Statsminister Erna Solberg og regjeringen har besluttet at korona-tiltakene skal videreføres til over påske.

Skoler, barnehager og grenser skal fortsatt holdes stengt

Skrevet av Roger Marthinsen
24.03.2020 16:14 - OPPDATERT 24.03.2020 17:01

Samtlige korona-tiltak videreføres i første omgang til over påske. Det betyr at hytteforbudet opprettholdes også gjennom påskeferien.

– Det har nå gått nesten to uker siden regjeringen kom med de sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid. Det innebar blant annet at alle landets barnehager og skoler ble stengt, sa statsminister Erna Solberg, da hun i ettermiddag orienterte om at regjeringen har besluttet å videreføre tiltakene som ble innført den 12. mars.

Dette betyr at norske skoler og barnehager skal holdes stengt til over påske. Alle tiltak som er innført av regjeringen videreføres til over påske, til og med 13. april. Dette betyr at forbudet mot opphold på hytter og fritidseiendommer opprettholdes til over påske.

Under pressekonferansen ble flere råd skjerpet. Helseminister Bent Høie viste til at det ikke skal samles folk i større grupper enn maks fem personer. Her er familier unntatt. Folk skal også holde en avstand på minimum en meter utendørs og to meter innendørs. 

Idrettsarrangement, treninger, konserter, festivaler og andre arrangement som samler folk, er forbudt.

Solberg påpekte at de erfaringene man har med tiltakene så langt tilsier at det var riktig å sette inn strenge tiltak. 

Folkehelseinstituttets Line Vold sa under regjeringens orientering at tiltakene hadde forsinket smitteprosessen, noe som er meget viktig for å hindre en massiv mengde med samtidig smittede, noe som kan slå ut det norske helsevesenet. 

Under pressekonferansen ble det også stilt spørsmål ved de strenge tiltakene som nordnorske kommuner har satt inn, som mange omtaler som "søring-karantene". Mens justisminister Monica Mæland tidligere har antydet at detet har ikke kommuner anledning til, så var statsminister Erna Solberg i ettermiddag langt fra så bastant. Statsministeren antydet langt på vei at kommunene, med smittevernloven i hånd, har anledning til å innføre de karantene-tiltak som blant andre alle kommuner på Helgeland har innført. 

Justisminister Monica Mæland understreket at det dette ikke er en nord-sør-konflikt, og at det nå skal jobbes frem en nasjonal veileder som skal gi både råd, veiledning og også klargjøre hva som er lov og ikke lov.

– Vi håper å ha denne på plass så snart som mulig, sa Mæland, som poengterte at hun har fortsåelse for at  de vedtak de respektive kommuner har tatt, er tatt for å begrense smittefaren i så stor grad som overhodet mulig. 

[annonse]
----------

LES OGSÅ:

 

Debatt
Rana No oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.