres i Rana No og Rana Blad kjenner jeg et behov for å si noe om det dere har «kokt sammen». Det er ikke meningen å gjøre narr av noen, men med uttalelser som dette legger dere lista lavt for hva som virker som seriøst eller ikke:

«– Med bakgrunn i styrebehandling i Helgelandssykehuset har mediene den siste tiden hatt mye omtale av tarmkreftkirurgien som Nordlandssykehuset gjennomfører for pasienter fra Helgelandssykehuset. Det er særlig kapasitet til å gjennomføre behandlingen innenfor de nasjonale krav til pakkeforløp for kreftpasienter, som omtales. Vi er bekymret for om framstillingen kan ha skapt unødvendig bekymring hos pasienter og pårørende, og vi ønsker derfor å opplyse saken ytterligere.»

Hva i all verden er det dere tror dere oppnår med dette? At det i styremøtet i Helgelandssykehuset 27. mai ble informert av medisinsk direktør Fred A. Mürer om at Nordlandssykehuset etter at tarmkreftkirurgien ble flyttet ut av Helgelandssykehuset i oktober i fjor, ikke har kapasitet til å operere alle tarmkreftpasienter fra Helgeland innenfor fristene i pakkeforløp for kreft, og at dere nå forsøker å bortforklare dette, gjør dere alt annet enn troverdig.

Å forsøke å ufarliggjøre konsekvensene av en så alvorlig sykdom som kreft med en uttalelse som dette,: «- Konklusjonen er at for 8 pakkeforløp ved Nordlandssykehuset var det en gjennomsnittlig/median forsinkelse på 5 dager etter standard forløpstid. Selv om dette er etter anbefalt forløpstid, gir ikke dette etter vår vurdering, økt risiko for dårligere utfall. Vi har samtidig stor forståelse for at ekstra ventetid er en belastning for pasienter og pårørende.» blir det ingen ting annet enn arrogant og usaklig.

Hvem er egentlig dere som tør vurdere, som dere kaller det, at en forsinkelse på x antall dager ikke gir økt risiko for dårligere utfall? Jeg vil utfordre dere på å fremlegge bevis på det dere skriver. Ingen ting vil være bedre enn om dere faktisk kan det, men jeg har mine tvil. Om kun én person får et dårligere utfall enn nødvendig har dere tapt, og det vil ikke være til noen hjelp for verken pasient eller pårørende dersom deres vurdering ikke holder helt mål.

[annonse]
I en uttalelse sier tidligere fagsjef ved HSYK, Ida Bukholm, dette: «- Å vente på operasjon for en kreftpasient er en stor påkjenning fysisk, men også psykisk er det en svær belastning. Desto lenger en pasient må vente, desto større innvirkning får det. En nedbrutt psyke er ikke akkurat postivt for kroppens immunforsvar. Og kreftceller blir ikke borte så fort med et dårlig immunforsvar, som med et sterkere.»

Skjerp dere, vær ydmyk og beklag ovenfor alle de som er berørt av den feilslåtte taktikken som er brukt. Men, det kan virke som om beklagelser sitter langt inne dessverre.

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.